Pin
Send
Share
Send


De giraffe (Giraffa camelopardalis), een Afrikaanse hoefdieren zoogdier, heeft een zeer lange nek en benen en is de langste van alle landlevende diersoorten. Mannetjes kunnen 4,8 tot 5,5 meter lang zijn en tot 1.360 kilogram wegen. Vrouwtjes zijn over het algemeen iets korter (tot 4,3 meter of 14 voet) en wegen minder dan de mannetjes (tot 680 kilogram of 1500 pond) (ZSSD 2007). Giraffen hebben ook de langste staart van elk landzoogdier (tot 2,4 meter of 8 voet) en een gevlekt patroon dat doet denken aan de luipaard (die aansluit bij de oorsprong van de soortnaam) (ZSSD 2007).

Giraffen spelen een unieke rol in het ecosysteem door bladeren te hoog te consumeren voor gebruik door de meeste dieren en door soms te dienen als een "vroegtijdig waarschuwingssysteem" voor dieren in de buurt met betrekking tot de aanwezigheid van roofdieren. Giraffen zijn in vroege geschriften beschreven als "prachtig van uiterlijk, bizar van vorm, uniek in gang, kolossaal in hoogte en onschadelijk van karakter", en zijn vereerd in oude culturen en zelfs sommige moderne culturen (AWF 2007).

De giraf is inheems in het grootste deel van Afrika bezuiden de Sahara met zijn bereik dat zich uitstrekt van Tsjaad tot Zuid-Afrika. In de afgelopen eeuw hebben antropogene activiteiten de giraf bijna uit zijn vroegere verspreidingsgebied in West-Afrika geëlimineerd; maar het blijft wel gebruikelijk in Oost- en Zuid-Afrika, met een totale bevolking geschat op 141.000 (Grzimek 2004).

Als een gelijkhoge hoefdieren (bestel Artiodactyla), is de giraf verwant aan herten en vee, maar hij is geplaatst in een afzonderlijke familie, de Giraffidae, die alleen de giraf en zijn naaste familielid, de okapi, omvat.

Beschrijving

Giraffen gebruiken hun lange, grijptongen om hun bereik te vergroten. Specimen in het National Museum of Natural History, Washington, DC.Ossiconen van een giraf met een netvormig patroon.

Giraffen zijn de langste landdieren en bereiken 5,5 meter (18 voet). De benen en nek zijn erg lang, elk ongeveer 1,8 meter lang. Terwijl het basislichaamspatroon de rug is die afloopt naar de achterhand, met de achterbenen korter dan de voorbenen, zijn de achter- en voorbenen eigenlijk ongeveer even lang (ZSSD 2007). Net als mensen hebben giraffen zeven nekwervels; in tegenstelling tot menselijke nekwervels, kunnen giraffen nekwervels elk meer dan 25 centimeter lang zijn (ZSSD 2007).

Giraffen hebben vlekken die hun hele lichaam bedekken, behalve hun onderbuik, waarbij elke giraf een uniek patroon van vlekken heeft. Omdat dit gevlekte patroon vergelijkbaar is met dat van een luipaard, noemden mensen de giraf lange tijd een "kameelluipaard", denkend dat het een kruis van een kameel en een luipaard was, leidend tot de soortnaam camelopardalis (AWF 2007; ZSSD 2007). De koppeling van giraffen, luipaarden en kamelen is terug te voeren op ten minste de Romeinen en het Engelse woord camelopard verscheen voor het eerst in de veertiende eeuw en overleefde in gemeenschappelijk gebruik tot ver in de negentiende eeuw. Een aantal Europese talen behouden het. (Het Arabische woord الزرافة ziraafa of zurapha, wat betekent "assemblage" (van dieren), of gewoon "lang", werd vanaf de zestiende eeuw in het Engels gebruikt, vaak in de Italiaanse vorm giraffa).

Giraffen hebben lange (46 centimeter of 18 inch), grijpbare, blauwzwarte tongen die ze kunnen gebruiken om rond de lange doornen van de acaciabomen te manoeuvreren om de bladeren te bereiken waarop ze zich voeden. Ze hebben ook dik, plakkerig speeksel dat eventuele doornen bedekt die ze kunnen doorslikken (ZSSD 2007). Er wordt gedacht dat de donkere kleur van hun tongen hen beschermt tegen verbranding terwijl ze naar bladeren aan bomen reiken (ZSSD 2007). Giraffen hebben ook grote ogen.

Beide geslachten hebben met huid bedekte hoorns (eigenlijk knoppen), hoewel de hoorns van een vrouwtje kleiner zijn. De prominente hoorns worden gevormd uit verbeend kraakbeen en worden ossiconen genoemd. Het uiterlijk van de hoorns is een betrouwbare methode om het geslacht van giraffen te identificeren, waarbij de vrouwtjes plukjes haar op de bovenkant van de hoorns vertonen, terwijl de hoorns van mannen meestal kaal zijn bovenop een effect van insnoering in de strijd met andere mannen . Mannetjes ontwikkelen soms calciumafzettingen die grote bultjes op hun schedel vormen naarmate ze ouder worden, waardoor er nog drie hoorns meer kunnen verschijnen (ZSSD 2007).

Skelet

Fysiologische aanpassingen, met name in de bloedsomloop, maken de grote omvang van de giraf mogelijk. Het hart van een giraf, die 0,6 meter lang (twee voet) kan zijn en tot 11 kg (25 lb) kan wegen, moet ongeveer het dubbele van de normale bloeddruk genereren voor een gemiddeld groot zoogdier om de bloedtoevoer naar de hersenen tegen te houden zwaartekracht. In de bovenhals voorkomt een complex drukregulatiesysteem, het rete mirabile, een overmatige bloedtoevoer naar de hersenen wanneer de giraf zijn hoofd laat zakken om te drinken. Omgekeerd staan ​​de bloedvaten in de onderbenen onder grote druk (vanwege het gewicht van de vloeistof die erop drukt). Bij andere dieren zou een dergelijke druk het bloed door de capillaire wanden naar buiten drukken; giraffen hebben echter een zeer strak omhulsel van dikke huid over hun onderste ledematen die een hoge extravasculaire druk onderhoudt. De longen van de giraf kunnen 12 liter (55 liter) lucht bevatten (ZSSD 2007).

Zoals bij de meeste leden van de orde Artiodactyla (evenhoevige hoefdieren), verteren giraffen hun voedsel door het proces van herkauwen. Hun magen zijn verdeeld in vier kamers (Walker et al. 1983). Nadat voedsel is ingeslikt, wordt het een tijdje in de eerste kamer bewaard waar het gedeeltelijk wordt verteerd met behulp van micro-organismen. In deze symbiotische relatie breken de micro-organismen de cellulose in het plantmateriaal af tot koolhydraten, die de giraf kan verteren. Beide partijen ontvangen enig voordeel van deze relatie. De micro-organismen krijgen voedsel en een plek om te wonen en de giraf krijgt hulp bij de spijsvertering. Het gedeeltelijk verteerde voedsel wordt vervolgens teruggestuurd naar de mond waar het opnieuw wordt gekauwd en naar de andere delen van de maag wordt gestuurd om volledig te worden verteerd. De micro-organismen zelf worden ook verteerd en leveren eiwitten en andere voedingsstoffen, maar niet voordat de gemeenschap van micro-organismen de kans heeft gekregen om zich voort te planten en een nieuwe generatie te veroorzaken, zodat de relatie kan worden voortgezet (Lott 2003).

Gedrag

Giraffe, Melbourne Zoo

De giraf bladert selectief over meer dan 100 soorten bomen en struiken (Grzimek et al. 2004) en geeft de voorkeur aan planten van het geslacht Mimosa. In Zuid-Afrika zijn giraffen gedeeltelijk voor alle acacia's, vooral Acacia erioloba. Een giraf kan dagelijks 63 kg bladeren en twijgen eten. Het hoge watergehalte in acaciabladeren zorgt ervoor dat giraffen lang kunnen blijven zonder te drinken (ZSSD 2007).

Het tempo van de giraf is enorm, maar wanneer hij wordt achtervolgd kan hij extreem snel lopen, ongeveer 30 mijl per uur (48 km / uur) (ZSSD 2007). Het kan een langdurige achtervolging niet aan. Een giraf beweegt in een gang waarbij zowel de voor- als achterpoten aan de ene kant tegelijkertijd naar voren bewegen, en dan bewegen de twee benen aan de andere kant naar voren (ZSSD 2007). De beenlengte dwingt tot een ongewone gang: bij lage snelheid bewegen de linkerbenen samen gevolgd door rechts (vergelijkbaar met pacing), terwijl bij hoge snelheid de achterbenen elkaar kruisen buiten de voorkant.

Giraffen worden alleen bejaagd door leeuwen en krokodillen (ZSSD 2007). De giraf kan zichzelf verdedigen tegen bedreigingen door met grote kracht te schoppen. Een enkele goed geplaatste trap van een volwassen giraf kan de schedel van een leeuw verbrijzelen of zijn ruggengraat breken.

De giraf heeft een van de kortste slaapvereisten van elk zoogdier, dat is tussen tien minuten en twee uur in een periode van 24 uur, gemiddeld 1,9 uur per dag (BBC 2007). Dit heeft geleid tot de mythe dat giraffen niet kunnen gaan liggen en dat als ze dat doen, ze zullen sterven.

Men denkt dat giraffen stil zijn; hoewel ze over het algemeen rustig zijn, is echter gehoord dat ze grommen, snuiven en blaten. Recent onderzoek heeft aangetoond dat het dier communiceert op infrasoonniveau (von Muggenthaler et al. 1999).

Giraffen zijn een van de weinige dieren die helemaal niet kunnen zwemmen.

Sociale structuur, reproductief gedrag en levenscyclus

Twee mannen insnoeren.Chinees schilderij van een giraf gebracht door admiraal Zheng He en geplaatst in een dierentuin van de Ming-dynastie (AD 1414)

Vrouwelijke giraffen associëren in groepen van een tiental leden, tot 20, soms met een paar jongere mannen. Mannen leven meestal in "vrijgezelle" kuddes, terwijl oudere mannen vaak een eenzaam leven leiden. Reproductie is polygaam, met een paar oudere mannen die alle vruchtbare vrouwtjes in een kudde impregneren. Mannelijke giraffen bepalen de vruchtbaarheid van de vrouw door de urine van de vrouw te proeven om oestrus te detecteren, in een meerstapsproces dat bekend staat als de flehmen-reactie.

Vrouwtjes kunnen zwanger worden in hun vierde jaar, met ten minste 16 maanden, meestal 20 maanden, tussen de geboorten (Grzimek et al. 2004). De draagtijd van een giraf duurt tussen de 14 en 15 maanden, waarna een enkel kalf wordt geboren.

De moeder bevalt rechtop en de embryonale zak barst meestal wanneer de baby voorover op de grond valt. Pasgeboren giraffen zijn ongeveer 1,8 meter lang. Binnen een paar uur na de geboorte kunnen kalveren rondrennen en zijn ze niet te onderscheiden van een week oud kalf; gedurende de eerste twee weken brengen ze het grootste deel van hun tijd door met liggen, bewaakt door de moeder. Soms wordt het kalf het grootste deel van de dag met rust gelaten door de moeder, waarbij het kalf stil blijft totdat de moeder terugkeert (ZSSD 2007). Als kalveren ouder zijn, kunnen meerdere kalveren bij één moeder achterblijven om ze te beschermen terwijl ze eten (ZSSD 2007). Jonge giraffen kunnen bladeren eten op de leeftijd van vier maanden (ZSSD 2007).

Hoewel volwassen giraffen te groot zijn om door de meeste roofdieren te worden aangevallen, kunnen de jongeren ten prooi vallen aan leeuwen, luipaarden, hyena's en Afrikaanse wilde honden. Er is gespeculeerd dat hun karakteristieke gevlekte patroon een zekere mate van camouflage biedt. Slechts 25 tot 50 procent van de girafkalveren bereikt de volwassen leeftijd; de levensverwachting ligt tussen 20 en 25 jaar in het wild en tot 28 jaar in gevangenschap (McGhee en McKay 2007).

De mannen houden zich vaak bezig met insnoering, waarvan is beschreven dat ze verschillende functies hebben. Een daarvan is gevechten. Deze gevechten kunnen fataal zijn, maar zijn vaker minder ernstig. Hoe langer een nek is, en hoe zwaarder het hoofd aan het einde van de nek, hoe groter de kracht die een giraf in een klap kan leveren. Er is ook waargenomen dat mannen die succesvol zijn in insnoering meer toegang hebben tot estroïde vrouwtjes, zodat de lengte van de nek een product van seksuele selectie kan zijn (Simmons and Scheepers 1996). Na een samentrekkend duel kan een giraf een krachtige slag met zijn hoofd af en toe een mannelijke tegenstander op de grond slaan. Deze gevechten duren zelden langer dan een paar minuten of eindigen in fysiek letsel.

Classificatie

Er zijn negen algemeen geaccepteerde ondersoorten, hoewel de taxonomie niet volledig is overeengekomen (Grzimek et al. 2004). Deze ondersoorten worden onderscheiden door kleur- en patroonvariaties en door bereik:

  • Reticulaire of Somalische giraf (Giraffa camelopardalis reticulata)-grote, veelhoekige leverkleurige of met kastanje bedekte vlekken met een netwerk van dunne, witte lijnen. De blokken kunnen soms dieprood lijken en kunnen ook de benen bedekken. Bereik: noordoostelijk Kenia, Ethiopië, Somalië.
  • Angolese of rokerige giraf (G. c. Angolensis)-grote vlekken en enkele inkepingen langs de randen, die zich uitstrekken over het gehele onderbeen. Bereik: zuidelijk Angola, Zambia, noordelijk Namibië en westelijk Botswana.
  • Kordofan-giraf (G. c. Antiquorum)-kleiner, meer onregelmatige vlekken die de binnenbenen bedekken. Bereik: westelijk en zuidwest Soedan.
  • Masai of Kilimanjaro-giraf (G. c. Tippelskirchi)-randen met scherpe randen, wijnbladeren of stervormige vlekken van donkere chocolade, bruin of bruin op een gelige achtergrond. Meest onregelmatige patroon. Bereik: centraal en zuidelijk Kenia, Tanzania.
  • Nubische giraf (G. c. Camelopardalis)-grote, vierzijdige vlekken van kastanjebruin op een gebroken witte achtergrond en geen vlekken aan de binnenkant van de benen of onder de sprong. Bereik: Oost-Soedan, Noordoost-Congo.
  • Rothschildgiraf of Baringogiraf of Oegandese giraf (G. c. Rothschildi)-diepe bruine, gevlekte of rechthoekige vlekken met slecht gedefinieerde crèmelijnen. Sprongen kunnen worden gezien; geen vlekken onder de knieën. Bereik: Oeganda, west- en noord-centraal Kenia.
  • Zuid-Afrikaanse giraf (G. c. Giraffa)afgeronde of vlekkerige plekken, sommige met sterachtige extensies op een lichtbruine achtergrond, die naar de hoeven lopen. Bereik: Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, Zimbabwe, Mozambique.
  • Thornicroft of Rhodesische giraf (G. c. Thornicrofti)-stervormige of lommerrijke vlekken strekken zich uit tot het onderbeen. Bereik: oostelijk Zambia.
  • West-Afrikaanse of Nigeriaanse giraf (G. c. Peralta)-veel bleke, geelachtige rode vlekken. Bereik: Niger, Kameroen.
Wist je dat? Er waren negen algemeen geaccepteerde ondersoorten van giraffen

Sommige wetenschappers beschouwen Kordofan en West-Afrikaanse giraffen als een enkele ondersoort; evenzo met de giraffen van Nubian en Rothschild, en met Angolese en Zuid-Afrikaanse giraffen. Verder beschouwen sommige wetenschappers alle populaties behalve de Masai Giraffen als een enkele ondersoort. Sommige wetenschappers hebben daarentegen vier andere ondersoorten voorgesteld: Kaapse giraf (G. c. Capensis), Lado giraf (G. c. Cottoni), Congo-giraf (G. c. Congoensis), en Transvaalse giraf (G.c. wardi)- maar geen van deze wordt algemeen aanvaard.

Galerij

  • Maasai-giraf heeft puntige, wijnstokvormige vlekken van donkere chocolade op een gelige achtergrond.

  • Jonge Giraffa camelopardalis rothschildi

  • Angolese giraffen

  • De versleten kale hoorns van de achterste netvormige giraf laten zien dat het mannelijk is, terwijl de plukjes van de nauwere giraf laten zien dat het vrouwelijk is.

  • Giraffamilie, Aalborg Zoo, Denemarken.

Referenties

  • African Wildlife Foundation (AWF). Giraffe. African Wildlife Foundation. Ontvangen 14 september 2016.
  • British Broadcasting Company. 2014. De wetenschap van slaap. BBC. Ontvangen 14 september 2016.
  • Grzimek, B., D. G. Kleiman, V. Geist en M. C. McDade. 2004. Grzimeks Animal Life Encyclopedia. Detroit: Thomson-Gale. ISBN 0787657883
  • Lott, D. F. 2002. Amerikaanse bizon. Berkeley: University of California Press. ISBN 0520233387
  • McGhee, K. en G. McKay. 2007. Encyclopedia of Animals. Washington, DC: National Geographic. ISBN 0792259378
  • Simmons, R. E. en L. Scheepers. 1996. Winnende nek: Seksuele selectie in de evolutie van giraffen. De Amerikaanse naturalist 148: 771-786. Ontvangen 14 september 2016.
  • von Muggenthaler, E., C. Baes, D. Hill, R. Fulk en A. Lee. 1999. Infrageluid en laagfrequente vocalisaties van de giraf; Helmholtz-resonantie in de biologie. Animal Voice. Ontvangen 14 september 2016.
  • Walker, E. P., R. M. Nowak en J. L. Paradiso. 1983. Walker's Mammals of the World. Baltimore: Johns Hopkins University Press. ISBN 0801825253
  • Zoological Society of San Diego (ZSSD). 2016. Zoogdieren: Giraf. Zoological Society of San Diego. Ontvangen 14 september 2016.

Pin
Send
Share
Send