Ik wil alles weten

Eddie Cantor

Pin
Send
Share
Send


Eddie Cantor (31 januari 1892 - 10 oktober 1964) was een Amerikaanse komiek, zanger, acteur en songwriter. Bekend bij Broadway, radio en vroege televisie-doelgroepen als Banjo Eyes, werd hij door miljoenen bijna als een familielid beschouwd omdat zijn best beoordeelde radioprogramma's intieme verhalen en grappige capriolen over zijn familie onthulden.

Cantor wijdde een groot deel van zijn leven aan de zorg voor de behoeften van anderen. Hij nam deel aan een staking op Broadway voor een betere behandeling van Broadway-acteurs en diende later als de eerste president van het Screen Actors Guild. Hij was voorstander van nieuw talent en is verantwoordelijk voor het lanceren van de carrière van sterren zoals Dinah Shore, Deanna Durbin en Sammy Davis Jr. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte hij in een groep van United Services Organisation en hielp president Franklin Roosevelt de March of Dimes te creëren. .

Vroege leven

Cantor werd geboren Israël Iskowitz in New York City, de zoon van Russisch-Joodse immigranten, Meta en Mechel Iskowitz. Zijn moeder stierf twee jaar na zijn geboorte aan longkanker en zijn vader kon niet voor hem zorgen. Hij woonde met zijn grootmoeder van moeders kant, Esther Kantrowitz in een klein souterrain. Een misverstand bij het aanmelden van haar kleinzoon voor school gaf hem haar achternaam van Kantrowitz (later afgekort tot "Cantor") in plaats van Iskowitz. Hij nam de voornaam Eddie aan toen hij zijn toekomstige vrouw, Ida Tobias, ontmoette in 1903. De twee trouwden in 1914 en bleven samen totdat Ida stierf in 1962. Eddie en Ida Cantor hadden vijf dochters: Marilyn, Marjorie, Natalie, Edna en Janet.

Zijn talent als entertainer begon zich te ontwikkelen en te ontwikkelen door op straat te zingen, jongleren en alles wat Cantor kon doen om de aandacht te trekken. Cantor begon al snel talentwedstrijden te winnen in lokale theaters en verscheen tijdens zijn tienerjaren op het podium. Een van zijn vroegst betaalde banen was verdubbelen als ober en performer, zingen voor tips in Carey Walsh's Coney Island-salon met een jonge Jimmy Durante die hem op piano vergezelde.

In 1907 werd Cantor een gefactureerde naam in vaudeville. In 1912 was hij de enige artiest ouder dan 20 die in Gus Edwards verscheen ' Kid Kabaret, waar hij zijn eerste blackface-personage creëerde, Jefferson. Kritische lof uit die show kreeg de aandacht van Broadway's topproducent, Florenz Ziegfeld, die Cantor een plekje gaf in de post-show op het dak van Ziegfeld, Midnight Frolic in 1916.

Professionele carriere

Broadway en opnames

Cantor maakte zijn Broadway-debuut in de Ziegfeld Follies uit 1917. Hij ging verder in de Ziegfeld Follies tot 1927, een periode beschouwd als de beste jaren van de langlopende revue. Sinds enkele jaren speelde Cantor mee in een act met pionier Afro-Amerikaanse komiek Bert Williams, beide in blackface; Cantor speelde de versprekende zoon van Williams. Andere co-sterren met Cantor tijdens zijn tijd in de Follies opgenomen Will Rogers, Marilyn Miller en W. C. Fields. Hij begaf zich naar het sterrendom in boekmuzikanten, te beginnen met Kid laarzen, Whoopee! en Banjo Eyes.

Cantor begon met het maken van grammofoonplaten in 1917 en nam zowel komische liedjes en routines als populaire liedjes van de dag op, eerst voor de Victor Talking Machine Company, daarna voor Aeoleon-Vocalion, Pathé en Emerson Records. Van 1921 tot 1925 had hij een exclusief contract met Columbia Records en keerde hij de rest van het decennium terug naar Victor.

Cantor was een van de meest succesvolle entertainers van de tijd, maar de beurscrash in 1929 nam zijn status van multi-miljonair weg en liet hem diep in de schulden. De onophoudelijke aandacht van Cantor voor zijn eigen verdiensten om de armoede te voorkomen die hij als kind kende, zorgde er echter voor dat hij snel op zoek ging naar meer werk, snel een nieuwe bankrekening bouwde met zijn zeer populaire, bestverkochte humorboek en cartoons over zijn ervaring, Kort gevangen! Een verhaal over Wailing Wall Street in "1929 A.C. (na crash)." Door zijn harde werk en vastberadenheid kon het boek in de laatste weken van 1929 worden gepubliceerd, minder dan twee maanden na de beurscrash.1

Films

De royalty's uit het boek hielpen en Cantor slaagde erin om terug te komen van de financiële ondergang in films en op radio. Cantor verscheen eerder in een aantal korte films en twee functies in de jaren 1920, en kreeg de hoofdrol in The Jazz Singer toen die rol werd afgewezen door George Jessel, wees Cantor het ook af, dus ging het naar Al Jolson. Die beslissing had geen invloed op zijn carrière toen hij in 1930 een toonaangevende Hollywood-ster werd met de filmversie van Whoopee!. In de komende twee decennia bleef hij films maken tot 1948, inclusief Romeinse schandalen, Ali Baba gaat naar de stad en Als je Susie kende.

Radio

Een van de 12 Eddie Cantor-karikaturen van Frederick J. Garner voor een Brown & Bigelow-reclamekaartenset uit 1933. De Cantor-kaarten werden in bulk gekocht als direct-mailitem door bedrijven als carrosseriebedrijven, begrafenisondernemers, tandtechnische laboratoria en groothandelsgroothandels. Deze bedrijven stuurden vervolgens een jaar lang elke maand één Cantor-kaart naar hun geselecteerde speciale klanten.

Het eerste radio-optreden van Cantor was bij die van Rudy Vallee Het gistuur van Fleischmann op 5 februari 1931, en het leidde tot een vier weken durende try-out met NBC's The Chase and Sanborn Hour. Ter vervanging van Maurice Chevalier, die terugkeerde naar Parijs, trad Cantor toe The Chase and Sanborn Hour op 13 september 1931. Deze zondaglange variëteitsserie op zondagavond werkte Cantor samen met omroeper Jimmy Wallington en violist Dave Rubinoff. De show vestigde Cantor als een toonaangevende komiek, en zijn scenarist, David Freedman, als 'de Captain of Comedy'. Kort daarna werd Cantor 's werelds best betaalde radioster. Zijn shows begonnen met een menigte die scandeerde: "We willen Can-tor, We willen Can-tor", een zin waarvan gezegd werd dat het ontstond toen een vaudeville-publiek chanteerde om een ​​openingsact op de rekening te jagen voor Cantor. Het themalied van Cantor was het popnummer van 1903 Ida, Sweet als Apple Cider, die hij altijd aan zijn vrouw wijdde.

Indicatief voor zijn effect op het massapubliek, stemde hij in november 1934 ermee in om een ​​nieuw nummer van de songschrijvers J. Fred Coots en Haven Gillespie te introduceren dat andere bekende artiesten hadden afgewezen als 'dom' en 'kinderachtig'. Het lied, De kerstman komt naar de stad, had de volgende dag onmiddellijk bestellingen voor 100.000 exemplaren van bladmuziek. Het verkocht 400.000 exemplaren tegen Kerstmis van dat jaar.

In de jaren 1940 was zijn NBC nationale radioshow Tijd om te glimlachen. Naast film en radio nam Cantor op voor Hit of the Week Records, en vervolgens weer voor Columbia, voor Banner en Decca en verschillende kleine labels.

Hij werd beschouwd als een van de oprichters van de March of Dimes en deed veel om de strijd tegen polio bekend te maken. Cantor diende ook als eerste president van het Screen Actors Guild. Zijn zware politieke betrokkenheid begon vroeg in zijn carrière, inclusief zijn snelle haast om te staken met Actors Equity in 1919, tegen het advies van vaderfiguur en producent, Florenz Ziegfeld.

De carrière van Cantor liep aan het einde van de jaren dertig enigszins terug vanwege zijn publieke beschuldigingen van Adolf Hitler en het fascisme. Omdat ze zich wilden distantiëren van elke politieke controverse, lieten veel sponsors de shows van Cantor achterwege. Zijn populariteit kaatste echter terug met de toetreding van de Verenigde Staten tot de Tweede Wereldoorlog.

Televisie

In de jaren vijftig was hij een van de alternerende gastheren van de tv-show Het Colgate Comedy Hour, waarin hij gevarieerde acts zou introduceren en stripfiguren als "Maxie the Taxi" zou spelen. De show bracht Cantor echter in een onwaarschijnlijke controverse terecht toen een jonge Sammy Davis, Jr. als gastuitvoerder verscheen. Cantor omhelsde Davis en dweilde Davis 'voorhoofd met zijn zakdoek na zijn optreden. Bezorgde sponsors brachten NBC ertoe de annulering van de show te dreigen; andere bronnen beweren dat NBC dreigde de show te annuleren toen Davis twee weken achter elkaar was geboekt. Cantor's reactie op de controverse was om Davis de rest van het seizoen te boeken.

Boeken

Cantor schreef of co-schreef ten minste zeven andere boeken naast Kort gevangen!, inclusief boekjes uitgegeven door de toenmalige uitgeverij van Simon & Schuster, met de naam van Cantor op de omslag. Sommigen werden "zoals verteld" of geschreven met David Freedman. Klanten betaalden een dollar en ontvingen het boekje met een cent ingebed in de hardcover. Ze verkochten goed, en H.L. Mencken beweerde dat deze boeken meer deden om Amerika uit de Grote Depressie te halen dan alle overheidsmaatregelen samen.

Later Life and Legacy

Op 10 oktober 1964 kreeg Eddie Cantor in Beverly Hills, Californië, een hartaanval en stierf. Hij is begraven op Hillside Memorial Park Cemetery. Cantor kreeg het jaar van zijn dood een ere Academy Award. Hij was 72 jaar oud.

De dochter van Cantor, Janet Gari, is een songwriter die heeft samengewerkt met Toby Garson, de dochter van componist Harry Ruby, voor kindershows en off-Broadway-revues. De autobiografieën van Cantor, Mijn leven ligt in jouw handen (met David Freedman) en Neem mijn leven (met Jane Kesner Ardmore) werden opnieuw gepubliceerd in 2000, dankzij de toegewijde inspanningen van de kleinzoon van Cantor, muzikant Brian Gari.

In 1964 ontving Eddie een presidentiële aanbeveling van Lyndon B. Johnson voor zijn toewijding aan 'humanitaire oorzaken van elke beschrijving'. Hoewel Cantor een populair icoon van zijn tijd was, was hij altijd vriendelijk en respectvol voor zijn fans. Cantor wordt geciteerd als zeggende: "Rustig aan en geniet van het leven. Het is niet alleen het landschap dat je mist door te snel te gaan, je mist ook het gevoel van waar je naartoe gaat en waarom."2

Filmografie

  • Weduwe bij de races (1913)
  • Een paar momenten met Eddie Cantor (1923) (DeForest Phonofilm kort met geluid)
  • Kid laarzen (1926)
  • Speciale bezorging (1927)
  • Een Ziegfeld Midnight Frolic (1929) (kort)
  • Het Amerikaanse meisje verheerlijken (1929)
  • Die partij in persoon (1928) (kort)
  • Verzekering (1930) (kort)
  • Een ticket krijgen (1930) (kort)
  • Whoopee! (1930)
  • Handige dagen (1931)
  • Talking Screen Snapshots (1932) (kort)
  • The Kid uit Spanje (1932)
  • Romeinse schandalen (1933)
  • De Hollywood Gad-About (1934) (kort)
  • Kid Miljoenen (1934)
  • Sla me roze (1936)
  • Ali Baba gaat naar de stad (1937)
  • The March of Time Volume IV, nummer 5 (1937) (kort)
  • Veertig kleine moeders (1940)
  • Dank je gelukssterren (1943)
  • Show business (1944) (ook producent)
  • Hollywood-kantine (1944)
  • Schermmomentopnamen: radioshows (1945) (kort)
  • American Creed (1946) (kort)
  • Ontmoet Mr. Mischief (1947) (kort) (verschijnt op poster)
  • Als je Susie kende (1948)
  • Schermafbeeldingen: Happy Homes van Hollywood (1949) (kort)
  • Het verhaal van Will Rogers (1952)
  • Screen Snapshots: Memorial to Al Jolson (1952) (kort)
  • Het verhaal van Eddie Cantor (1953) (cameo)

Broadway

  • Ziegfeld Follies uit 1917 (1917) - revue - uitvoerder
  • Ziegfeld Follies uit 1918 (1918) - revue - uitvoerder, co-componist en co-tekstschrijver voor "Broadway's Not a Bad Place After All" met Harry Ruby
  • Ziegfeld Follies uit 1919 (1919) - revue - performer, tekstschrijver voor "(Oh! She's the) Last Rose of Summer"
  • Ziegfeld Follies uit 1920 (1920) - revue - componist voor "Green River", componist en tekstschrijver voor "Every Blossom I See Reminds Me of You" en "I Found a Baby on My Door Step"
  • De Midnight Rounders van 1920 (1920) - revue - uitvoerder
  • Broadway Brevities van 1920 (1920) - revue - uitvoerder
  • Maak het pittig (1922) - revue - uitvoerder, co-bookwriter
  • Ziegfeld Follies uit 1923 (1923) - revue - schets-schrijver
  • Kid laarzen (1923) - musical - acteur in de rol van "Kid Boots" (de caddy-meester)
  • Ziegfeld Follies uit 1927 (1927) - revue - uitvoerder, co-bookwriter
  • Whoopee! (1928) - musical - acteur in de rol van "Henry Williams"
  • Eddie Cantor in het paleis (1931) - solo-uitvoering
  • Banjo Eyes (1941) - musical - acteur in de rol van "Erwin Trowbridge"
  • Nellie Bly (1946) - musical - coproducent

Notes

  1. ↑ Eddie Cantor, Kort gevangen! Een verhaal over Wailing Wall Street (New York: Simon and Schuster, 1929, OCLC 381325).
  2. ↑ Eddie Cantor quotes opgehaald op 24 januari 2008.

Referenties

  • Cantor, Eddie en Phyllis I. Rosenteur. De manier hoe ik het zie. Englewood Cliffs, N.J .: Prentice-Hall, 1959. OCLC 233661
  • Cantor, Eddie, David Freeman, Jane Kesner Ardmore en Eddie Cantor. Mijn leven ligt in jouw handen; &, Take My Life: the Autobiographies of Eddie Cantor. New York: Cooper Square Press, 2000. ISBN 9780815410577
  • Goldman, Herbert G. Banjo Eyes Eddie Cantor and the Birth of Modern Stardom. New York: Oxford University Press, 1997. ISBN 9780195074024

Externe links

Alle links opgehaald 25 september 2017.

  • Eddie Cantor
  • Eddie Cantor officiële site
  • Cantor's Sidekick: Bert 'The Mad Russian' Gordon @WFMU
  • Jerry Haendiges Vintage Radio Logs: De Eddie Cantor Show
  • Who's Who in Musicals: Ca-Cl

Bekijk de video: Eddie Cantor- Makin' Whoopee (September 2021).

Pin
Send
Share
Send