Pin
Send
Share
Send


De eland (meervoud "eland") is de grootste bestaande soort (Alces alces) van herten (familie Cervidae) in de wereld. Het onderscheidt zich van de anderen door het handvormige gewei van zijn mannetjes. Terwijl Alces alces wordt eland genoemd in Noord-Amerika, afgeleid van Oost-Abenaki moz), deze soort wordt genoemd eland in Engelstalig Europa. In Noord-Amerika verwijst de term eland (ook wapiti) naar de hertensoort Cervus canadensis. De eland kan ongeveer 20 jaar of meer in het wild leven (SNP 2007).

Elanden dragen bij aan het wonder van de natuur voor mensen, waarbij deze gigantische dieren zelfs tot een minuut lang worden waargenomen zwemmen en duiken om planten te eten te krijgen.

Habitat en bereik

Amerikaanse elanden zijn typerend voor boreale en gemengde loofbossen van het noordelijk halfrond in gematigde tot subarctische klimaten. In Noord-Amerika omvat dat bijna heel Canada, Alaska, een groot deel van New England en de Upper Rocky Mountains. Ze kunnen vaak worden gevonden voeden door marges van vijvers, meren en rivieren, moerassen, moerassen, toendra en zoet water (SNP 2007).

Amerikaanse elanden zijn met succes geïntroduceerd op het eiland Newfoundland in 1904, waar ze nu de dominante hoefdieren zijn, en iets minder succesvol op het eiland Anticosti in de Golf van St. Lawrence. Tien elanden werden ook geïntroduceerd in Fiordland, Nieuw-Zeeland in 1910, maar er wordt aangenomen dat ze zijn afgestorven. Desalniettemin zijn er waarnemingen gemeld waarvan werd gedacht dat ze vals waren totdat er in 2002 door een Nieuw-Zeelandse wetenschapper monsters van Amerikaanse elanden werden gevonden (Oldham 2005).

Fysieke eigenschappen

De grote lengte van de benen geeft de eland een beslist slungelig uiterlijk. De snuit is lang en vlezig, met slechts een zeer kleine driehoekige naakte vlek onder de neusgaten. Mannetjes hebben een eigenaardige zak, bekend als een bel, die aan de nek hangt. De gebruikelijke stap van een eland is een slenterende draf, maar wanneer ingedrukt, kunnen ze in een galop breken en snelheden tot 55 kilometer per uur (34 mijl per uur) bereiken.

Mannelijke elanden (stieren) wegen normaal gesproken 540 tot 720 kg (1200-1600 lbs) en vrouwtjes (koeien) meestal ongeveer 400 kg (880 lb). De typische hoogte is ongeveer 1,9 meter aan de schouder. Kalveren wegen bij de geboorte ongeveer 15 kg, maar worden snel groter.

Gewei

Alleen mannen hebben een gewei, vaak 160 cm (64 inch) breed en 20 kg (44 lb) in gewicht met een brede, afgeplatte handvormige vorm omzoomd tot 30 tanden. Een in 1897 ontdekte Alaska-eland is het record van het grootste bekende moderne hert; het was een mannetje dat 2,34 m (7,7 voet) bij de schouders stond en 825 kg (1815 lb) woog. De spreiding van het gewei was 199 cm (79 inch).

Het gewei van de mannelijke eland ontstaat als cilindrische balken die aan elke zijde haaks op de middellijn van de schedel uitsteken, die zich na een korte afstand op een vorkachtige manier delen. De onderste tand van deze vork kan eenvoudig zijn, of verdeeld in twee of drie tanden, met enige afvlakking.

Een volwassen stier-eland uit British Columbia met vroeg (mei) gewei.

In de Noord-Siberische ondersoort van de eland (Alces alces bedfordiae), de achterste verdeling van de hoofdvork verdeelt in drie tanden, zonder duidelijke afvlakking. In de gewone eland (Alces alces alces)aan de andere kant breidt deze tak zich meestal uit in een brede hand, met een grote tand aan de basis en een aantal kleinere haken aan de vrije rand.

Er is een Scandinavisch ras van de gewone eland waarin het gewei eenvoudiger is en dat van het Oost-Siberische ras herinnert.

De handpalm lijkt duidelijker te zijn in de Noord-Amerikaanse ondersoorten (Alces alces americanus) dan in de typische Scandinavische ondersoorten. De grootste van allemaal is de race in Alaska (Alces alces gigas), die meer dan twee m (6,5 ft) hoog kan zijn, met een overspanning over het gewei van 1,8 m (6 ft).

De mannelijke eland laat zijn gewei vallen na de paartijd om energie te besparen voor het winterseizoen. Het zal ze dan in het voorjaar opnieuw laten groeien. Het gewei heeft ongeveer drie tot vijf maanden nodig om te groeien. Dit maakt hun gewei een van de snelst groeiende orgels ter wereld. Het gewei heeft in eerste instantie een laag huid, die zal afsterven zodra hij volgroeid is.

Als een stier-eland ooit wordt gecastreerd, hetzij door toevallige of chemische middelen, zal hij snel zijn huidige gewei afwerpen en dan onmiddellijk een nieuw aantal misvormd en vervormd gewei laten groeien dat hij de rest van zijn leven zonder ooit zal dragen opnieuw afstoten. De opvallend uitziende aanhangsels, vaak aangeduid als "gewei van de duivel", zijn de bron van verschillende mythen en legendes onder vele groepen van Inuit en verschillende andere stammen van inheemse volkeren van Noord-Amerika.

Een eland die een rivier kruist.

Lifestyle

Dieet

Amerikaanse elanden eten meestal jonge scheuten en bladeren van wilg en berk, boomschors, waterplanten (zoals Arnicus brucitus), en tijdens de winter, mast, die gevallen noten van bosbomen zijn. Deze herkauwers worden vaak gevonden als ze zich voeden in wetlands en moerassen. Elanden zijn extreem sterke zwemmers en staan ​​erom bekend dat ze onder water duiken in meren en vijvers om planten van de bodem te halen. Ze kunnen een hele minuut onder water blijven voordat ze naar lucht komen.

Hun tanden lijken op die van andere herkauwers zoals runderen, schapen, geiten en andere herten. Aan elke kant van de onderkaak hebben ze drie kiezen, drie premolaren en vier voortanden, waarvan er één een getransformeerde hoektand is. In de bovenkaak zitten geen voortanden, alleen een hoornplaat waartegen het voedsel wordt gekauwd.

Tijdens de winter voeden elanden ongeveer 18 tot 22 kg (40 tot 50 lb) takjes en struiken per dag, terwijl ze ongeveer 22 tot 27 kg (50 tot 60 lb) verschillende soorten bladeren, struiken en waterplanten consumeren. dag tijdens de zomer (SNP 2007).

Fokkerij

Tijdens het paarseizoen, dat duurt van half september tot half oktober, roepen vrouwtjes mannen op en versterken ze hun inspanningen door een geur af te geven die het andere geslacht aantrekt. Ze komen samen en mannen concurreren vervolgens om hun aandacht. Ze weren concurrenten af ​​met dreigende vertoningen van hun gewei en voeren soms gevechten uit die zich zelden ontwikkelen tot serieuze gevechten vanwege het dodelijke gevolg van het vergrendelen van geweien (NW 2007). Gedurende deze tijd spatten stieren ook met urine doordrenkte modder op hun bellen om vrouwen aan te trekken.

Zwangerschap duurt meestal acht tot negen maanden en een kalf wordt meestal geboren in de lente of vroege zomer (BBC UK 2007). Binnen een dag kan een kalf lopen en binnen een paar weken kan een kalf zwemmen. Kalveren worden na ongeveer zes maanden gespeend en blijven bij hun moeder totdat haar volgende jongen worden geboren. Van moeders, die zeer beschermend zijn voor hun jongen, is bekend dat ze aanklagen als mensen te dichtbij komen. Evenzo kan stier eland tijdens het paarseizoen ook mensen en zelfs auto's beschuldigen (NW 2007). Hoewel mannelijke stieren de neiging hebben om meer dan één stuurman te nemen, zal de stier tijdens het paarseizoen meestal het grootste deel van het seizoen bij een gegeven koe blijven (SNP 2007).

Predators

De primaire roofdieren van elanden zijn zwarte en grizzlyberen en wolven, maar het is bekend dat cougars en wolverines ook op hen jagen. In de winter hebben wolven het gemakkelijker om op elanden te jagen omdat de sneeuw diep is en vijvers en meren bevriezen, waardoor elanden gemakkelijk kunnen uitglijden en vallen. In Newfoundland worden jaarlijks ongeveer 22.000 elanden als spel geoogst (SNP 2007).

Geschiedenis

Europese rotstekeningen en grotschilderingen laten zien dat er sinds het stenen tijdperk op de elanden is gejaagd. Opgravingen in Alby, Zweden, grenzend aan de Stora Alvaret, hebben gewei in houten hutresten opgeleverd vanaf 6000 voor Christus, wat wijst op enkele van de vroegste jacht op elanden in Noord-Europa.

In Noord-Scandinavië zijn er nog steeds resten te vinden van vangputten die worden gebruikt voor de jacht op elanden. Deze kuilen, die vier bij zeven meter breed en twee meter diep kunnen zijn, zouden gecamoufleerd zijn met takken en bladeren. Ze zouden steile zijden hebben bekleed met planken, waardoor het onmogelijk is voor de eland om te ontsnappen zodra deze erin viel. De kuilen worden normaal gesproken in grote groepen gevonden, kruisen de reguliere paden van de eland en strekken zich uit over enkele kilometers. Overblijfselen en venen zijn gevonden in houten hekken die zijn ontworpen om de dieren naar de kuilen te leiden. In Noorwegen is een vroeg exemplaar van deze vangapparaten gedateerd rond 3700 v.Chr. Het vangen van elanden in kuilen is een uiterst effectieve jachtmethode en al in de zestiende eeuw probeerde de Noorse regering het gebruik ervan te beperken. Desondanks werd de methode tot de negentiende eeuw gebruikt.

De eerste schriftelijke beschrijving van de elandenjacht is in Julius Cæsar Commentarii de Bello Gallico, waar het aldus wordt beschreven:

"Er zijn ook dieren die alces worden genoemd. De vorm hiervan, en de gevarieerde kleur van hun huid, lijkt veel op reeën, maar qua grootte overtreffen ze ze een beetje en zijn zonder hoorns, en hebben benen zonder gewrichten en ligaturen; noch gaan ze liggen met het oog op rust, noch kunnen ze zichzelf opheffen of optillen als ze door een ongeluk zijn neergeworpen. Bomen dienen als bedden voor hen; ze leunen tegen hen aan en leunen dus slechts een beetje achterover. rust nemen; wanneer de jagers uit de voetstappen van deze dieren hebben ontdekt waar ze gewend zijn zichzelf te betreden, ondermijnen ze ofwel alle bomen aan de wortels, of snijden ze zover in dat het bovenste deel van de bomen lijkt te zijn blijven staan. Wanneer ze volgens hun gewoonte op hen hebben geleund, slaan ze door hun gewicht de niet-ondersteunde bomen omver en vallen samen met hen neer. "

In hoofdstuk 16 van Plinius de Oudere natuurgeschiedenis uit 77 G.T. worden de eland (hier eland genoemd) en een dier genaamd achlis, dat vermoedelijk hetzelfde dier is, als volgt beschreven:

"... er is ook de eland, die sterk op onze ossen lijkt, behalve dat deze zich onderscheidt door de lengte van de oren en de nek. Er is ook de achlis, die wordt geproduceerd op het eiland Scandinavië; het heeft nooit gezien in deze stad, hoewel we er van veel personen beschrijvingen van hebben gehad; het is niet anders dan de eland, maar heeft geen gewrichten in de achterpoot. Daarom gaat het nooit liggen, maar leunt tegen een boom terwijl hij slaapt; het kan alleen worden genomen door eerst in de boom te hakken en er dus een val voor te leggen, anders zou het ontsnappen door zijn snelheid. De bovenlip is zo extreem groot, om welke reden het verplicht is om achteruit te gaan bij het grazen; anders , door verder te gaan, zou de lip worden verdubbeld. "

Dr. Valerius Geist, die vanuit de Sovjet-Unie naar Canada emigreerde, schreef in zijn boek Moose: Gedrag, Ecologie, Natuurbehoud (1999):

"Degenen die het meest gepassioneerd zijn over elanden zijn - paradoxaal - jagers, in het bijzonder mensen die in de wildernis en op het platteland wonen en mensen die afhankelijk zijn van eland voor voedsel. In Zweden is geen herfstmenu zonder een overheerlijke elandschotel. De Zweden schermen hun snelwegen om het aantal doden door elanden te verminderen en auto's die tegen elanden zijn ontworpen, te ontwerpen. Amerika. Dat is hoeveel Zweden hun elanden koesteren. "

Temming

De domesticatie van elanden werd voor de Tweede Wereldoorlog onderzocht in de Sovjetunie. Vroege experimenten waren niet overtuigend, maar met de oprichting van een elandkwekerij in Pechora-Ilych Nature Reserve in 1949, werd een kleinschalig elanden domesticatieprogramma gestart, waarbij pogingen werden gedaan om dieren selectief te fokken op basis van hun gedragseigenschappen. Sinds 1963 is het programma voortgezet op Kostroma Moose Farm, dat vanaf 2003 een kudde van 33 tamme elanden had. Hoewel de boerderij in dit stadium niet wordt verwacht een winstgevende onderneming te zijn, behaalt het enige inkomsten uit de verkoop van elanden melk en van bezoekende reisgroepen. De belangrijkste waarde ervan wordt echter gezien in de mogelijkheden die het biedt voor onderzoek naar de fysiologie en het gedrag van de eland, evenals in de inzichten die het biedt in de algemene principes van de domesticatie van dieren.

Botsingen van voertuigen en waarschuwingsborden voor elanden

Jonge eland in Grönåsens Moosepark, Zweden

De lichaamsstructuur van een eland, met een groot zwaar lichaam opgehangen aan lange spichtige benen, maakt deze dieren bijzonder gevaarlijk wanneer ze door motorvoertuigen worden geraakt. Dergelijke botsingen zijn vaak dodelijk voor zowel de eland als de automobilist. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van een voertuigtest in Scandinavië, ook wel de "elandentest" genoemd (Älgtest). In een reclamecampagne waarschuwden de Zweedse autofabrikanten Volvo en Saab mensen om Japanse auto's te kopen door te zeggen: "Er zijn geen elanden in Japan."

Over het algemeen zal de bumper van de auto bij een botsing de benen van de eland breken. Het hoofdlichaam van de eland zal dan tegen de voorruit botsen, vaak met desastreuze gevolgen voor zowel automobilist als dier. Bij een dergelijke botsing is het mogelijk dat de airbags van een auto niet worden geactiveerd of van veel nut zijn als ze dat wel doen (SNRTRI 2004).

Waarschuwingsborden voor elanden worden gebruikt op wegen in gebieden waar botsing met het dier bestaat. De driehoekige waarschuwingsborden die vaak voorkomen in Zweden en Noorwegen zijn begeerde souvenirs geworden bij de vele Duitse toeristen die in deze landen reizen, en autoriteiten hebben gewaarschuwd dat het een gevaarlijke en criminele praktijk is om een ​​van deze tekens te verwijderen. De populariteit van deze tekens heeft ertoe geleid dat ze op allerlei souvenirs zijn afgebeeld, zoals koffiemokken, stropdassen of T-shirts, en kopieën van de werkelijke tekens op ware grootte kunnen worden gekocht. Halverwege de jaren negentig gaf de Zweedse postdienst een driehoekige postzegel uit met een waarschuwingsbord voor elanden, speciaal bedoeld om Duitse toeristen tegemoet te komen die ansichtkaarten naar huis schreven. Het merk Ahlgrens Bilar ("Ahlgren's Cars"), een populair zoetwarenproduct dat sinds 1953 op de markt is, is de afgelopen jaren uitgebreid naar andere auto- en weggerelateerde producten, waarvan er één, met Zweedse verkeersborden, een waarschuwing voor snoep-eland bevat. teken.

In de Canadese provincie New Brunswick komen botsingen met elanden zo vaak voor dat alle nieuwe snelwegen hekken hebben om te voorkomen dat elanden de weg op kunnen. Demonstratief heeft Highway 7 tussen Fredericton en Saint John, die een van de hoogste incidenten van elandenbotsingen in de provincie heeft, deze hekken niet, hoewel het extreem goed is ondertekend (DT 2007).

  • Zweeds elandwaarschuwingsbord

  • Fins elandwaarschuwingsbord

  • Noors elandwaarschuwingsbord

  • Zweeds snoep eland waarschuwingsbord

  • Een waarschuwingsbord uit Newfoundland, Canada

  • Een elandwaarschuwingsbord uit Maine, de VS

  • Een elandwaarschuwingsbord van New Hampshire, de VS

Referenties

  • BBC UK. 2007. Wetenschap en natuur: dieren. Eland, eland British Broadcasting Company, Verenigd Koninkrijk. Ontvangen op 8 maart 2008.
  • Afdeling Transporation (DT), New Brunswick, Canada. 2007. Gevaar ... eland: bescherm uzelf en bescherm uw gezin tegen botsingen tussen elanden en voertuigen New Brunswick Transport-afdeling. Ontvangen op 8 maart 2008.
  • Flexner, S. B. 1987. Het Random House Dictionary van de Engelse taal. New York: Random House. ISBN 0394500504
  • IUCN Rode lijst van bedreigde soorten (IUCNTS). 2007. Alces alces Soort informatie. Ontvangen op 8 maart 2008.
  • Landskrona Slott (LS). 2007. Tycho Brahe's neus en het verhaal van zijn huisdier eland Landskrona Slott. Ontvangen op 8 maart 2008.
  • Moose in the City (MC). 2007. Eland in de stad Uit het niets. Ontvangen op 8 maart 2008.
  • Nature Works (NW). 2007. Amerikaanse elanden, Alces alces De natuur werkt. Ontvangen op 8 maart 2008.
  • Oldham, S. 2005. Haren verplaatsen Nieuw-Zeeland Moose uit Realm of Nessie Nieuw Zeeland Herald. 6 oktober 2005. Ontvangen op 8 maart 2008.
  • Salmonier Nature Park (SNP). 2007. Diverse informatie over elanden, Alces alces Natuurpark Salmonier. Ontvangen op 8 maart 2008.
  • Zweeds nationaal onderzoeksinstituut voor wegen en vervoer (SNRTRI). 2004. Noords weg- en transportonderzoek: evaluatie van de elanden van de elandpop II met het oog op consumentenvoorlichting Zweeds nationaal onderzoeksinstituut voor wegen en vervoer. Ontvangen op 8 maart 2008.

Pin
Send
Share
Send