Ik wil alles weten

Elmore James

Pin
Send
Share
Send


Elmore James (27 januari 1918 - 24 mei 1963) was een Amerikaanse blueszanger en gitarist. Hij stond bekend als The King of the Slide Guitar. Geboren in Mississippi, trad hij in dienst bij de marine als een jonge man, en had zijn eerste hitrecord, "Dust My Broom", in 1952. Later vestigde hij zich in Chicago, en nam verschillende klassiekere blueshits op, waaronder "Look on Yonder Wall", "The Sky Is Crying", "Standing on the Crossroads", "Shake Your Moneymaker" en "It Hurts Me Too." James 'muziek werd gekenmerkt door zijn intense, hoge zangstijl en rijdende gitaarriffs. Hij was een pionier van de snelle ritmische stijl die de vroege rockmuzikanten beïnvloedde, en zijn elektrische dia-gitaartechniek wordt tegenwoordig nog steeds veel geïmiteerd door gitaristen.

Biografie

James werd geboren Elmore Brooks in Richland, Mississippi, 50 mijl ten noorden van Jackson. Hij werd opgevoed door zijn ouders, die als sharecroppers op verschillende boerderijen in de omgeving van Durant werkten. Net als verschillende andere bluesspelers uit die tijd, was zijn eerste instrument de 'diddley-boog', gemaakt door een draad bezem te rijgen van een spijker op zijn veranda. Hij begon semi-professioneel te spelen onder namen als "Cleanhead" en "Joe Willie James", naast muzikanten zoals de eerste Sonny Boy Williamson, Howling Wolf en de legendarische Robert Johnson. Tijdens de Tweede Wereldoorlog trad James toe tot de Amerikaanse marine en was gestationeerd in Guam.

Na zijn ontslag keerde Elmore terug naar het centrum van Mississippi en vestigde zich uiteindelijk in Canton. Hij begon met opnemen met Trumpet Records in het nabijgelegen Jackson in januari 1951 als sideman van de tweede Sonny Boy Williamson en anderen. Hij nam voor het eerst op als leadzanger in augustus van dat jaar met wat zijn kenmerkende nummer "Dust My Broom" werd. Een rustige, verlegen man, James was terughoudend om zijn stem op te nemen. Naar verluidt heeft zijn producer hem voor de gek gehouden door vast te leggen wat James dacht dat alleen maar een jamsessie was. De single werd uitgebracht zonder de goedkeuring van James en bereikte de nummer 9 positie in de R&B hitlijsten in 1952.1

Plots was de verlegen Elmore James een ster. Zijn "I Believe" was een jaar later opnieuw een hit. In de komende zeven jaar nam hij op voor de labels Flair Records, Meteor Records en Modern Records van de gebroeders Bihari, en voor de bekendere Chess Records. Zijn achtergrondmuzikanten stonden bekend als de Broomdusters. Gedurende deze periode woonde hij zowel in Chicago als Mississippi.

In 1957 kreeg James de diagnose hartziekte. Hij nam ook een tijdje een baan als DJ in Mississippi, wanneer hij niet opnam of onderweg optrad. In 1959 begon hij met het opnemen van enkele van zijn beste kanten voor het label Fire Records. Deze omvatten "The Sky Is Crying", "Stranger Blues", "Look On Yonder Wall", "Done Somebody Wrong" en "Shake Your Moneymaker", die allemaal tot de beroemdste bluesopnamen behoren.

James nam op voor het Fire-label tot 1962, toen hij werd gedwongen zich tijdelijk terug te trekken vanwege een geschil met de vakbond van de muzikanten. Nadat het geschil was opgelost, bereidde James zich voor op een opnamedatum in mei 1963, toen hij op 45-jarige leeftijd bezweek aan zijn hartaanval.

Platen bleven de singles van James tot 1966 uitbrengen, en tot op de dag van vandaag worden nog steeds verschillende compilaties van zijn "grootste hits" en "beste van" albums uitgebracht. Hij werd ingewijd in de Blues Hall of Fame in 1980, en zijn ernstige site wordt vermeld door de National Parks Service.2

Stijl

"Elmore bleef steeds hetzelfde likje spelen
maar ik krijg het gevoel dat hij het meende. "- Frank Zappa

Hoewel de karakterisering van Zappa een hyperbool is, was Elmore James inderdaad beroemd om een ​​paar bijzonder memorabele riffs, gespeeld met opmerkelijke effectiviteit. Zijn speelstijl won hem de monniker "King of the Slide Guitar". James 'gepassioneerde, hoge zang maakte hem ook een van de meest herkenbare bluesartiesten op record. Zijn no-nonsense, rijstijl op zowel gitaar als zang bracht een enorme intensiteit tot uitdrukking, onverenigbaar met deze verlegen, niet-opleggende man.

Veel van James 'populairste nummers bevatten een snelle, 12-bar blues-shuffle met een zware back-beat typisch voor wat later bekend werd als rock and roll. Zijn gebruik van de elektrische gitaar stelde hem in staat om de buitenaardse slide gitaarriffs te versterken die zijn geleerd van Mississippi Delta-meesters als Robert Johnson, waardoor ze een krachtig effect hebben, samen met drums, bas, piano, mondharmonica en soms hoorns. Hoewel zijn stem lang niet zo krachtig was als andere Chicago-bluesmannen zoals Muddy Waters en Howling Wolf, maakte James dit meer dan goed met een ongeëvenaarde intensiteit. Als andere zangers hun stem konden gebruiken om hun luisteraars in de zonnevlecht te slaan, zou James de zijne kunnen gebruiken om het haar van zijn publiek rechtop te laten staan.

Als gitarist koos hij voor eenvoud boven virtuositeit. Zijn riffs zijn ontworpen om meer memorabel te zijn dan technisch indrukwekkend. Dit maakte hem des te effectiever, zowel als live-artiest als als opnamekunstenaar.

Invloed

Hoewel de status van Elmore James als een gitarist bekend is, is zijn invloed als een pionier van rock and roll niet te onderschatten. Er werd naar de platen van James geluisterd met veel aandacht door een generatie jonge muzikanten die later de beste vroege rock and roll-artiesten zouden worden. Vroege rock-innovator Little Richard zegt: "Er waren maar een paar mensen die echte rock deden toen ik net begon. Little Richard en Elmore James zijn de enige twee die ik ken."

Diagitaristen gebruiken een knelpunt, metalen buis of stalen staaf om toonhoogteveranderingen te maken in plaats van de snaren met de vingers te fretten.

De meeste elektrische gitaristen zullen graag toegeven dat ze sterk worden beïnvloed door Elmore James. "Ik oefende elke dag twaalf uur per dag, tot mijn vingers bloedden, in een poging hetzelfde geluid te krijgen als Elmore James," zei Robbie Robertson, gitarist van The Band. James was ook van grote invloed op rockgitaristen zoals Brian Jones van The Rolling Stones, Jeremy Spencer van Fleetwood Mac en Duane Allman van de Allman Brothers Band. Een andere gitarist die Elmore James bewonderde was Jimi Hendrix.

James up-tempo cover van 'Cross Roads Blues' van Robert Johnson, uitgebracht als 'Standing at the Crossroads', was jarenlang bekender dan het origineel totdat Eric Clapton en Cream eind jaren zestig hun eigen beroemde versie uitbrachten, die hulde bracht aan beide voorgangers. Zijn liedjes "Done Somebody Wrong" en "One Way Out" werden gecovered door de Allman Brothers Band. Blues gitaarwonder Stevie Ray Vaughan bracht zijn liedjes ook vaak in concert.

James wordt genoemd in het nummer "For You Blue" van The Beatles: terwijl John Lennon de slide-gitaar speelt, zegt George Harrison: "Elmore James heeft hier niets mee te maken, schat."

Discografie

Singles

  • 1951 Dust My Broom z / w Catfish Blues door Bobo Thomas (Trumpet 146 78)
  • 1952 Ik geloof dat ik mijn baby gisteravond heb vastgehouden (Meteor 5000)
  • 1953 Baby, What's Wrong b / w Sinful Women (Meteor 5003)
  • 1953 Early In The Morning z / w Hawaiian Boogie (Flair 1011)
  • 1953 Country Boogie b / w She Just Won't Do Right (Checker 777)
  • 1953 Can't Stop Lovin 'b / w Make A Little Love (Flair 1014)
  • 1953 Please Find My Baby b / w Strange Kinda 'Feeling (Flair 1022)
  • 1954 Hand in hand b / w Make My Dreams Come True (Flair 1031)
  • 1954 Sho Nuff I Do b / w 1839 Blues (Flair 1039)
  • 1954 Dark And Dreary z / w Rock My Baby Right (Flair 1048 78)
  • 1954 Sunny Land b / w Standing At The Crossroads (Flair 1057)
  • 1955 Late Hours At Midnight b / w The Way You Treat Me (Flair 1062)
  • 1955 Happy Home z / w No Love In My Heart (Flair 1069)
  • 1955 Dust My Blues b / w I Was A Fool (Flair 1069)
  • 1955 Ik geloof dat mijn tijd niet lang is, want ik wou dat ik een meerval was (Ace 508 re-release van Trumpet 146)
  • 1955 Blues Before Sunrise b / w Good Bye (Flair 1079)
  • 1956 Wild About You b / w Long Tall Woman (Modern 983)
  • 1957 De 12-jarige jongen die thuis komt (Chief 7001 & Vee Jay 249)
  • 1957 It Hurts Me Too b / w Elmore's Contribution to Jazz (Chief 7004)
  • 1957 Bijdrage van Elmore aan Jazz b / w It Hurts Me Too (Vee Jay 259)
  • 1957 Cry For Me Baby b / w Take Me Where You Go (Chief 7006 & Vee Jay 269)
  • 1959 Make My Dreams Come True re-release van Flair 1031 'B'side b / w Bobby's Rock (Fire 1011)
  • 1960 Dust My Blues heruitgave van Flair 1074 b / w Happy Home heruitgave van Flair 1069 (Kent 331)
  • 1960 The Sky Is Crying zw / w Hield My Baby Last Night (Fire 1016)
  • 1960 I Can't Out Out b / w The Sun Is Shining (Chess 1756)
  • 1960 Rollin 'en Tumblin' b / w I'm Worried (Fire 1024)
  • 1960 Kloppen aan uw deur z / w Calling All Blues door Earl Hooker / Junior Wells (Chief 7020)
  • 1960 Done Somebody Wrong b / w Fine Little Mama (Fire 1031)
  • 1961 Look On Yonder Wall b / w Shake Your Moneymaker (Fire 504)
  • 1962 Stranger Blues z / w Anna Lee (Fire 1503)
  • 1962/3? The Sky Is Crying zw / w Held My Baby Last Night re-release van Fire 1016 (Down Home 775/6)
  • 1964 Dust My Blues z / w Happy Home re-release van Kent 331 (Kent 394)
  • 1964 Dust My Blues z / w Happy Home re-release van Kent 394 (Sue 335)
  • 1965 Bleeding Heart b / w It Hurts Me Too (Enjoy 2015 1st pressing)
  • 1965 It Hurts Me Too b / w Pickin 'The Blues (Enjoy 2015 2e druk)
  • 1965 My Bleeding Heart z / w One Way Out (Sphere Sound 702)
  • 1965 It Hurts Me Too z / w Bleeding Heart (vervolg 383)
  • 1965 Bleeding Heart b / w Mean Mistreatin 'Mama (Enjoy 2020)
  • 1965 Kloppen aan uw deur z / w Calling All Blues heruitgave van Chief 7020 (vervolg 392)
  • 1965 Look On Yonder Wall b / w Shake Your Moneymaker (Enjoy 2022)
  • 1965 The Sky Is Crying re-release z / w Standing At The Crossroads alt. take (Flashback 15)
  • 1965 Standing At The Crossroads b / w Sunnyland re-release van Flair 1057 (Kent 433)
  • 1965 Everyday I Have The Blues b / w Dust My Broom # 4 (Enjoy 2027)
  • 1965 Cry For Me Baby z / w Take Me Where You Go re-release van Chief 7006 (VS 815)
  • 1965/1966? Cry For Me z / w Take Me Where You Go heruitgave van Chief 7006 (S&M 101)
  • 1966 Shake Your Money Maker b / w I Need You (Sphere Sound 708)

Originele albums

  • 1961 Blues After Hours (Crown 5168)
  • 1965 The Best Of (Sue 918 UK)
  • 1965 The Sky Is Crying (Sphere Sound 7002)
  • 1965 Memorial Album (Sue 927 UK)
  • 1966 The Blues In My Heart, The Rhythm In My Soul (heruitgave van Blues After Hours) (United 716)
  • 1966 The Blues In My Heart, The Rhythm In My Soul (heruitgave van Blues After Hours) (Custom 2054)
  • Original Folk Blues 1967 (Kent 5022)
  • 1967 I Need You (Sphere Sound 7008)
  • 1968 The Late Fantastically Great (heruitgave van Blues After Hours) (Ember 3397 UK)
  • 1968 Tough (schaakopnamen + nummers van John Brim) (Blue Horizon 7-63204 UK)
  • 1968 Something Inside of Me (Bell 104 UK)
  • 1969 The Legend Of Elmore James (Kent 9001)
  • 1969 Elmore James (Bell 6037)
  • 1969 Whose Muddy Shoes (+ tracks van John Brim) (Chess 1537)
  • 1969 The Resurrection Of Elmore James (Kent 9010)
  • 1969 To Know A Man 2LP (Blue Horizon 7-66230 UK)

Compilatie albums

  • Charly Blues Masterworks Volume 28: Standing at the Crossroad (1993)
  • The Sky Is Crying: The History Of Elmore James (1993)
  • Rollin 'en Tumblin' (1999)
  • Legends Of Blues, Pickin 'The Blues; De grootste hits (2002)
  • King of the Slide Guitar: The Complete Trumpet, Chief and Fire Sessions (2005)
  • A Proper Records Inleiding tot Elmore James: Slide Guitar Master (2006)

Notes

  1. ↑ Elmore James, Martin en Lisa Adelson, 2002. Opgehaald op 18 januari 2008.
  2. ↑ Extra locaties, National Parks Service, 2001. Opgehaald op 18 januari 2008.

Referenties

  • Obrecht, Jas. Rollin 'en Tumblin': The Postwar Blues Guitarists. Backbeat Books, 2000. ISBN 9780879306137
  • Rubin, Dave. Inside the Blues, 1942-1982 - Bijgewerkte editie: Four Decades of the Greatest Electric Blues Guitarists. Hal Leonard Corporation, 2007. ISBN 9781423416661
  • Rowe, Mike. Chicago Blues: The City & the Music. Westview Press, 2005. ISBN 9780306801457
  • Sokolow, Fred. Elmore James-Master of the Electric Slide Guitar. Hal Leonard Corporation, 1996. ISBN 9780793535781

Externe links

Alle links opgehaald op 12 september 2017.

  • Discografie - MusicBrainz.
  • Elmore James - Artist Direct.

Pin
Send
Share
Send