Ik wil alles weten

Nijlpaard

Pin
Send
Share
Send


Nijlpaardof nijlpaard, is de algemene naam voor een zeer groot, semi-aquatisch Afrikaans zoogdier, Nijlpaard amphibius, van de Hippopotamidae-familie van hoefdieren, gekenmerkt door een groot, langwerpig hoofd met een enorme mond en tanden, een tonvormig lichaam, korte stompachtige benen met vier zwemvliezen, korte staart en bijna haarloze, dikke huid. De term nijlpaard dient ook als de algemene naam voor een bestaand of uitgestorven lid van de Nijlpaard geslacht (waarvan H. amphibius is het enige bestaande lid) en soms voor leden van de familie Hippopotamidae in het algemeen, hoewel de meer verschillende term "nijlpaard" ook in dit latere geval wordt gebruikt. De Hippopotamidae-familie omvat een ander bestaand geslacht en lid, Hexaprotodon liberiensis, het pygmee nijlpaard (soms geëtiketteerd Choeropsis liberiensis). Dit artikel gaat over Nijlpaard amphibius, dat het op twee na grootste landdier is (na de olifant en de witte neushoorn) en de zwaarste bestaande artiodactyl.

Hoewel nijlpaarden destructief kunnen zijn voor de menselijke landbouw, dragen ze enorm bij aan de mystiek en schoonheid van de natuur. Of hun reputatie als een van de meest agressieve wezens ter wereld en een van de gevaarlijkste dieren in Afrika, of de opmerkelijke gratie die ze vertonen in water, waar ze naar de bodem van rivieren kunnen zinken en op de bodem kunnen rennen of lopen , nijlpaarden hebben mensen al lang gefascineerd. Enorm in grootte, met een gedrongen vorm en korte poten, kunnen deze amfibische dieren nog steeds gemakkelijk een mens op het land ontlopen en zijn ze ook zeer wendbaar in het water.

Ondanks de verrijking die ze brengen aan de menselijke fascinatie voor de natuur, en een belangrijke rol in zowel aquatische als terrestrische voedselketens, zijn nijlpaarden uitgeroeid uit vele delen van hun bereik in Afrika bezuiden de Sahara, waar naar schatting nog 125.000 tot 150.000 overblijven. (Het bereik van de pygmee nijlpaard, Hexaprotodon liberiensis, is beperkt tot West-Afrikaanse landen.) Nijlpaarden zijn van oudsher een belangrijke voedselbron voor autochtonen in Afrika, en hun tanden (met superieur ivoor) en huiden zijn ook zeer waardevol. Ze worden nog steeds bedreigd door habitatverlies en stroperij voor hun tanden in vlees en ivoor.

Overzicht

Als evenhoge hoefdieren (bestel Artiodactyla), zijn nijlpaarden hoefdieren met een even aantal functionele tenen (vier in nijlpaarden) en de hoofdlidas die tussen de middelste twee cijfers passeert, in tegenstelling tot de onhoge hoefdieren (bestel Perissodactyla) , die worden gekenmerkt door een oneven aantal functionele tenen (één of drie), waarbij de as van elk ledemaat door de vergrote middelste (derde) teen gaat. Naast nijlpaarden, omvat de orde Artiodactyla bekende leden zoals varkens, pekari's, kamelen, herten, giraffen, rongen, antilopen, schapen, geiten en vee. (De gerelateerde perissodactylen omvatten bekende leden zoals paarden, zebra's, tapirs en neushoorns.)

In tegenstelling tot de meeste hoefdieren, zijn de nijlpaarden, varkens en pekari's geen herkauwers. Herkauwers zijn evenhoevige hoefdieren die hun voedsel verteren door het proces van herkauwen; dit betekent dat ze hun voedsel in twee stappen verteren, eerst door het zacht te maken in de eerste maag van het dier, bekend als de pens, en vervolgens de semi-verteerde massa, nu bekend als herkauwmassa, opnieuw te kauwen en opnieuw te kauwen. De meeste, maar niet alle, herkauwers hebben een maag met vier kamers (pens, reticulum, omasum en abomasum). Sommigen, zoals kameelachtigen en traguliden, hebben een maag met drie kamers. De varkens en pekari's hebben slechts één kleine kamer vóór de buik en nijlpaarden (zoals de kameelachtigen en traguliden) hebben twee kamers voor de echte maag (met andere woorden, een maag met drie kamers).

Het nijlpaard, Nijlpaard amphibius, ook bekend als de gewone nijlpaard of de Nijl nijlpaard, is het type geslacht van de familie Hippopotamidae. De Pygmy Hippopotamus behoort ook tot een ander geslacht in Hippopotamidae Choeropsis of Hexaprotodon. Soms wordt de subfamilie Hippopotaminae gebruikt. Verder groeperen sommige taxonomen nijlpaarden en anthracotheres in de superfamilie Anthracotheroidea of ​​Hippopotamoidea.

Het nijlpaard (Nijlpaard amphibius) is semi-aquatisch, bewonende rivieren en meren waar territoriale stieren een stuk rivier en groepen van 5 tot 30 vrouwtjes en jongere presideren. Overdag blijven ze koel door in het water of modder te blijven; reproductie en bevalling komen beide voor in water. Ze verschijnen in de schemering om op gras te grazen. Terwijl nijlpaarden dicht bij elkaar in het water rusten, is begrazing een eenzame activiteit en zijn nijlpaarden niet territoriaal op het land. Behendig in het water, is het nijlpaard ook snel op het land, wordt het geklokt met 30 km / u (19 mph) over korte afstanden.

Van de geschatte 125.000 tot 150.000 nijlpaarden in Sub-Sahara Afrika; Zambia en Tanzania hebben de grootste populaties.1 Hexaprotodon liberiensis, het pygmee nijlpaard, is beperkt tot de West-Afrikaanse landen Liberia, Ivoorkust, Sierra Leone en Guinee.

Het woord "nijlpaard" is afgeleid van het oude Griekse ἱπποπόταμος, hippopotamos, van ἵππος, nijlpaarden, "paard" en ποταμός, potamos, "rivier", wat "paard van de rivier" betekent.3 In het Engels is het meervoud nijlpaarden, maar hippopotami wordt ook gebruikt; nijlpaarden kan worden gebruikt als een kort meervoud.

Nijlpaarden zijn gezelschapsdieren en leven in groepen van maximaal 30 dieren; zo'n groep heet een peul, kudde, dal of bloat. Een mannelijk nijlpaard staat bekend als een stier, een vrouw als een koe en een baby als een kalf.

Van nijlkrokodillen, leeuwen en gevlekte hyena's is bekend dat ze op jonge nijlpaarden jagen.

Ondersoorten

De schedel van een nijlpaard, met de grote hoektanden die worden gebruikt om te vechten

Vijf ondersoorten nijlpaarden zijn beschreven op basis van morfologische verschillen in hun schedels en geografische verschillen:4

  • H. a. amphibius - (de genomineerde ondersoort) die zich uitstrekte van Egypte, waar ze nu uitgestorven zijn, ten zuiden van de Nijl naar Tanzania en Mozambique.
  • H. a. kiboko - in de Hoorn van Afrika, in Kenia en Somalië. Kiboko is het Swahili-woord voor nijlpaard. Bredere neus en meer uitgeholde interorbitale regio.
  • H. a. capensis - van Zambia tot Zuid-Afrika. Meest afgeplatte schedel van de ondersoort.
  • H. a. tschadensis - in heel West-Afrika naar, zoals de naam al doet vermoeden, Tsjaad. Iets korter en breder gezicht, met prominente banen.
  • H. a. constrictus - in Angola, de zuidelijke Democratische Republiek Congo en Namibië. Genoemd om zijn diepere pre-orbitale vernauwing.

De voorgestelde ondersoorten werden nooit op grote schaal gebruikt of gevalideerd door veldbiologen; de beschreven morfologische verschillen waren klein genoeg dat ze het gevolg konden zijn van eenvoudige variatie in niet-representatieve monsters.5 Genetische analyses hebben het bestaan ​​van drie van deze vermeende ondersoorten getest. Een onderzoek naar mitochondriaal DNA uit huidbiopten genomen van 13 bemonsteringslocaties, beschouwde genetische diversiteit en structuur onder hippopopulaties op het continent. De auteurs vonden lage maar significante genetische differentiatie tussen H. a. amphibius, H. a. capensisen H. a. kiboko. Geen van beide H.a.tschadensis noch H.a.constrictus zijn getest.67

Beschrijving

Een nijlpaard in de dierentuin in LissabonEen tekening van een nijlpaardskeletIn de mond van een nijlpaard

Nijlpaarden zijn de op vier na grootste zoogdieren ter wereld (na walvissen, olifanten en neushoorns). Met een gewicht van tussen 1,5 en 3 ton, wordt het overschreden onder landdieren alleen door de drie soorten olifanten (3 tot 9 ton) en de witte neushoorn (1,5 tot 3,5 ton). Merk echter op dat het bereik van de afmetingen van het nijlpaard overlapt met het bereik van de witte neushoorn; het gebruik van verschillende statistieken maakt het onduidelijk wat het grootste landdier is na olifanten. In lengte zijn de nijlpaarden 3,3 tot 5,2 meter (11 tot 17 ft) lang, inclusief een staart van ongeveer 56 centimeter (22 inch) en gemiddeld ongeveer 1,5 meter (5 ft) lang op de schouder.89

Vanwege hun enorme omvang zijn nijlpaarden in het wild moeilijk te wegen. De meeste schattingen van het gewicht zijn afkomstig van ruimingsoperaties die in de jaren zestig zijn uitgevoerd. De gemiddelde gewichten voor volwassen mannen varieerden tussen 1500 - 1800 kg (3300 - 4000 lb). Vrouwtjes zijn kleiner dan hun mannelijke tegenhangers, met een gemiddeld gewicht van 1.300-1.500 kg (2.900-3.300 lb).5 Oudere mannen kunnen veel groter worden, ze bereiken minimaal 3.200 kg (7.100 lb) en wegen soms 4.500 kg (9.900 lb).108 Mannelijke nijlpaarden lijken hun hele leven door te groeien; vrouwtjes bereiken een maximumgewicht rond de leeftijd van 25.11

Een stier nijlpaard uit water tijdens daglicht, Ngorongoro Crater, Tanzania

Nijlpaarden worden beschouwd als megafauna, maar in tegenstelling tot alle andere Afrikaanse megafauna, hebben nijlpaarden zich aangepast voor een semi-aquatisch leven in zoetwatermeren en rivieren.5

In het televisieprogramma National Geographic Channel, "Dangerous Encounters with Brady Barr", mat Dr. Barr de bijtkracht van een volwassen vrouwelijk nijlpaard op 1.821 lbf (8.100 N); Barr probeerde ook de beet van een volwassen nijlpaard te meten, maar moest de poging staken vanwege de agressiviteit van de man.12

De ogen, oren en neusgaten van nijlpaarden zijn hoog op het dak van de schedel geplaatst. Hierdoor kunnen ze in het water zijn met het grootste deel van hun lichaam ondergedompeld in de wateren en modder van tropische rivieren om koel te blijven en zonnebrand te voorkomen. Hun skeletstructuur is "graviportaal", aangepast aan het enorme gewicht van de dieren. Nijlpaarden hebben kleine poten (ten opzichte van andere megafauna) omdat het water waarin ze leven de gewichtsbelasting vermindert. In tegenstelling tot de meeste andere semi-waterdieren heeft het nijlpaard heel weinig haar.5

Een ondergedompeld nijlpaard in de dierentuin van Memphis

Hun huid scheidt een natuurlijke zonnebrandstof af die rood gekleurd is. De afscheiding wordt soms "bloedzweet" genoemd, maar is noch bloed noch zweet. Deze afscheiding is aanvankelijk kleurloos en wordt binnen enkele minuten roodoranje en wordt uiteindelijk bruin. In de secreties zijn twee verschillende pigmenten geïdentificeerd, een rode (hipposudorinezuur) en een oranje (norhipposudorinezuur). Sterk zure verbindingen, beide pigmenten remmen beide de groei van ziekteverwekkende bacteriën; ook de lichtabsorptie van beide pigmenten piekt in het ultraviolette bereik, waardoor een zonnebrand effect ontstaat. Alle nijlpaarden, zelfs die met verschillende diëten, scheiden de pigmenten af, dus het lijkt niet dat voedsel de bron van de pigmenten is. In plaats daarvan kunnen de dieren de pigmenten synthetiseren uit voorlopers zoals het aminozuur tyrosine.13

Nijlpaarden kunnen in het water of op het land leven. Door hun soortelijk gewicht kunnen ze zinken en lopen of rennen langs de bodem van een rivier. Hoewel het omvangrijke dieren zijn, kunnen nijlpaarden sneller rennen dan een mens op het land. Schattingen van hun loopsnelheid variëren van 30 km / u (18 mph) tot 40 km / u (25 mph), of zelfs 50 km / u (30 mph). Het nijlpaard kan deze hogere snelheden slechts een paar honderd meter aanhouden.5

De levensduur van een nijlpaard is meestal 40 tot 50 jaar.5

Distributie

Vandaag de dag zijn grote populaties van Nijlpaard amphibius komen alleen voor in de Nijlvallei in Oost-Afrika.8 Zambia, met naar schatting 40.000 nijlpaarden, en Tanzania, met ongeveer 20.000-30.000 nijlpaarden, bevatten de grootste populaties van de geschatte 125.000 tot 150.000 nijlpaarden die in Sub-Sahara Afrika overblijven.1 Nijlpaarden worden nog steeds gevonden in de rivieren en meren van Oeganda, Soedan, Somalië, Kenia, Noord-Democratische Republiek Congo en Ethiopië, ten westen via Ghana tot Gambia, en ook in Zuid-Afrika (Botswana, Republiek Zuid-Afrika, Zimbabwe en Zambia). Er bestaat een afzonderlijke populatie in Tanzania en Mozambique.

Echter, Nijlpaard amphibius werd ooit gevonden in Afrika bezuiden de Sahara, met populaties zelfs in Palestina en Madagaskar,14 Tijdens de Eemische interglaciale periode (130.000 jaar geleden tot 114.000 jaar geleden) tot het late Pleistoceen ongeveer 30.000 jaar geleden, Nijlpaard amphibius was eigenlijk wijdverbreid in Noord-Afrika en Europa.15 Plinius de Oudere (23 G.T. - 79 G.T.) schrijft dat in zijn tijd de Saïtische geboorteplaats de beste locatie in Egypte was om dit dier te vangen;16 het dier was nog steeds te vinden langs de Damietta-tak na de Arabische verovering in 639.

Nijlpaarden wonen graag op plaatsen met permanent water dat niet te diep is.5

Gedrag

Een open mond geeft aan dat de nijlpaard zich bedreigd voelt.

Nijlpaarden brengen het grootste deel van hun dagen door met het wentelen in het water of de modder, met de andere leden van hun pod. Het water dient om hun lichaamstemperatuur laag te houden en om te voorkomen dat hun huid uitdroogt. Met uitzondering van eten, komen de meeste levens van nijlpaarden -van bevalling, vechten met andere nijlpaarden en reproductie- in het water voor.

Nijlpaarden verlaten het water in de schemering en reizen het binnenland in, soms tot 8 kilometer (5 mijl), om te grazen op kort gras, hun belangrijkste voedselbron. Ze brengen vier tot vijf uur door met grazen en kunnen elke nacht 68 kilo gras eten.17 Zoals bijna elke herbivoor, zullen ze veel andere planten consumeren als ze bij hen worden gepresenteerd, maar hun dieet in de natuur bestaat bijna volledig uit gras, met slechts minimale consumptie van waterplanten.18 Nijlpaarden zijn (zelden) gefilmd tijdens het eten van aas, meestal dicht bij het water. Er zijn andere meldingen van vlees eten, en zelfs kannibalisme en predatie.19 De maaganatomie van een nijlpaard is niet geschikt voor carnivory, en vlees eten wordt waarschijnlijk veroorzaakt door afwijkend gedrag of voedingsstress.5

Het dieet van nijlpaarden bestaat meestal uit landgrassen, hoewel ze het grootste deel van hun tijd in het water doorbrengen. Het grootste deel van hun ontlasting vindt plaats in het water, waardoor allochtone afzettingen van organisch materiaal langs de rivierbeddingen ontstaan. Deze afzettingen hebben een onduidelijke ecologische functie.18 Vanwege hun grootte en hun gewoonte om dezelfde paden te volgen om te voeden, kunnen nijlpaarden een aanzienlijke invloed hebben op het land waar ze overheen lopen, zowel door het land vrij van vegetatie te houden als door de grond te drukken. Over langere periodes kunnen nijlpaarden de paden van moerassen en kanalen omleiden.20

Een ondergedoken nijlpaard in de dierentuin van San Diego. Volwassen nijlpaarden duiken meestal elke 3-5 minuten op om te ademen.

Volwassen nijlpaarden kunnen niet zwemmen en zijn niet drijvend. In diep water stuwen ze zichzelf meestal voort door sprongen en van de bodem af te duwen. Ze bewegen met snelheden tot 8 km / h (5 mph) in water. Jonge nijlpaarden zijn drijvend en bewegen meestal door te zwemmen, waarbij ze zichzelf voortstuwen met trappen van hun achterpoten. Nijlpaarden voor volwassenen duiken meestal elke drie tot vijf minuten weer op. De jongeren moeten om de twee tot drie minuten ademen.5 Het proces van opduiken en ademen gebeurt automatisch, en zelfs een nijlpaard die onder water slaapt, zal opstaan ​​en ademen zonder wakker te worden. Een nijlpaard sluit zijn neusgaten als hij onder water komt.

Sociaal leven

Het bestuderen van de interactie van mannelijke en vrouwelijke nijlpaarden is al lang gecompliceerd door het feit dat nijlpaarden niet seksueel dimorf zijn en dus vrouwen en jonge mannen bijna niet te onderscheiden zijn in het veld.21 Hoewel nijlpaarden graag dicht bij elkaar liggen, lijken ze geen sociale banden te vormen behalve tussen moeders en dochters, en zijn geen sociale dieren. De reden waarom ze dicht bij elkaar kruipen is onbekend.5

Het is moeilijk om het geslacht van nijlpaarden in het veld te identificeren, omdat alle onderzoekers meestal hun rug kunnen zien, zoals met deze pod in Zambia.Nijlpaard vechten in Barcelona Zoo

Nijlpaarden zijn territoriaal alleen in water, waar een stier een klein stuk rivier domineert, gemiddeld 250 meter lang en met tien vrouwtjes. De grootste pods kunnen maximaal 100 nijlpaarden bevatten. Andere vrijgezellen zijn toegestaan ​​in een bull's stretch, zolang ze zich gedwee tegenover de stier gedragen. De gebieden van nijlpaarden bestaan ​​om paringsrechten vast te stellen. Binnen de pods neigen de nijlpaarden naar geslacht te scheiden. Vrijgezellen zullen loungen in de buurt van andere vrijgezellen, vrouwtjes met andere vrouwtjes en de stier alleen. Wanneer nijlpaarden uit het water komen om te grazen, doen ze dat individueel.5

Nijlpaarden lijken verbaal te communiceren, via gegrom en balg, en er wordt gedacht dat ze echolocatie kunnen oefenen, maar het doel van deze vocalisaties is momenteel onbekend. Nijlpaarden hebben het unieke vermogen om hun hoofd gedeeltelijk boven het water te houden en een kreet uit te zenden die door zowel water als lucht reist; nijlpaarden boven en onder water zullen reageren.22

Weergave

Vrouwelijke nijlpaarden worden seksueel volwassen op de leeftijd van vijf tot zes jaar en hebben een draagtijd van 8 maanden. Een studie van endocriene systemen toonde aan dat vrouwelijke nijlpaarden al vanaf 3 of 4 jaar met de puberteit kunnen beginnen.23 Mannetjes worden volwassen bij ongeveer 7,5 jaar.

Een onderzoek naar reproductief gedrag van nijlpaarden in Oeganda toonde aan dat piekconcepties plaatsvonden tijdens het einde van het natte seizoen in de zomer en piekgeboorten plaatsvonden tegen het begin van het natte seizoen in de late winter. Dit komt door de estroïde cyclus van het vrouwtje; zoals bij de meeste grote zoogdieren, zijn mannelijke nijlpaarden spermatozoa het hele jaar door actief. Studies van nijlpaarden in Zambia en Zuid-Afrika toonden ook aanwijzingen voor geboorten die aan het begin van het natte seizoen plaatsvonden.5 Nadat ze zwanger is geworden, begint een vrouwelijk nijlpaard meestal niet opnieuw met de ovulatie gedurende 17 maanden.23

Nijlpaarden kunnen gevaarlijk zijn voor mensen, zoals aangegeven in dit bord van het Kruger National Park.

Paring vindt plaats in het water met het vrouwtje ondergedompeld voor het grootste deel van de ontmoeting, waarbij haar hoofd regelmatig opduikt om adem te halen. Nijlpaarden zijn een van de weinige zoogdieren die onder water bevallen, samen met walvisachtigen en sirenen (zeekoeien en doejongs). Baby-nijlpaarden worden onder water geboren met een gewicht tussen 25 en 45 kg (60-110 lb) en een gemiddelde lengte van ongeveer 127 cm (50 in) en moeten naar de oppervlakte zwemmen om hun eerste adem te halen. Een moeder baart meestal slechts één nijlpaard, hoewel tweelingen ook voorkomen. De jongen rusten vaak op de rug van hun moeder in water dat te diep is voor hen, en ze zwemmen onder water om te zogen. Ze zullen ook op het land zogen als de moeder het water verlaat. Het spenen begint tussen zes en acht maanden na de geboorte en de meeste kalveren zijn na een jaar volledig gespeend.5

Net als veel andere grote zoogdieren, worden nijlpaarden beschreven als K-strategen, in dit geval meestal het produceren van slechts één grote, goed ontwikkelde baby om de paar jaar (in plaats van meerdere keren per jaar een groot aantal kleine, slecht ontwikkelde jongen, zoals gebruikelijk is onder kleine zoogdieren zoals knaagdieren).52324

Agressie

Nijlpaarden zijn van nature zeer agressieve dieren, vooral wanneer jonge kalveren aanwezig zijn. Veel voorkomende doelen van hun agressie zijn krokodillen, die vaak dezelfde rivierhabitat bewonen als nijlpaarden en prooien op jonge nijlpaarden.

Nijlpaarden zijn zeer agressief tegenover mensen, die ze vaak aanvallen, hetzij in boten of op het land zonder duidelijke provocatie. Ze worden algemeen beschouwd als een van de gevaarlijkste grote dieren in Afrika.

Om territorium te markeren, draaien nijlpaarden hun staarten terwijl ze poepen om hun uitwerpselen over het grootst mogelijke gebied te verspreiden. Waarschijnlijk om dezelfde reden zijn nijlpaarden retromingent, dat wil zeggen, ze urineren achteruit.

Nijlpaarden doden elkaar zelden, zelfs in territoriale uitdagingen. Gewoonlijk zullen een territoriale stier en een uitdagende vrijgezel stoppen met vechten wanneer het duidelijk is dat één nijlpaard sterker is. Wanneer nijlpaarden overbevolkt raken of wanneer een habitat krimpt, zullen stieren soms proberen baby's te doden, maar dit gedrag is niet gebruikelijk onder normale omstandigheden.24 Sommige incidenten van kannibalisme bij nijlpaarden zijn gedocumenteerd, maar er wordt aangenomen dat dit het gedrag is van noodlijdende of zieke nijlpaarden en niet van gezond gedrag.5

Origins

Tot 1909 groepeerden naturalisten nijlpaarden met varkens, gebaseerd op molaire patronen. Verschillende bewijslijnen, eerst van bloedproteïnen, vervolgens van moleculaire systematiek25 en DNA 2627 en het fossielenbestand laat zien dat hun meest nabije familieleden walvisachtigen, dolfijnen en bruinvissen zijn.28 De gemeenschappelijke voorouder van nijlpaarden en walvissen vertrok van Ruminantia en de rest van de evenhoevigen; de lijntjes van walvisachtigen en nijlpaarden gingen snel daarna uiteen.2629

Een recente theorie over de oorsprong van Hippopotamidae suggereert dat nijlpaarden en walvissen een gemeenschappelijke semi-aquatische voorouder deelden die ongeveer 60 miljoen jaar geleden vertrok van andere artiodactylen (mya).2628 Deze veronderstelde voorouderlijke groep splitste zich waarschijnlijk in twee takken rond 54 mya.25 Eén tak zou evolueren in walvisachtigen, mogelijk beginnend rond 52 mya, met de proto-walvis pakicetus en andere vroege walvisvoorouders gezamenlijk bekend als Archaeoceti, die uiteindelijk aquatische aanpassing ondergingen aan de volledig aquatische walvisachtigen.29

De Anthracotherium magnus, een anthracother uit het Oligoceen, vertoonde al overeenkomsten met het moderne nijlpaard.

De andere tak werd de anthracotheres, een grote familie van vierbenige beesten, waarvan de vroegste in het late Eoceen op magere nijlpaarden met relatief kleine en smalle koppen zou hebben geleken. Alle takken van de anthracotheres, behalve die welke uitgroeide tot Hippopotamidae, stierven tijdens het Plioceen zonder afstammelingen achter te laten.28

Een ruwe evolutionaire afkomst kan worden getraceerd van Eoceen- en Oligoceen-soorten (Anthracotherium en elomeryx) naar het Mioceen (Merycopotamus en Libycosaurus) en de nieuwste anthracotheres in het Plioceen.30 Merycopotamus, Libycosaurus en alle nijlpaarden kunnen worden beschouwd als een clade, met Libycosaurus nauwer verwant zijn aan nijlpaarden. Hun gemeenschappelijke voorouder zou in het Mioceen hebben gewoond, ongeveer 20 mya.

Nijlpaarden zijn daarom diep genest in de familie Anthracotheriidae. De Hippopotamidae zouden zich in Afrika hebben ontwikkeld; het oudste bekende nijlpaard is het geslacht Kenyapotamus die leefde in Afrika van 16 tot 18 mya. Hoewel nijlpaardsoorten zich over Azië en Europa verspreidden, zijn er in Amerika nooit nijlpaarden ontdekt, hoewel verschillende antracothere geslachten tijdens het vroege Oligoceen naar Noord-Amerika zijn geëmigreerd. Van 7,5 tot 1,8 mya, een voorouder van het moderne nijlpaard, Archaeopotamus, woonde in Afrika en het Midden-Oosten.31

Hoewel het fossielenbestand van nijlpaarden nog steeds slecht wordt begrepen, zijn de twee moderne geslachten, Nijlpaard en Choeropsis (soms Hexaprotodon), kan tot 8 mya zijn afgeweken. Taxonomen zijn het niet eens of de moderne pygmee nijlpaard lid is van Hexaprotodon-een schijnbaar parafyletisch geslacht dat ook vele uitgestorven Aziatische nijlpaarden omvat die nauwer verwant zijn aan Nijlpaard-of Choeropsis-een ouder en basaal geslacht.3031

Recent uitgestorven soorten

Nijlpaard gorgops, die ongewoon hoge banen had, woonde in Europa maar stierf voor de laatste ijstijd.

Maar liefst drie soorten Malagassische nijlpaard zijn uitgestorven tijdens het Holoceen op Madagaskar, een van hen in de afgelopen 1000 jaar. De nijlpaarden uit Madagaskar waren kleiner dan het moderne nijlpaard, waarschijnlijk door het proces van insulaire dwerggroei.32 Er is fossiel bewijs dat veel nijlpaarden uit Madagaskar door mensen werden bejaagd, een waarschijnlijke factor in hun uiteindelijke uitsterven.3233 Geïsoleerde leden van het nijlpaard van Madagaskar hebben het misschien overleefd in afgelegen zakken; in 1976 beschreven dorpelingen een levend dier genaamd de Kilopilopitsofy, dat mogelijk een Malagassische nijlpaard is geweest.34

Twee afzonderlijke soorten nijlpaarden, het Europese nijlpaard (H. antiquus) en H. gorgops, varieerde in heel continentaal Europa en de Britse eilanden. Beide soorten zijn uitgestorven vóór de laatste ijstijd. Voorouders van Europese nijlpaarden vonden hun weg naar vele eilanden in de Middellandse Zee tijdens het Pleistoceen.35 Beide soorten waren groter dan het moderne nijlpaard en waren gemiddeld ongeveer 1 meter langer.

Het Pleistoceen zag ook een aantal dwergsoorten evolueren op verschillende mediterrane eilanden, waaronder Kreta (H. creutzburgi), Cyprus (H. minor), Malta (H. melitensis) en Sicilië (H. pentlandi). Hiervan overleefde de dwergnijlpaard van Cyprus tot het einde van het Pleistoceen of het vroege Holoceen. Bewijs van een archeologische vindplaats Aetokremnos blijft discussie veroorzaken over het feit of de soort al dan niet is aangetroffen door mensen.3635

Beschermingsstatus

De nijlpaardjacht (1617), door Peter Paul Rubens

In mei 2006 werd het nijlpaard geïdentificeerd als een kwetsbare soort op de IUCN Rode Lijst opgesteld door de World Conservation Union (IUCN), met een geschatte populatie van tussen de 125.000 en 150.000 nijlpaarden, een daling van tussen de 7 procent en 20 procent sinds de IUCN's Studie uit 1996.1

De achteruitgang van de nijlpaarden is in verband gebracht met hungereguleerde jacht en stroperij. Habitatverlies speelt ook een rol. Genetisch bewijs suggereert dat gewone nijlpaarden in Afrika tijdens of na het Pleistoceen-tijdperk een duidelijke populatie-expansie hebben doorgemaakt die wordt toegeschreven aan een toename van waterlichamen aan het einde van het tijdperk. Deze bevindingen hebben belangrijke implicaties voor het behoud, aangezien nijlpaardenpopulaties op het continent momenteel worden bedreigd door het verlies van toegang tot zoet water.6

De hippopopulatie daalde het meest dramatisch in de Democratische Republiek Congo.37 De bevolking in Virunga National Park was gedaald naar 800 of 900 van ongeveer 29.000 in het midden van de jaren 1970.38 De daling wordt toegeschreven aan de verstoringen veroorzaakt door de Tweede Congo-oorlog.38 De stropers worden verondersteld voormalige Hutu-rebellen, slecht betaalde Congolese soldaten en lokale milities te zijn.38 Redenen voor stroperij zijn onder andere de overtuiging dat nijlpaarden schadelijk zijn voor de samenleving, en ook voor geld. De verkoop van nijlpaardvlees is illegaal, maar de verkoop op de zwarte markt is moeilijk voor agenten van het Virunga National Park.38

Nijlpaarden en mensen

Een faience sculptuur, uit het Nieuwe Koninkrijk van Egypte, 18e / 19e dynastie, c. 1500-1300 v.Chr., Toen nijlpaarden nog wijd verspreid waren langs de NijlObaysch loungen in de London Zoo in 1852

Het vroegste bewijs van menselijke interactie met nijlpaarden komt van slagerij sneden op nijlpaarden bij Bouri Formation daterend ongeveer 160.000 jaar geleden.39 Later zijn rotsschilderingen en gravures met nijlpaarden waarop wordt gejaagd gevonden in de bergen van de centrale Sahara van 4000 - 5000 jaar geleden nabij Djanet in het Tassili n'Ajjer-gebergte. Nijlpaarden waren ook bekend bij de oude Egyptenaren, waar het nijlpaard werd erkend als een woeste bewoner van de Nijl.5 In de oude Egyptische religie was de Tawaret met het nijlpaard een godin van bescherming tijdens zwangerschap en bevalling, omdat oude Egyptenaren de beschermende aard van een vrouwelijk nijlpaard tegenover haar jongen erkenden.40

Het nijlpaard is al sinds de klassieke oudheid bij historici bekend. De Griekse historicus Herodotus beschreef het nijlpaard in The Histories (geschreven rond 440 v.G.T.) en de Romeinse historicus Plinius de Oudere schreef over het nijlpaard in zijn encyclopedie Naturalis Historia (geschreven rond 77 G.T.).

Nijlpaarden in dierentuinen

Nijlpaarden zijn al lang populaire dierentuindieren. De eerste dierentuinnijlpaard in de moderne geschiedenis was Obaysch, die op 25 mei 1850 in de London Zoo aankwam, waar hij tot 10.000 bezoekers per dag trok en een populair lied inspireerde, de Nijlpaard Polka.41 Nijlpaarden zijn sinds Obaysch populaire dierentuindieren gebleven en fokken over het algemeen goed in gevangenschap. Hun geboortecijfers zijn lager dan in het wild, maar dit wordt toegeschreven aan dierentuinen die niet zoveel mogelijk nijlpaarden willen fokken, omdat nijlpaarden grote en relatief dure dieren zijn om te onderhouden.541

<>

Pin
Send
Share
Send