Ik wil alles weten

De indrukken

Pin
Send
Share
Send


De indrukken is een Amerikaanse muziekgroep uit Chicago die werd opgericht in 1958 en zijn hoogtepunt bereikte in de vroege tot midden jaren 1960 met gospel-soul hits zoals "Gypsy Woman", "It's All Right", "Keep on Pushing" en "People Get Ready ."

De groep had een vroege hit als Jerry Butler and the Impressions met "For Your Precious Love." Butler verliet de groep al snel voor een solocarrière en Curtis Mayfield werd de zanger, gitarist en songwriter van de Impressions. Een reeks van grote hits volgde, waarvan sommige volksliederen werden van de Civil Rights Movement en ook een rol speelden in de opkomende black pride-beweging.

De indrukken waren inductees in zowel de Rock and Roll Hall of Fame als de Vocal Group Hall of Fame.

Geschiedenis

Vroege jaren

Jerry Butler en Curtis Mayfield ontmoetten elkaar terwijl ze zongen in hetzelfde kerkkoor in Chicago. Nadat ze in een aantal lokale evangeliegroepen hadden gezongen, sloten ze zich in 1957 aan bij een doo-wopgroep genaamd "The Roosters", wiens leden Chattanooga, de inwoners van Tennessee Sam Gooden, Richard Brooks en zijn broer Arthur waren. In 1958 had The Roosters een nieuwe manager in Eddie Thomas, een platencontract met Vee-Jay Records en een nieuwe naam: "Jerry Butler & the Impressions."

De eerste hitsingle van de groep, vaak alleen geassocieerd met Butler, was 'For Your Precious Love' uit 1958, die nummer 11 bereikte in de hitlijsten van de Verenigde Staten en nummer drie in de R&B hitlijsten. Kort na de release van de R&B Top 30-hit "Come Back My Love" verliet Butler de groep om door te gaan naar een succesvolle solocarrière. Na een korte tournee met de nu-solo Butler als zijn gitarist, werd Curtis Mayfield de nieuwe leadzanger en songwriter van de Impression, en Fred Cash, een terugkerend origineel Roosters-lid, werd aangesteld als het nieuwe vijfde lid.

De door Mayfield geleide jaren

Curtis Mayfield

Mayfield schreef een aantal vroege solohits van Butler en gebruikte het geld om de indrukken naar Chicago, Illinois te krijgen. Daar kregen ze een nieuwe deal met ABC-Paramount Records in 1961 en brachten ze hun eerste post-Butler single uit. Die single, "Gypsy Woman", was hun grootste single en sloeg nummer twee op de R&B hitlijsten en nummer 20 op de pop-chart. Nadat de opeenvolgende singles niet goed in kaart konden brengen, verlieten Richard en Arthur Brooks de groep in 1962.

Nu een trio, stemden de Impressies zich al snel af op producer Johnny Pate, die hielp hun act bij te werken en een weelderiger soulgeluid voor de groep te creëren. Het resultaat was de gospel-soulhit 'It's All Right', een gouden single uit 1963 die bovenaan de R&B hitlijsten stond en de nummer vier bereikte in de pop-hitlijsten, en een van de kenmerkende nummers van de groep werd. "It's All Right" en "Gypsy Woman" waren de ankers van de eerste LP van de groep uit 1963 De indrukken. "Amen", een bijgewerkte versie van een oude gospel-melodie, werd opgenomen in de soundtrack van de MGM-film uit 1963 Lelies van het veld, met in de hoofdrol Sidney Poitier.

In 1964 bracht de groep de eerste van Blackfield-anthemcomposities van Mayfield uit, "Keep on Pushing", die een top-tien-hit werd in zowel de pop- als de R & B-hitlijsten. Het was ook de titel gesneden uit het album met dezelfde naam, die ook de top tien bereikte in beide hitlijsten.

Toekomstige Mayfield-composities zouden vaak sociale en politieke thema's bevatten, waaronder de grootste hit van het volgende jaar en het bekendste nummer van de groep, de gospel-stijl "People Get Ready", die nummer drie werd op de R&B hitlijsten en nummer 14 op de pop-hitlijsten . Rollende steen magazine beoordeelde later "People Get Ready" als nummer 24 van het beste nummer aller tijden. Het nummer was ook opgenomen in de "500 Songs that Shaped Rock and Roll" van de Rock and Roll Hall of Fame. Het nummer vormde de basis voor de hit "One Love" van Bob Marley en is gedekt door een breed scala aan artiesten, waaronder Dionne Warwick, de Everly Brothers, Rod Stewart, de Chambers Brothers, John Denver, U2, Aretha Franklin, Alicia Keys, en Bob Dylan.

Halverwege de jaren zestig behoorden de Impressions tot de beste mannelijke R & B-groepen en werden ze vergeleken met Motown-acts als The Temptations, The Miracles en The The Tops. Na 'Woman's Got Soul' uit 1965 slaagden de Impressions er echter niet in om de R&B Top Tien nog drie jaar te bereiken en uiteindelijk te scoren in 1968 met de nummer negen 'I Loved and Lost'. "We zijn een winnaar", dat in hetzelfde jaar nummer één werd in de R&B hitlijsten, vertegenwoordigde een nieuw niveau van sociaal bewustzijn in de muziek van Mayfield.

De Impressions werden snel lid van het nieuwe Curtdom-label van Mayfield, en in de komende twee jaar volgden nog meer Impressions-berichttracks, waaronder de nummer één R&B hit "Choice of Colors" (1969) en de nummer drie "Check Out Your Mind" (1970 ).

Na het vertrek van Mayfield

Na de release van de Bekijk je geest LP in 1970 verliet Mayfield de groep en begon een succesvolle solocarrière, met als hoogtepunt het schrijven en produceren van de Super vlieg soundtrack. Hij bleef ook schrijven en produceren voor The Impressions, die op Curtom bleef. Leroy Hutson was de eerste nieuwe zanger voor de groep na het vertrek van Mayfield, maar het succes ontweek de indrukken en Hutson verliet de groep in 1973.

Nieuwe leden Ralph Johnson en Reggie Torian vervingen Hutson en de Impressions hadden drie R&B Top Tien singles in 1974-1975: de nummer één "Eindelijk heb ik samen (ik ben een gewijzigde man)" en de nummer drie singles "Zelfde ding Nam "en" Vroeg of laat. " In 1976 verlieten de Impressions Curtom voor Cotillion Records en hadden ze hun laatste grote hit met "Loving Power". In datzelfde jaar werd Ralph Johnson vervangen door Nate Evans, die drie jaar in de groep bleef, gedurende welke tijd de indrukken overschakelden naar 20th Century Records. De verkoop van singles en albums bleef echter teruglopen en Evans vertrok in 1979, waardoor de groep werd teruggebracht tot een trio. Hun laatste album, Waaier de vlammen uit, werd uitgebracht in 1981, en Reggie Torian, Fred Cash en Sam Gooden ontbonden de groep twee jaar later.

Sinds het begin van de jaren tachtig werden The Impressions periodiek hervormd in verschillende formaten, meestal met de klassieke line-up van Mayfield, Gooden en Cash, en soms met Jerry Butler in de line-up. Ralph Johnson vervoegde de groep in 1983 en was tot 2000 bij hen.

Op 14 augustus 1990 raakte Mayfield zwaargewond toen verlichtingsapparatuur op hem viel tijdens een optreden op het podium in Brooklyn, New York. Hij stierf op 26 december 1999, op 57-jarige leeftijd.

Nalatenschap

De indrukken werden ingevoerd in de Rock and Roll Hall of Fame in 1991. De leden die aan deze eer deelnamen waren Sam Gooden, Jerry Butler, Richard Brooks, Curtis Mayfield, Arthur Brooks en Fred Cash. De groep werd in 2003 opgenomen in de Vocal Group Hall of Fame

De indrukken treden nog steeds op, met Fred Cash, Sam Gooden en Reggie Torian. In 2008 zijn Universal Music & Hip O Records uitgebracht Naar boven gaan, de allereerste videocompilatie van de Impressions, met nieuwe interviews met de originele leden van Impressions Sam Gooden en Fred Cash, samen met opgenomen interviews met Curtis Mayfield en video-uitvoeringen van de grootste hits van de groep en verschillende solo-hits van Mayfield.

Impressiesongs als "Keep on Pushin '" en "If I had a Choice of Colors" werden volksliederen in de beweging voor burgerrechten en zwarte bewustzijn, terwijl hun gospel-soul-hit "People Get Ready" alom wordt besproken en hun vroege hit "For Your Precious Love" wordt beschouwd als een klassieke R&B ballad.

Personeel

  • Jerry Butler (1958-1960)
  • Curtis Mayfield (1958-1970)
  • Sam Gooden (1958-heden)
  • Arthur Brooks (1958-1962)
  • Richard Brooks (1958-1962)
  • Fred Cash (1960-heden)
  • Leroy Hutson (1970-1973)
  • Ralph Johnson (1973-1976 geretourneerd 1983-2000)
  • Nate Evans (1976-1979)
  • Reggie Torian (1973-heden)

Discografie

Albums

  • 1963: The Impressions (album) | The Impressions
  • 1964: Blijf drukken
  • 1964: De nooit eindigende indrukken
  • 1965: One by One (album Indrukken) | One by One
  • 1965: Grote 16
  • 1965: People Get Ready (album Indrukken) | People Get Ready
  • 1966: Ridin 'High (album Indrukken) | Ridin' High
  • 1967: De fantastische indrukken
  • 1968: We zijn een winnaar (album) | We zijn een winnaar
  • 1968: This Is My Country (album) | This Is My Country
  • 1969: Het vergeten verhaal van de jonge mods
  • 1969: De veelzijdige indrukken
  • 1969: Amen
  • 1970: Bekijk je geest!
  • 1972: Tijden zijn veranderd
  • 1973: Preker
  • 1974: Eindelijk heb ik mezelf samen
  • 1974: Drie op de harde manier
  • 1975: Eerste indruk
  • 1975: Vroeger of later
  • 1976: Het zal tijd worden
  • 1976: Originals
  • 1976: Liefdevolle kracht
  • 1979: Kom naar mijn feestje
  • 1981: Waaier het vuur uit

DVD

  • 2008: Naar boven gaan- "De muziek en boodschap van Curtis Mayfield en de indrukken"

Referenties

  • Burns, Peter. Curtis Mayfield: People Never Give Up. London: Sanctuary Publishing, Ltd., 2003. ISBN 9781860744570
  • George-Warren, Holly, et al. The Rolling Stones Encyclopedia of Rock and Roll. New York: Fireside, 2001. ISBN 9780743201209
  • Mayfield, Curtis. The Impressions: Tribute to Curtis Mayfield (audio-cd), Edel America, 2000. ASIN B00004VW44

Externe links

Alle links opgehaald op 24 november 2015.

  • Officiële website www.the-impressions.com
  • 'The Impressions' Vocal Group hall of Fame Page www.vocalgroup.org
  • De indrukken allmusic.com

Pin
Send
Share
Send