Pin
Send
Share
Send


pauw is de gemeenschappelijke naam voor leden van twee soorten grote vogels van de fazantfamilie Phasianidae, Pavo cristatus (Indische pauw) en Pavo muticus (groene pauw), gekenmerkt door kuifkoppen, lange poten, zware vleugels en schitterend blauw of groen verenkleed, evenals mannen met lange, briljante, achterveren (bovenste staartovertrekken) die kunnen worden opgezet en uitwaaieren en iriserend zijn, oogachtige vlekken. Terwijl technisch gezien het mannetje een is Pauw en het vrouwtje a pauwin, de term pauw wordt vaak gebruikt voor zowel de mannetjes als de vrouwtjes of de vrouw kan worden aangeduid als een "vrouwelijke pauw". De term pauw wordt ook gebruikt voor een ander lid van de familie in een ander geslacht, de Afrikaanse Congo pauw, Afropavo congensis, maar dit artikel is beperkt tot de twee leden van de Pavo geslacht.

Pauw is het best bekend om de extravagante "staart" van de man die wordt weergegeven als onderdeel van de verkering. Hoewel deze functie de individuele reproductiefunctie van de pauw bevorderde, heeft het de pauw ook een bekende siervogel gemaakt, die mensen vreugde schenkt. Ecologisch gezien leveren ze een rol als onderdeel van terrestrische voedselketens, consumeren ze verschillende ongewervelde dieren, kleine gewervelde dieren en planten, en worden ze geconsumeerd door grotere dieren en roofvogels. In het bijzonder lopen kuikens en peahens gevaar wanneer ze op de grond nestelen, maar als volwassenen biedt hun slaapplaats in bomen meer bescherming.

Overzicht en beschrijving

Pauw is lid van de familie Galliformes Phasianidae, die ook de fazanten, kwartels, patrijzen en jungle vogels omvat. Dit zijn aardse soorten, variabel in grootte, maar over het algemeen mollig, met brede relatief korte vleugels. Velen hebben een uitloper op hun benen. Mannetjes van de grotere soorten zijn vaak fel gekleurd.

Het hoofd van een Indische blauwe pauwHet hoofd van een groene peahen

De twee soorten die bekend staan ​​als Pauw zijn:

  • Indische Pauw, Pavo cristatus (Aziatisch), ook bekend als gewone pauw of blauwe pauw.
  • Groene Pauw, Pavo muticus (Aziatische)

De Indiase pauw is een inwonende fokker in het Indiase subcontinent. De groene pauw broedt van Oost-Birma tot Java. De IUCN noemt de groene pauw kwetsbaar voor uitsterven als gevolg van jacht en een vermindering van de omvang en de kwaliteit van de habitat.

Deze twee soorten zijn spectaculair gevederde vogels en zijn de grootste leden van de Phasianidae. Mannetjes en vrouwtjes van beide soorten hebben een top bovenop het hoofd. De mannetjes van beide soorten hebben zeer langwerpige en uitgewerkte "treinen" of "staarten", die zijn versierd met metalen ocelli. Hoewel ze gewoonlijk staarten worden genoemd, zijn dit in feite de bedekte veren van de bovenstaart, terwijl de staart van de pauw veel korter en stijf is en helpt om de trein tijdens het uitstaan ​​omhoog te houden. Bedekte veren, zoals de naam al aangeeft, bedekken andere veren, waarbij de dekveren van de bovenstaart boven de basis van de staartveren liggen.

De pauw zijn bosvogels. Ze zijn landvoeders en nestelen op de grond om hun jongen groot te brengen, maar ze kunnen vliegen en ze rusten in bomen. Tijdens het paarseizoen zullen ze vaak een zeer luide hoge piep uitzenden.

Pauwen zijn alleseters en eten teken, termieten, mieren, sprinkhanen, muizen, plantendelen, bloembladen, zaadkoppen, schorpioenen, andere geleedpotigen, reptielen en amfibieën.

Gevederte

Close-up van het gevederte van een mannelijke Indische peafowl

De mannelijke (pauw) Indiase pauw heeft een iriserend blauwgroen of groen gekleurd verenkleed. De zogenaamde "staart" van de pauw, ook wel de "trein" genoemd, bestaat uit zeer langwerpige bovenste staartovertrekken. De treinveren hebben een reeks ogen die het beste te zien zijn wanneer de trein wordt gewaaid. De werkelijke staartveren zijn kort en grijs van kleur en kunnen van achteren worden gezien wanneer de trein van een pauw wordt uitwaaierend in een vrijage display. Tijdens het ruiperiode werpen de mannetjes hun prachtige treinveren af ​​en onthullen de bescheiden grijsgekleurde staart die normaal aan het zicht onder de trein is verborgen.

De vrouwelijke (peahen) Indiase pauw heeft een mengsel van saai groen, bruin en grijs in haar verenkleed. Ze mist de lange bovenste staartovertrekken van het mannetje, maar heeft een kuif. Het vrouwtje kan ook haar verenkleed tonen om vrouwelijke concurrentie of gevaar voor haar jongen af ​​te weren.

De groene pauw ziet er heel anders uit dan de Indiase pauw. Het mannetje heeft groen en goud verenkleed en heeft een rechtopstaande kuif. De vleugels zijn zwart met een blauwe glans. In tegenstelling tot de Indiase pauw, lijkt de groene pauw erg op het mannetje, alleen met kortere dekstaarten en iets minder iriserend in sommige regio's. Net als andere pauw, is het erg moeilijk om een ​​juveniele man van een volwassen vrouw te onderscheiden. Bovendien zijn de geslachten van de verschillende groene pauwsoorten in het veld bijna niet uit elkaar te houden in de maanden dat het mannetje geen trein heeft.

Veel van de schitterende kleuren van het pauwkleed zijn te wijten aan een optisch interferentiefenomeen (Bragg-reflectie) op basis van (bijna) periodieke nanostructuren in de barbules (vezelachtige componenten) van de veren.

Verschillende kleuren komen overeen met verschillende lengteschalen van de periodieke structuren. Voor bruine veren is een mengsel van rood en blauw vereist: de ene kleur wordt gecreëerd door de periodieke structuur en de andere wordt gecreëerd door een Fabry-Perot interferentiepiek door reflecties buiten de buitenste en binnenste grenzen van de periodieke structuur.

Dergelijke interferentie gebaseerd structurele kleur is vooral belangrijk bij het produceren van de iriserende tinten van de pauw (die glinsteren en veranderen met de kijkhoek), omdat interferentie-effecten afhankelijk zijn van de lichthoek, in tegenstelling tot chemische pigmenten.

Een achteraanzicht van de staartveren van een Indische blauwe pauw.

Habitat

Aziatische pauw bezet een vergelijkbare niche als de roadrunners, Secretary Bird en seriemas. Al deze vogels jagen op kleine dieren, waaronder geleedpotigen op de grond en hoog gras en minnows in ondiepe beekjes.

Vanwege menselijke aantasting in hun natuurlijke gebieden zijn pauw en mensen steeds meer in contact gekomen. Vanwege hun natuurlijke schoonheid zijn sommigen terughoudend om de vogels als ongedierte te classificeren; hun aanwezigheid kan echter verontrustend zijn, vooral gezien hun neiging om zonder onderscheid te eten van tuingrenzen en de krachtige vocale kraai van de man (luider dan de kraai van een haan).

Pauw heeft gevangenschap verlaten en permanente, vrij rondlopende populaties ontwikkeld in verschillende delen van de wereld, waaronder Coconut Grove, Miami, Florida en Arcadia, Californië.

Soorten

Groene Pauw

De Indiase pauw is monotypisch, terwijl de groene pauw drie beschreven ondersoorten heeft, P. muticus spicifer, P. m. imperator, en de genomineerde P. m. muticus (Madge en McGowan 2002). De twee soorten zijn grotendeels allopatrisch maar zullen in gevangenschap hybridiseren.

Indische Pauw

De Indische Pauw, Pavo cristatus, ook bekend als de gewone pauw of de blauwe pauw, is de grootste Aziatische galliform. Het wordt gevonden in het Indiase subcontinent en is in veel delen van de wereld geïntroduceerd en wilde populaties bestaan ​​in veel geïntroduceerde regio's. De soort komt voor in droge semi-woestijn graslanden, struikgewas en loofbossen. Hij voedt en nestelt op de grond maar zit op bomen. Het eet zaden, insecten, fruit, kleine zoogdieren en reptielen.

Vrouwtjes zijn ongeveer 86 centimeter (34 inch) lang en wegen 2,75 tot 4 kilogram (6-8,8 lbs), terwijl mannen gemiddeld op ongeveer 2,12 meter (7,3 voet) in volledig broedkleed (107 cm / 42 in wanneer niet) en wegen 4 -6 kg (8.8-13.2 lbs). De Indische pauw heeft iriserend blauwgroen verenkleed. De bovenste staartbedekkingen op zijn rug zijn langwerpig en versierd met een oog aan het einde van elke veer. Dit zijn de veren van de pauw. Het vrouwelijke verenkleed is een mengsel van saai groen, grijs en iriserend blauw, waarbij het groen-grijze overheerst. In het broedseizoen staan ​​vrouwen uit elkaar door het ontbreken van de lange "staartveren" of "trein", en in het niet-broedseizoen kunnen ze worden onderscheiden van mannen door de groene kleur van de nek in tegenstelling tot het blauw bij de mannen.

Groene Pauw

De Groene Pauw, Pavo muticus, wordt gevonden in de tropische bossen van Zuidoost-Azië. De geslachten van groene pauw, of "dragonbirds" zoals ze bekend staan ​​in hun inheemse achtervolgingen, lijken qua uiterlijk behoorlijk op elkaar, vooral in het veld. Gedurende het grootste deel van het jaar, wanneer de mannen geen zichtbare treinen hebben, is het vrij moeilijk om de geslachten te onderscheiden. Bot geslachten dragen lange puntige toppen en zijn lange benen en zware vleugels en lange staart in silhouet. In de verte zijn het over het algemeen donker gekleurde vogels met bleek vermiljoen of bleekgeel gekleurde primaries, die goed zichtbaar zijn in hun eigenaardige vlucht. Hun vlucht is beschreven als een echte klappende vlucht (Baker en Beebe) met weinig van het glijden dat men associeert met galliformes. Sommige ecologische soorten groene pauw zien er duidelijk blauwer uit, terwijl anderen beslist brons en paars (Yunnan) zijn, of saai goud en smaragd (Javaans), helder citrusgroen en cerulean blauw (Annametic), of zwartachtig grijs en violetblauw met paars treinen (spicifer)

Galerij

Indische Pauw

  • Ontsproten van een witte pauw

  • Indische blauwe pauw, mannetje

  • Een Indische blauwe peahen die haar gevederte toont

  • Close-up van het hoofd van een Indische blauwe pauw

  • Ooit werd gedacht dat de pauw met zwarte schouders een aparte ondersoort was, maar wordt nu beschouwd als een kleurmutatie

  • Een witte pauw die met zijn gevederte pronkt

  • Het hoofd van een mannelijke Indische blauwe pauw

  • Mannelijke Indische blauwe pauw bij Gronden voor Beeldhouwwerk in Hamilton Township, New Jersey

  • Indische blauwe pauwen zoals geïllustreerd in de eerste editie van de Encyclopædia Britannica

  • door Charles d'Orbigney (1806-1876)

  • Een witte pauw gedomesticeerd in Mexico.

  • Witte pauw die in Sydney, Australië is ontsproten

  • Pauw in San Francisco, Californië wordt gezien dat

Groene Pauw

  • Mannetje

  • Vrouw

Referenties

  • Blau, S. K. 2004. Licht als een veer: structurele elementen geven pauwpluimen hun kleur. Natuurkunde vandaag 57 (1): 18-20. Ontvangen op 28 oktober 2008.
  • Dyke, G. J., B. E. Gulas en T. M. Crowe. 2003. Supragenerische relaties van galliforme vogels (Aves, Galliformes): een cladistische analyse van morfologische karakters. Zoological Journal of the Linnean Society 137 (2): 227-244. Ontvangen op 28 oktober 2008.
  • Kimball, R. T., E. L. Braun en J. D. Ligon. 1997. Resolutie van de fylogenetische positie van de Congo-pauw, Afropavo congensis: Een biogeografisch en evolutionair enigma. Proceedings: Biological Sciences 264(1387): 1517-1523.
  • Loyau, A., M. Saint Jalme en C. Cagniant. 2005. Meerdere seksuele advertenties weerspiegelen eerlijk de gezondheidstoestand van pauwen (Pavo cristatus). Gedragsecologie en sociobiologie 58(6): 552-557.
  • Madge, S., P. J. K. McGowan en G. M. Kirwan. 2002. Fazanten, patrijzen en korhoen. Londen: Christopher Helm. ISBN 0713639660.
  • van Balen, S., D. M. Prawiradilaga en M. Indrawan. 1995. De distributie en status van groene pauw op Java. Biol. Conserv. 71: 289-297.

Bekijk de video: Salaheddine krijgt live ruzie met PAUWONVERTOONDE BEELDEN (September 2020).

Pin
Send
Share
Send