Pin
Send
Share
Send


Gazelle is de algemene naam voor een van de verschillende kleine, snelle antilopen van Afrika en Azië waaruit het geslacht bestaat Gazella en de bijbehorende geslachten Eudorcas en Nanger, gekenmerkt door een slanke nek, lange benen en gebogen, liervormige hoorns die aan de uiteinden zijn omgekeerd en de neiging hebben zwaar te worden geringd. De leden van Eudorcas en Nanger was vroeger inbegrepen Gazella, toen deze als subgenera werden beschouwd, en in sommige taxonomieën blijven de soorten erin Gazella (ITIS 2006). Hoewel dit de 'echte gazellen' zijn, drie nauw verwante soorten, die het geslacht omvatten Procarpa, worden ook algemeen aangeduid als gazellen.

De plantenetende gazellen zijn belangrijk voor voedselketens en worden geconsumeerd door tal van roofdieren, waaronder cheeta's, leeuwen, luipaarden, hyena's, jakhalzen, enzovoort. Hun snelle loopvermogen vereist stealth van de kant van de roofdieren om dichtbij genoeg te komen om aan te vallen, of het vermogen om de pasgeborenen bewegingloos in het gras te vinden verbergen. Het gracieuze rennen en unieke stuiteren en springen van de vluchtende gazelle komt vaak voor in documentaires over dieren in het wild.

Overzicht en beschrijving

Als antilopen zijn gazellen slank gebouwde en snelle bovids (evenhoge hoefdieren van de familie Bovidae) met holle en lichtgewicht hoorns. Gazellen staan ​​bekend als snelle dieren. De gazelle van Thomson (Eudorcas thomsonii) is naar verluidt een snelheid van ongeveer 50 mijl per uur (80 kilometer per uur) bereikt (Darcy 2006).

Thomson's gazelleDama GazelleGrant's gazelleDorcas gazelle

Gazellen zijn meestal te vinden in de graslanden en savannes van Afrika, maar ze zijn ook te vinden in Zuidwest-Azië. Ze hebben de neiging in kuddes te leven en zullen minder grove, licht verteerbare planten en bladeren eten. Dan zijn ze meestal klein, slechts ongeveer twee tot drie voet hoog bij de schouder (minder dan een meter), en over het algemeen bruin tot fawn gekleurd, vaak met een lichte streep op het gezicht en een donkere horizontale band aan de zijkanten.

Een herkenbaar voorbeeld van de gazelle is Thomson's gazelle, die ongeveer 60 tot 90 centimeter (23 tot 35 inch) hoog is bij de schouder en bruin en wit is met een onderscheidende zwarte streep. De mannetjes hebben lange, vaak gebogen, hoorns. Tommies, zoals ze bekend worden genoemd, vertonen een onderscheidend gedrag van stotting (langzaam rennen en hoog springen voordat ze vluchten) wanneer ze worden bedreigd door roofdieren zoals leeuwen of cheeta's.

De kleinste van de gazelle-soorten is de gazelle van Speke (Gazella spekei), met een schouderhoogte van ongeveer 50 tot 60 centimeter (1,6-2 voet), een lichaamslengte van 95 tot 105 centimeter (3,1-3,5 voet), een staartlengte van 15 tot 20 centimeter (6-8 inch), en een gewicht van 15 tot 25 kilogram (33-55 pond) (Huffman 2004). Het is beperkt tot de steenachtige borstel, grassteppen en semideserts van Ethiopië en Somalië in de hoorn van Afrika (Huffman 2004).

De berggazelle (Gazella gazella) is wijd maar ongelijk verdeeld over het Arabische schiereiland. Het bewoont bergen, uitlopers en kustvlaktes. Het bereik valt nauw samen met dat van de acaciabomen die in deze gebieden groeien. Het is vooral een graasoort, hoewel dit varieert met de beschikbaarheid van voedsel.

De Dama-gazelle (Nanger dama; vroeger Gazella dama), ook bekend als de Addra-gazelle, woont in Afrika in de Sahara-woestijn en trekt in het droge seizoen naar het zuiden op zoek naar voedsel. Nadat de regen is teruggekeerd en de woestijnplanten groen worden, trekken ze terug naar het noorden naar de Sahara.

De gazelle van de Grant (Nanger granti) wordt gedistribueerd van Noord-Tanzania naar Zuid-Soedan en Ethiopië, en van de Keniaanse kust naar het Victoriameer. De gazelle van de Grant lijkt op de gazelle van Thomson, behalve dat de liervormige hoorns stevig aan de basis zijn, sterk geringd zijn en 18 tot 32 inch lang zijn.

De Dorcas-gazelle (Gazella dorcas), ook bekend als de Ariel-gazelle, is een kleine en gewone gazelle die ongeveer 53 centimeter lang is. De talloze ondersoorten van de Dorcas-gazelle overleven op vegetatie in grasland, steppe, wadi's, bergwoestijn en in semi-woestijnklimaten van Afrika, Arabië, en in Iran en Noord-India. Ongeveer 35.000 tot 40.000 bestaan ​​in het wild.

Leden van het geslacht procapra hebben ook de gemeenschappelijke naam van Gazelle. Dit geslacht omvat drie soorten: Mongoolse gazelle (Procapra gutturosa), Tibetaanse gazelle (Procapra picticaudata)en de Gazelle van Przewalski (Procapra przwalskii). De Mongoolse gazelle, of Zeren, is een middelgrote antilope afkomstig uit de semi-aride Centraal-Aziatische steppen van Mongolië, evenals sommige delen van Siberië en China. Ze hebben een opvallende hartvormige witte vlek op hun achterwerk. De mannetjes hebben liervormige hoorns die naar achteren krullen vanaf het voorhoofd. De Tibetaanse gazelle, of goa, woont op het Tibetaanse plateau. Een typische goa staat ongeveer twee voet (60 centimeter) lang op de schouder en weegt ongeveer 15 kilogram. Mannetjes hebben lange, taps toelopende, geribbelde horens, die lengtes bereiken van maximaal 14 inch (35 centimeter). Vrouwtjes hebben geen hoorns; evenmin hebben ze verschillende gezichtsmarkeringen. De Gazelle van Przewalski wordt alleen in China gevonden. Eens wijdverspreid. het bereik is gedaald tot 4 populaties nabij het Qinghai-meer. Het dier is geelachtig bruin met witte vlekken op zijn achterwerk, met een lichaamslengte van 100 centimeter, een staart van 7 tot 10 cm en een gewicht van ongeveer 21-32 kg. Mannetjes zijn de enige die geweien dragen, die bij de uiteinden naar binnen buigen.

Soorten

ChinkaraCuvier's gazelleStruma gazelle

De gazelle-soorten zijn geclassificeerd als onderdeel van de orde Artiodactyla, familie Bovidae en geslachten Gazella, Eudorcas, en Nanger. Leden van de Artiodactyla-orde onderscheiden zich hoofdzakelijk door de voet; ze hebben een even aantal tenen. De taxonomie van deze geslachten is verward en de classificatie van soorten en ondersoorten is een onzekere kwestie geweest. Drie soorten - de rode gazelle, de Arabische gazelle en de koningin van Sheba's gazelle - zijn onlangs uitgestorven. Alle andere gazelle soorten worden vermeld als bedreigde, in verschillende mate.

  • Geslacht Gazella
    • subgenus Gazella
      • Berggazelle, G. Gazella
      • Neumann's gazelle, G. erlangeri
      • Speke's gazelle, G. spekei
      • Dorcas gazelle, ook bekend als Ariel Gazelle, G. Dorcas
      • Saoedische Gazelle, G. Saudiya
      • Chinkara, ook bekend als Indian Gazelle, G. bennettii
    • subgenus Trachelocele
      • Cuvier's Gazelle, G. cuvieri
      • Rhim Gazelle, G. leptoceros
      • Struma gazelle, G. subgutturosa
  • Geslacht Eudorcas
    • Thomson's gazelle, E. thomsonii
    • Rode frontgazelle, E. rufifrons
  • Geslacht Nanger
    • Dama Gazelle, N. dama
    • Grant's gazelle, N. granti
    • Soemmerring's gazelle, N. soemmerringii

Uitgestorven

Fossielen van het geslacht Gazella worden aangetroffen in afzettingen van Plioceen en Pleistoceen in Eurazië en Afrika. De kleine Gazella borbonica is een van de vroegste Europese gazellen, gekenmerkt door zijn kleine formaat en korte poten. Gazelles verdwenen uit Europa aan het begin van de ijstijd, maar ze overleefden in Afrika en het Midden-Oosten. Drie soorten zijn de laatste tijd uitgestorven door menselijke oorzaken.

Recente uitstervingen

  • Geslacht Gazella
    • subgenus Gazella
      • Arabische gazelle, G. arabica
      • Koningin van Sheba's gazelle, G. bilkis
  • Geslacht Eudorcas
    • Rode Gazelle, E. rufina

Prehistorische uitstervingen

  • Geslacht Gazella
    • Gazella borbonica-Europese Gazelle
    • Gazella thomasi '- Thomas Gazelle
    • Gazella praethomsoni
    • Gazella negegevensis
    • Gazella triquetrucornis
    • Gazella negegevensis
    • Gazella capricornis
    • Gazella mytilinii
  • subgenus Vetagazella
    • Gazella sinensis
    • Gazella deperdita
    • Gazella pilgrimi-Steppe Gazelle
    • Gazella leile-Leile's Gazelle
    • Gazella praegaudryi-Japanse Gazelle
    • Gazella gaudryi
    • Gazella paotehensis
    • Gazella dorcadoides
    • Gazella altidens
    • Gazella MongolicaMongoolse Gazelle
    • Gazella lydekkeri-IJs Gazelle
    • Gazella blacki
    • Gazella parasinensis
    • Gazella kueitensis
    • Gazella paragutturosa
  • subgenus Gazella
    • Gazella janenschi
  • subgenus Trachelocele
    • Gazella atlantica
    • Gazella tingitana
  • subgenus Deprezia
    • Gazella psolea
  • Geslacht Nanger
    • Nanger vanhoepeni

Procapra soorten

  • Mongoolse Gazelle, Procapra gutturosa
  • Tibetaanse Gazelle, Procapra picticaudata
  • Przewalski's gazelle, Procapra przwalskii

Referenties

  • Darcy, P. 2006. Vreemde wetenschap: snelle dieren. Twisted Mind Emporium. Ontvangen op 15 oktober 2008.
  • Estes, R.D. 1991. De gedragsgids voor Afrikaanse zoogdieren: inclusief hoefdieren, carnivoren, primaten. Berkeley, CA: University of California Press. ISBN 0520058313.
  • Heckel, J.-O., O. G. Amir, X. Y. Kaariye en F. Wilhelmi. 2008. Gazella spekei. 2008 IUCN Rode lijst van bedreigde soorten. Ontvangen op 15 oktober 2008.
  • Huffman, B. 2004. Gazella spekei (Speke's gazelle). Ultimate Ungulate. Ontvangen 16 oktober 2008.
  • Huffman, B. 2007. Subfamilie Antilopinae. Gazellen, dwerg antilopen en familieleden. Ultimate Ungulate. Ontvangen 16 oktober 2008.
  • Geïntegreerd taxonomisch informatiesysteem (ITIS). 2004. Gazella Blainville, 1816. ITIS Taxonomisch serienummer: 624969. Ontvangen op 15 oktober 2008.
  • Kingdon, J. 1997. De Kingdon Field Guide to African Mammals. San Diego: Academic Press. ISBN 0124083552.
  • Myers, P., R. Espinosa, C. S. Parr, T. Jones, G. S. Hammond en T. A. Dewey. 2008. Geslacht Gazella. Animal Diversity Web (online). Ontvangen op 15 oktober 2008.

Pin
Send
Share
Send