Ik wil alles weten

Alain Resnais

Pin
Send
Share
Send


Alain Resnais (3 juni 1922 - 1 maart 2014) was een Franse filmregisseur wiens vroege werken vaak ten onrechte zijn gegroepeerd binnen de filmbeweging New Wave of Nouvelle Vague. Hoewel hij een lange en vruchtbare carrière heeft gehad, is Resnais het best internationaal bekend voor vier van zijn eerdere werken: Nacht en mist (1955), Hiroshima Mon Amour (1959), L'Année Dernière à Marienbad (vorig jaar in Marienbad) (1961) en La Guerre est finie (1966).

Carrière

Alain Resnais werd geboren in Vannes, Frankrijk, en werd hoog aangeschreven in zijn geboorteland en door sommige internationale cinefielen. Hij begon met het maken van films in het midden van de jaren veertig na zijn studie aan L'Institut hautes études cinématographiques. Hij maakte in deze periode verschillende korte films, zoals Guernica (1950), gebaseerd op het schilderij van Picasso en de stad en de strijd die het hebben geïnspireerd. Zijn baanbrekende kort Nacht en mist (1955) was een van de eerste documentaires over de nazi-holocaust tegen de joden. Resnais koos ervoor om het onderwerp indirect te benaderen omdat hij voelde dat een teveel aan gruwelijke beelden de Holocaust voor zijn kijkers onwerkelijk en onbegrijpelijk zouden maken. In plaats daarvan koos hij ervoor om de lege concentratiekampen te filmen zoals ze in de jaren vijftig verschenen en vermeed het gebruik van stockbeelden van de daadwerkelijke Holocaust tot het einde van de film. De vorm van de film was destijds revolutionair en is sindsdien vele malen geïmiteerd. In feite de film van Resnais oeuvre staat bekend om het betwisten van de grenzen en aannames van waar film over gaat of zou moeten gaan.

De beroemdste speelfilms van Resnais gebruiken ook innovatieve technieken om de subjectiviteit van het geheugen te onderzoeken in het omgaan met geweld uit het verleden en gruwelen. Hij voltooide zijn eerste lange film, Hiroshima, Mon Amour, gebaseerd op de roman van Marguerite Duras, in 1959. Het is een romantisch drama over een jonge Franse actrice die verschijnt in een anti-oorlogsfilm in het puin en de wederopbouw van de stad Hiroshima, Japan. Ze begint snel een korte onstabiele affaire met een Japanse architect. De affaire brengt de politieke en culturele spanningen aan het licht die zelfs aan hun meest persoonlijke ervaringen en herinneringen ten grondslag liggen. De film maakte baanbrekend gebruik van toen innovatieve flashbacks om haar onderdrukte herinneringen aan een Duitse minnaar te onderzoeken die tijdens de Tweede Wereldoorlog was vermoord en de daaropvolgende vernedering en gevangenschap die haar door haar familie was opgelegd. Deze film was een groot succes voor Resnais, vergaarde hem internationale bekendheid en bevestigde zijn plaats in de Franse filmgeschiedenis.

In 1960 voltooide Resnais zijn andere wereldberoemde klassieker, Vorig jaar op Marienbad, in samenwerking met schrijver / filmmaker Alain Robbe-Grillet. De film gaat over een man die alleen bekend staat als X en die een vrouw met de naam A ontmoet in een ouderwets Europees resort en probeert haar te overtuigen dat ze elkaar daar eerder als minnaars hebben ontmoet. In deze film nam Resnais zijn verkenning van het subjectieve geheugen tot schokkend experimentele lengtes, waardoor een onstabiele realiteit ontstond die vloeiend meebeweegt met de perceptie van zijn personages. Terwijl X zijn herinneringen aan hun probeert over te brengen naar A De uitvinding van Morel. De film blijft controversieel; veel critici bejubelen het als een van de hoogtepunten van de wereldbioscoop, maar het is ook veroordeeld als een overschat, overblown en saai stuk twat opgelegd aan nietsvermoedende filmstudenten door hun pretentieus pseudo-intellectuele leraren.

Enkele andere opmerkelijke Rsenais-films zijn onder meer Le Chant du Styrène, een industriële film over styreen thermoplast die in opdracht van de Société Pechiney om de variëteit en veelzijdigheid van hun product te illustreren; Muriel ou Le Temps d'un Retour, met actrice Delphine Seyrig, een visueel verslag van de effecten van oorlog op het leven van drie emotioneel gehavende overlevenden; en La Guerre est finie, met acteur Yves Montand en actrice Ingrid Thulin, over het leven en de activiteiten van een wereldvermoeide operator voor loopbaanweerstand.

Resnais was een hedendaags maar niet echt lid van de Franse New Wave, de groep critici die filmmakers zijn geworden die uit het tijdschrift kwamen Les cahiers du cinéma, waaronder François Truffaut en Jean-Luc Godard, onder anderen. Om precies te zijn, Resnais behoorde tot de filmmakers- en literaire gemeenschap van de linkeroever, waartoe Agnès Varda, Jacques Demy en andere filmmakers en auteurs behoorden met een engagement voor modernisme en weinig schulden aan de Amerikaanse cinema.

Resnais werkte regelmatig in de jaren zestig en zeventig. Hoewel niet bijzonder productief, heeft hij toch groot succes behaald. In de jaren tachtig ondervond hij een teleurstelling na het kritieke en bespreekbare falen van verschillende films. Met Roken / niet roken (1993) behaalde hij opnieuw internationaal kritisch en commercieel succes.

Resnais bleef actief in zijn jaren tachtig en creëerde meer filmische output. Dit omvatte zijn werk coeurs (2006, bekend als Privé angsten op openbare plaatsen in Noord-Amerika). In zijn laatste twee films haalde Resnais opnieuw zijn bronmateriaal uit het theater. Vous n'avez encore rien vu (Je hebt nog niets gezien!, 2012) werd aangepast van twee spelen door Jean Anouilh. De film werd getoond in competitie voor het Palme d'Or op het filmfestival van Cannes in 2012. Aimer, boire et chanter (2014) was de derde film die Resnais in dit geval heeft aangepast aan een stuk van Alan Ayckbourn Het leven van Riley. Drie weken voor de dood van Resnais ontving de film zijn première in het wedstrijdgedeelte van het 64e internationale filmfestival van Berlijn in februari 2014, waar hij een Silver Bear Award won "voor een speelfilm die nieuwe perspectieven opent". Op het moment van zijn dood bereidde Resnais een verder Ayckbourn-project voor, gebaseerd op het toneelstuk van 2013 Aankomsten vertrekken.

Priveleven

Resnais was getrouwd met Florence Malraux (de enige dochter van de overleden Franse auteur en staatsman André Malraux). Zijn tweede vrouw was Sabine Azéma, die vanaf 1983 in de meerderheid van zijn films speelde; ze waren in 1998 getrouwd in het Engelse Scarborough.

Alain Resnais stierf op 1 maart 2014 in Parijs; hij werd begraven op de begraafplaats van Montparnasse.

Medewerkers

Veel van de films van Renais werden geproduceerd door Anatole Dauman en Argos Films die ook films produceerden voor andere filmmakers van de linkeroever, zoals Chris Marker. Hij stond ook bekend om zijn samenwerkingen met literaire figuren zoals Alain Robbe-Grillet en Marguerite Duras. In latere films nam Resnais afstand van de openlijk politieke onderwerpen van sommigen

Nalatenschap

Hoewel niet zo bekend als François Truffaut en Jean-Luc Godard - de centrale leden van de Franse New Wave - en hun films, wordt Alain Resnais gewaardeerd door internationale "cineastes" en het beste van zijn films is onderdeel geworden van de canon van de wereld bioscoop. Volgens de Internet Movie Database werd hij genomineerd voor een BAFTA-prijs en ontving hij eenenveertig extra prijzen en eenentwintig nominaties. Filmstudenten blijven Renais overal bekijken en bestuderen Nacht en mist, Hiroshima mon amour, Vorig jaar op Marienbad, La Guerre est finie, en anderen. Zijn films worden vaak 'tijd tartend', 'oogverblindende experimenten', 'een gechoreografeerd moment buiten de tijd', met 'dromerige cadans, bevroren tableaux en gedistilleerde surrealistische poëzie' genoemd en zouden de realiteit overstijgen.

Awards

  • Prix ​​Jean Vigo in 1954 en 1956
  • Silver Lion op Venice Film Festival 2006 voor Coeurs (aka Privé angsten op openbare plaatsen).

Filmografie

  • L'aventure de Guy (1936)
  • Schéma d'une identificatie (1946)
  • Ouvert pour cause d'inventaire (1946)
  • Bezoek aan Oscar Dominguez (1947)
  • Visite à Lucien Coutaud (1947)
  • Bezoek aan Hans Hartnung (1947)
  • Visite à Félix Labisse (1947)
  • Visite à César Doméla (1947)
  • van Gogh (16 mm) (1947)
  • Portret van Henri Goetz (1947)
  • Le lait Nestlé (1947)
  • Journée naturelle (1947)
  • La bague (1947)
  • L'alcool di (1947) (als Alzin Rezarail)
  • van Gogh (35 mm) (1948)
  • Malfray (1948)
  • Les Jardins de Paris (1948)
  • Châteaux de France (1948)
  • Guernica (1950 / I)
  • Gauguin (1950)
  • Pictura (1952)
  • Les standbeelden meurent aussi (1953)
  • Nacht en mist (1955)
  • Toute la mémoire du monde (1956)
  • Le mystère de l'atelier quinze (1957)
  • Le chant du Styrène (1958)
  • Hiroshima mon amour (1959)
  • L'année dernière à Marienbad (Vorig jaar op Marienbad) (1961)
  • Muriel ou Le temps d'un retour (1963)
  • La Guerre est finie (1966)
  • Loin du Vietnam (1967)
  • Je t'aime, je t'aime (1968)
  • Cinétracts (1968)
  • L'an 01 (1973) (scènes uit New York)
  • Stavisky (1974)
  • Providence (1977)
  • Mon oncle d'Amérique (1980)
  • La vie est un roman (1983)
  • L'amour à mort (1984)
  • Mélo (1986)
  • Ik wil naar huis (1989)
  • Contre l'oubli (1991)
  • Gershwin (1992)
  • Roken / niet roken (1993)
  • Op connaît la chanson (1997)
  • Pas sur la bouche (2003)
  • Cœurs (2006)
  • Les Herbes folles (Wild gras) (2009)
  • Vous n'avez encore rien vu (Je hebt nog niets gezien!) (2012)
  • Aimer, boire et chanter (Het leven van Riley) (2014)

Referenties

  • Kreidl, John Francis. Alain Resnais. Boston: Twayne Publishers, 1977. ISBN 0805792562.
  • Monaco, James. Alain Resnais. New York: 0xford University Press, 1979. ISBN 9780195200379.
  • Wilson, Emma. Alain Resnais. Manchester: Manchester University Press, 2006. ISBN 0719064066.

Externe links

Alle links opgehaald op 23 februari 2016.

  • Alain Resnais bij de Internet Movie Database
  • Filmmaker: Alain Resnais
  • Interview op het Filmfestival van Venetië met Cœurs
  • Analyse van verschillende Resnais-films
  • Hiroshima mon amour opstel
  • Nacht en mist essays

Bekijk de video: Same Old Song - for Dennis Potter Alain Resnais 1997 (Mei 2021).

Pin
Send
Share
Send