Pin
Send
Share
Send


Eend is de algemene naam voor een lid van een verscheidenheid aan soorten relatief grote halsvogels in de Anatidae familie van vogels, en vooral die in de onderfamilie anatinae ("echte eenden"). De Anatidae-familie omvat ook zwanen, die groter zijn en een langere nek hebben dan eenden, en ganzen, die over het algemeen groter zijn en een minder puntige snavel hebben.

Eenden zijn meestal watervogels en komen zowel voor in zoet water als in zee. Er zijn zowel wilde als binnenlandse groepen.

De term "eend" is soms specifiek voor volwassen vrouwen en "drake" voor volwassen mannen. Sommigen gebruiken respectievelijk de termen "kip" en "drake".

Naast hun eigen individuele doel van overleven, onderhoud en reproductie, bieden eenden als groep tal van ecologische, economische, esthetische en recreatieve voordelen. Ze zijn een integraal onderdeel van voedselketens van ecosystemen, worden gekweekt om hun veren, eieren en vlees, worden gewaardeerd om hun schoonheid van vorm, actie en kleur, en zijn een populaire focus van recreatieve jagers.

Eenden worden soms verward met verschillende soorten niet-verwante watervogels met vergelijkbare vormen, zoals duikers of duikers, futen, gallinules en meerkoeten.

Beschrijving

Net als andere Anatidae hebben eenden een breed lichaam, gedeeltelijk zwemvliezen, een ietwat afgeplatte snavel met geile lamellen (miniatuurruggen, zoals de "tanden van een kam"), en een hard proces (de "nagel") aan het uiteinde van de snavel, evenals een grote gladde klier gekroond door een plukje veren (Grzimek et al. 2004). Anatidae zijn uitstekend in het afstoten van water vanwege speciale oliën. Eenden hebben allemaal webben tussen hun voorste tenen.

De meeste eenden hebben een brede platte snavel aangepast voor baggeren. Ze exploiteren een verscheidenheid aan voedselbronnen zoals grassen, waterplanten, vissen, insecten, kleine amfibieën, wormen en kleine weekdieren.

Eenden zijn over het algemeen verdeeld in drie hoofdgroepen. De duiken eenden en zee-eenden, zoals de canvasback, zijn te vinden op rivieren en meren en zoeken diep onder water. Surface feeders, of eenden dabbelen, zoals de wilde eend en de boseend, komen veel voor in vijvers en moerassen en voeden zich met water of op het land. De lamellen van dabbling eenden zijn vergelijkbaar met de baleen van een walvis, met deze kleine rijen platen langs de binnenkant van de bek waardoor ze water uit de zijkant van hun snavels kunnen filteren en voedsel binnen kunnen houden (Ogden 2006). Om gemakkelijker te kunnen onderdompelen, zijn de duikeenden zwaarder dan dabbelende eenden, en nemen ze daarom meer tijd om op te stijgen, terwijl de dabbelende eenden er meteen vandoor kunnen. Er zijn ook visetende eenden, zoals de zaagbekken, smid en goosnader die zijn aangepast om grote vissen te vangen en de voorkeur geven aan open water.

Mannetjes van alle Anatidae, inclusief de eenden, hebben een copulatoir orgaan dat uit de cloaca is geëvacueerd voor copulatie (Grzimek et al. 2004). Anatidae zijn opmerkelijk omdat ze een van de weinige vogelsoorten zijn die een penis bezitten. Het sperma stroomt echter niet door een centraal kanaal, zoals bij zoogdieren, maar eerder langs groeven aan de buitenkant (Gzimek et al. 2004).

De meeste eenden zijn monogaam. In tegenstelling tot echte ganzen, die over het algemeen meerdere seizoenen gekoppeld blijven, zijn de meeste eenden seizoensgebonden monogaam, met paarbanden die slechts tot midincubatie of uitkomen van de jongen duren (Gzimek et al. 2004).

De mannetjes (drakes) van noordelijke soorten hebben vaak extravagant verenkleed, maar dat wordt in de zomer verveld om een ​​meer vrouwelijk uiterlijk te geven, het "eclipse" verenkleed. In het zuiden levende soorten vertonen doorgaans minder seksueel dimorfisme.

Net als de ganzen worden de vliegveren van eenden slechts eenmaal per jaar verveld en gaan ze tegelijkertijd verloren, zodat vliegen gedurende die korte periode niet mogelijk is (Gzimek et al. 2004). De meeste echte eenden vervellen echter twee keer per jaar andere veren (de contourveren) (Gzimek et al. 2004). Wanneer eenden zich in een flightless fase bevinden, zoeken ze in deze periode meestal naar beschermde habitats met goede voedselvoorraden. Deze vervelling gaat meestal vooraf aan migratie.

Sommige eendsoorten, voornamelijk die broeden op het gematigde en noordpoolgebied van het noordpoolgebied, zijn trekvogels, maar andere, vooral in de tropen, niet. Sommige eenden, met name in Australië, waar de regenval onregelmatig en onregelmatig is, zijn nomadisch en zoeken naar de tijdelijke meren en plassen die ontstaan ​​na gelokaliseerde zware regenval.

Ondanks wijdverbreide misvattingen, kwaken de meeste eenden, behalve vrouwelijke wilde eenden en tamme eenden, niet. Een veel voorkomende valse stedelijke legende zegt dat kwakzalvers niet echoën (Amos 2003).

Taxonomie

Echte eenden zijn leden van de onderfamilie anatinae van de familie Anatidae. Andere groepen met de naam eend bevinden zich ook in verschillende andere subfamilies binnen Anatidae. Het volgende plaatst de eenden in de context van de volgorde Anseriformes.

BESTEL ANSERIFORMEN

  • Familie Anhimidae: screamers
  • Familie Anseranatidae: de ekster-gans
  • Familie Anatidae
    • Subfamilie Dendrocygninae: Fluitende eenden (soms de volledige familiestatus gegeven als de Dendrocygnidae).
    • Subfamilie Thalassorninae: de eend met de witte rug.
    • Subfamilie Anserinae: Zwanen en ganzen.
    • Subfamilie Stictonettinae: de sproeten eend.
    • Subfamilie Plectropterinae: de sporenvleugelgans.
    • Subfamilie Tadorninae: Shelducks en Sheldgeese - waarschijnlijk parafyletisch
    • Subfamilie Anatinae: Dabbling eenden en moa-nalos
    • Subfamilie Aythyinae: Duikeenden (soms opgenomen in Anatinae)
    • Subfamilie Merginae: eiders, scoters, zaagbokken en andere zee-eenden.
    • Subfamilie Oxyurinae: eenden en bondgenoten met stijve staart.
  • Familie Dromornithidae (fossiel): mihirungs
  • Familie Presbyornithidae (fossiel): verschillende geslachten waden - 'ganzen', waaronder de oudste bekende anseriform, vegavis iaai.

Predators

Een wereldwijde groep zoals de eenden heeft veel roofdieren. Eendjes zijn bijzonder kwetsbaar, omdat hun onvermogen om te vliegen hen tot gemakkelijke prooi maakt, niet alleen voor vogelroofdieren, maar ook voor grote vissen zoals snoeken, krokodillen en andere waterjagers, waaronder vissenetende vogels zoals reigers. Nesten kunnen ook worden overvallen door roofdieren op het land, en broedende vrouwtjes kunnen soms onbewust op het nest worden gevangen door zoogdieren (bijv. Vossen) en grote vogels, waaronder haviken en adelaars.

Volwassen eenden zijn snelle vliegers, maar kunnen door grote waterroofdieren op het water worden gevangen. Dit kan af en toe vis zijn, zoals de muskie in Noord-Amerika of de snoek in Europa. Tijdens de vlucht zijn eenden veilig voor alle behalve een paar roofdieren zoals mensen en de Slechtvalk, die regelmatig zijn snelheid en kracht gebruikt om eenden te vangen.

Etymologie

Het woord eend (van Angelsaksisch Duce), wat de vogel betekent, kwam van het werkwoord "eend" (van Angelsaksisch verondersteld *Ducan) wat betekent 'laag bukken alsof je ergens onder wilt gaan' of 'duiken', vanwege de manier waarop veel soorten in de dabbling duck groep voeden door omhoog te gaan (vergelijk het Nederlandse woord Duiken = "om te duiken").

Dit gebeurde omdat het oudere Oud-Engelse woord voor "eend" hetzelfde werd uitgesproken als het woord voor "einde" - andere Germaanse talen hebben nog steeds vergelijkbare woorden voor "eend" en "einde", bijvoorbeeld Nederlands eend = "eend" Eind = "einde", Duits ente = "eend" en ende = "einde." Deze gelijkenis gaat terug naar het Indo-Europees-vergelijk Latijn anas (stam anat-) = "duck", Litouws antis = "duck," Ancient Greek νησσα, νηττα (nessa, netta) = "eend" en Sanskriet anta = "einde."

Eenden en mensen

Eenden hebben veel economisch gebruik en worden gekweekt vanwege hun vlees, eieren en veren. Eend wordt in een aantal culturen als een delicatesse beschouwd.

Ganzenlever (Frans voor 'dikke lever') is de lever van een eend (of gans) die speciaal is vetgemest. Foie gras is een van de meest populaire delicatessen in de Franse keuken en de smaak wordt beschreven als rijk, boterachtig en delicaat, in tegenstelling tot die van een gewone eenden- (of ganzenlever). De techniek dateert al in 2500 voor Christus, toen de oude Egyptenaren vogels begonnen te houden voor voedsel en de vogels opzettelijk vetmesten door krachtvoeding te geven. Tegenwoordig is Frankrijk veruit de grootste producent en consument van foie gras, hoewel het wereldwijd wordt geproduceerd en geconsumeerd, met name in andere Europese landen en de Verenigde Staten.

Confit de canard houdt in dat de eend wordt gemacereerd in kruiden en zout, gekookt in hartige bouillon of vet en vervolgens wordt bewaard in gesmolten vet. Dergelijke confits zijn een specialiteit uit het zuidwesten van Frankrijk (Toulouse, Dordogne, enz.) En worden gebruikt in verfijnde versies van gerechten zoals cassoulet. Hoewel gekonfijte eend of gans nu als enigszins luxueuze producten worden beschouwd, werden deze gerechten door boeren gebruikt als een manier om vlees gedurende perioden zonder koeling op te slaan.

Eenden worden gehouden en gefokt door aviculturists en vaak getoond in dierentuinen. Alle tamme eenden stammen af ​​van de wilde wilde eend Anas platyrhynchos, behalve muscovy eenden (DUC 2006). Veel binnenlandse rassen zijn veel groter geworden dan hun wilde voorouder, met een "romplengte" (van nek tot staart) van 30 cm (12 inch) of meer en routinematig in staat om een ​​volwassen Britse gemeenschappelijke kikker te slikken, Rana temporariageheel.

In veel gebieden wordt op wilde eenden van verschillende soorten (waaronder eenden gekweekt en vrijgelaten in het wild) gejaagd voor voedsel of sport, door te schieten, soms met behulp van lokvogels. Hieruit kwam de uitdrukking 'een zittende eend', wat 'een gemakkelijk doelwit' betekent.

Eenden zijn een geaccepteerde aanwezigheid geworden in bevolkte gebieden. Migratiepatronen zijn zodanig veranderd dat veel soorten in een gebied blijven tijdens de wintermaanden. Lente en vroege zomermaanden vinden eenden die menselijke activiteit beïnvloeden door hun nest. Het is niet ongewoon dat een eendenpaar nestelt ver weg van water dat een lange trektocht naar water nodig heeft voor de jongen - dit veroorzaakt soms een dringende reddingsoperatie van dieren in het wild als de eend ergens ongeschikt nestelt, zoals in een kleine afgesloten binnenplaats.

De uitdrukking "kwakzalvers als een eend" is soms een korte vorm voor "Het ziet eruit als een eend, kwakzalvers als een eend, het zwemt als een eend, dus het is een eend", gebruikt als spreekwoord om onduidelijke argumenten tegen te gaan dat iets is niet wat het lijkt te zijn.

Galerij

  • Een eend die zijn vleugels in de zoetwaterlente uitrekt

  • Een tamme eend

  • Sommige gedomesticeerde eenden

  • Een vrouwelijke wilde eend met een eendje wilde eend

  • Afrikaanse kam eend

  • Wilde eend woerd

  • Ruddy Shelduck - geen echte eend maar een lid van de Tadorninae

  • Mannelijke houten eend in eclipsgevederte

  • Vrouwelijke wilde eend

  • Vrouwelijke wilde eend met eendjes

  • Mannelijke muscovy eend

  • Mandarijn eend

  • Eenden in een vijver

  • Eenden en ganzen in een tuin

  • Indiase loper eend

  • Geringde Wintertaling

  • Tafeleend met rode kuif

  • Mannelijke muscovy eend

Referenties

  • Amos, J. Geluidswetenschap is quakers BBC nieuws, 8 september 2003. Ontvangen op 21 augustus 2007.
  • Ducks Unlimited Canada (DUC). Wilde eend Ducks Unlimited Canada, Opgehaald. 21 augustus 2007 opgehaald.
  • Grzimek, B., D. A. Thoney, N. Schlager, J. E. Trumpey en M. Hutchins. Grzimeks Animal Life Encyclopedia. Detroit: Thomson-Gale, 2004. ISBN 0787657778
  • Ogden, E. Eenden dabbelen Centre for Wildlife Ecology. 2003. Ontvangen 21 augustus 2007.

Externe links

Alle links zijn opgehaald 7 oktober 2017.

Bekijk de video: Uki - 08 - Eend is moe Duck is tired (Mei 2021).

Pin
Send
Share
Send