Ik wil alles weten

Johnny Weissmuller

Pin
Send
Share
Send


Johnny Weissmuller (2 juni 1904 - 20 januari 1984) was een van 's werelds beste zwemmers in de jaren 1920 en won vijf Olympische gouden medailles en één bronzen medaille. Hij won 52 Amerikaanse nationale kampioenschappen en vestigde 67 wereldrecords. Weissmuller begreep de potentiële rol die atletische competitie in de wereld zou kunnen spelen. Hij zei: "Ik ben altijd zeer geïnteresseerd geweest in fysieke conditie. Ik heb lang geloofd dat atletische competitie tussen mensen en landen geweld en oorlogen moet vervangen."

Na zijn zwemcarrière werd hij de zesde acteur om Tarzan in films te portretteren, een rol die hij speelde in 12 films. Andere acteurs speelden ook Tarzan, maar Weissmuller was de acteur die het meest met de rol was geïdentificeerd.

Voordat Johnny bekend was, redden hij en zijn broer Peter 11 levens toen een rondvaartboot in Lake Michigan omsloeg in een plotselinge storm. Als een Olympische zwemmer was Weissmuller voor velen een held voor zijn prestaties. Weissmuller inspireerde ook mensen door zijn weergave van Tarzan, die altijd zijn familie en dierenvrienden beschermde tegen de daden van slechte doeners.

Vroege leven

Johnny Weissmuller werd geregistreerd als János Weissmüller bij geboorte in Freidorf bij Temeschburg, Banat. Destijds maakte Freidorf deel uit van Oostenrijk-Hongarije. Tegenwoordig is het een buitenwijk van Timi┼čoara in Roemenië). Weissmuller werd geboren uit Duitstalige ouders van joodse en rooms-katholieke afkomst, Petrus Weißmüller en Elisabeth Kersch, volgens zijn Hongaarse geboorte en (rooms-katholieke) doopverslagen. In feite werd hij door zijn ouders Johann genoemd, maar alle juridische archieven gebruikten destijds de Hongaarse vormen van persoonlijke namen.

Toen Johnny zeven maanden oud was, emigreerde het gezin naar de Verenigde Staten aan boord van de S.S. Rotterdam. Ze verlieten de Nederlandse haven van Rotterdam op 14 januari 1905 en kwamen 12 dagen later aan in New York City. Bij binnenkomst in de Verenigde Staten werden de familienamen in het Engels vastgelegd als Peter, Elizabeth en Johann Weissmuller. Peter was geboren op 31 december 1876.

Na een kort verblijf in Chicago, Illinois, om familieleden te bezoeken, verhuisden de Weissmullers naar de mijnstad Windber, Pennsylvania in de buurt van Pittsburgh. Peter Weissmuller werkte als mijnwerker. Zijn jongste zoon, Peter Weissmuller, Jr., werd geboren in Windber op 3 september 1905.

Na enkele jaren in West-Pennsylvania verhuisde het gezin naar Chicago. Johnny's vader had een tijdje een herberg. Zijn moeder werd chef-kok in een populair restaurant. Later werkte Peter Sr. als brouwer voor de Amerikaanse brouwerij in Chicago.

De ouders van Johnny zijn uiteindelijk gescheiden, zoals blijkt uit het scheidingsdocument dat Elizabeth Weissmuller in Chicago heeft ingediend. Veel bronnen verklaren ten onrechte dat de vader van Weissmuller stierf aan tuberculose die was opgelopen door in kolenmijnen te werken en haar een weduwe liet. Elizabeth Weissmuller verschijnt zelfs met haar zonen op de telling van Cook County die als weduwe wordt vermeld. Het is mogelijk dat omdat echtscheiding destijds een stigma had, dat Elizabeth zichzelf een weduwe noemde om dit stigma voor haar en haar zonen te vermijden.

Peter was eigenlijk vader van een ander gezin na zijn scheiding en leefde tot op hoge leeftijd. In 1930 was hij getrouwd met zijn tweede vrouw, Anna, met wie hij een zoon had genaamd Edward en een dochter Ruth.

Johnny en zijn broer Peter leerden op jonge leeftijd zwemmen om sterker en gezonder te worden. Vooral Johnny was zwak en ziek als pre-adolescent. Beide jongens werden al snel bekend als agressieve zwemmers. De stranden van Lake Michigan werden hun favoriete plek voor zomerrecreatie. Johnny sloot zich ook aan bij het Stanton Park-zwembad, waar hij competitief begon te zwemmen. Hij won elke junior zwemmeeting. Op 12-jarige leeftijd verdiende Johnny een plek in het YMCA-zwemteam.

Zwemcarrière

Toen Weissmuller de middelbare school verliet, werkte hij als piccolo en liftoperator in het Plaza Hotel in Chicago. Tegelijkertijd begon hij te trainen voor de Olympische Spelen met zwemcoach William Bachrach in de Illinois Athletic Club. Dit was het moment waarop Johnny zijn revolutionaire kruipslag aan de voorkant ontwikkelde. Hij maakte zijn amateurdebuut op 6 augustus 1921 en won zijn eerste AAU-race in de 50-yard freestyle (crawlslag).

Hoewel hij in het buitenland was geboren, gaf Weissmuller zijn geboorteplaats als Windber, Pennsylvania, en zijn geboortedatum als die van zijn jongere broer, Peter Weissmuller. Dit was om ervoor te zorgen dat hij in staat was om deel te nemen aan het Olympisch team van de Verenigde Staten. De Amerikaanse geboorte was ook een cruciaal probleem bij het verkrijgen van een Amerikaans paspoort.

Op 9 juli 1922 brak Weissmuller het wereldrecord van Duke Kahanamoku voor de 100 meter vrije slag en zwom het in slechts 58,6 seconden en werd het eerste persoon om te zwemmen in minder dan een minuut. Hij won de gouden medaille voor de 100 meter vrije slag bij de Olympische Zomerspelen 1924 en versloeg zowel Duke als Samuel Kahanamoku, die respectievelijk zilveren en bronzen medaillewinnaars waren. Hij pakte ook gouden medailles in de 400 meter vrije slag en de 4 x 200 meter estafette. Als lid van het Amerikaanse waterpoloteam won hij ook een bronzen medaille. Vier jaar later, op de Olympische Zomerspelen 1928 in Amsterdam, won hij nog twee Olympische titels.

In totaal won hij vijf Olympische gouden medailles, één bronzen medaille, 52 Amerikaanse nationale kampioenschappen en vestigde 67 wereldrecords. Johnny Weissmuller trok zich ongeslagen terug uit zijn amateurzwemcarrière.

Hij was niet alleen een Olympisch kampioen, maar Weissmuller was een levenslange pleitbezorger voor alle kinderen die op jonge leeftijd leerden zwemmen. Dit was waarschijnlijk een gevolg van zijn bewustzijn van de vreselijke tragedie van het zinken van het "Eastland" in Lake Michigan in de buurt van de stranden die hij tijdens zijn zomers daar bezocht. Meer dan 800 mensen kwamen om bij dit ongeval, waaronder 22 hele gezinnen. Veel mensen zijn verdronken omdat ze niet konden zwemmen. Twaalf jaar later, toen Johnny en zijn broer Peter aan het trainen waren in het meer, waren ze getuige van de veel kleinere "Favoriete" rondvaartboot die kapseisde toen een zware storm opblies. De broers snelden naar het toneel en trokken bijna twee dozijn mensen uit de boot. Elf van die mensen hebben het overleefd. Zevenentwintig stierven aan verdrinking in dit tragische ongeluk. Getuige van deze tragedies heeft een blijvende indruk op Weissmuller achtergelaten en hem ervan overtuigd dat iedereen in zijn jeugd moet leren zwemmen.

Filmcarrière

In 1929 tekende Weissmuller een contract met het kledingbedrijf BVD als model en vertegenwoordiger. Hij reisde door het hele land om zwemshows te doen, folders uit te delen die het BVD-merk van badkleding promoten, zijn handtekening te geven en te verschijnen in talkshows op televisie. In 1929 verscheen Johnny zijn eerste film als een Adonis die alleen een vijgenblad droeg, in een film met de titel 'Glorifying the American Girl'. Hij verscheen in de eerste van verschillende "Crystal Champions" -films in Silver Springs, Florida met Weissmuller en andere Olympische kampioenen.

Zijn carrière begon serieus toen hij een zevenjarig contract tekende bij Metro-Goldwyn-Mayer en de rol van Tarzan speelde in "Tarzan the Ape Man" (1932). De film was een enorm succes. De 6 '3 "Weissmuller werd een nachtelijke internationale sensatie. Zelfs de auteur, Edgar Rice Burroughs, die het personage van Tarzan in zijn boeken creëerde, was tevreden met Weissmullers weergave van Tarzan.

Weissmuller speelde in zes Tarzan-films voor Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) met actrice Maureen O'Sullivan als Jane. De laatste drie omvatten ook Johnny Sheffield als Boy. Weissmuller zei over de serie: "Tarzan-films zijn fatsoenlijke films, ontworpen voor het bekijken van gezinnen. Het is een idealistisch, nuchter verhaal over de liefde van een man voor dieren en de zorg voor zijn gezin."

De productie van Tarzan-films op MGM eindigde met het begin van de Tweede Wereldoorlog. De bijdrage van Johnny Weissmuller aan de oorlogsinspanningen was om marine-rekruten te leren zwemmen in veiligheid uit onder wateren bedekt met brandende petroleum.

In 1942 ging Weissmuller naar RKO Studios en speelde in nog zes Tarzan-films. Sheffield verscheen als Boy in de eerste vijf functies voor die studio. Een andere klant was de blonde actrice Brenda Joyce, die Jane speelde in de laatste vier Tarzan-films van Weissmuller. In een totaal van 12 Tarzan-films verdiende Weissmuller naar schatting $ 2.000.000 en vestigde hij zichzelf als de bekendste van alle acteurs die ooit Tarzan hebben geportretteerd.

Hoewel niet de eerste Tarzan in films (die eer ging naar Elmo Lincoln), was Weissmuller de eerste die in verband werd gebracht met de nu traditionele ululerende, jankende Tarzan-schreeuw. Tijdens een verschijning op de Mike Douglas Show op televisie in de jaren 1970, legde Weissmuller uit hoe de beroemde schreeuw werd gecreëerd. Opnamen van drie vocalisten werden samengevoegd om het effect te krijgen - een sopraan, een alt en een hog caller. Deze beroemde schreeuw wordt nog steeds in films gebruikt.

Toen hij eindelijk de rol van Tarzan verliet, verruilde Johnny zijn lendendoek kostuum onmiddellijk voor jungle-vermoeienissen, en leek volledig gekleed in de rol van "Jungle Jim" (1948) voor Columbia Pictures. Hij maakte 13 Jungle Jim-films tussen 1948 en 1954. Het jaar daarop verscheen hij als zichzelf in nog drie junglefilms.

Ook in 1955 begon Weissmuller met de productie van de Jungle Jim televisie-avonturenreeks voor Screen Gems, een filiaal van Columbia Pictures. De show duurde 26 afleveringen. Herhalingen van de show speelden vele jaren op netwerk- en syndicatie-tv.

Priveleven

Johnny Weissmuller genoot hechte vriendschappen met een aantal andere Hollywood-toonaangevende mannen zoals Errol Flynn, Humphrey Bogart, Raoul Walsh, Forrest Tucker en John Wayne. De mannen genoten van golfen en racen met speedboten. Sommigen hebben naar deze groep verwezen als het eerste "Rattenpakket".

Weissmuller had minder geluk in de liefde. Hij trouwde vijf keer. Zijn eerste vrouw was band- en clubzanger Bobbe Arnst (gehuwd 1931 - gescheiden 1933). Johnny trouwde met hert na een korte verkering van twee weken. Dit was een tijd waarin zijn verplichtingen tegenover MGM veeleisend waren, wat een destructieve factor voor het huwelijk kan zijn geweest.

De vurige en temperamentvolle actrice Lupe Vélez was zijn tweede vrouw (getrouwd 1933 - gescheiden 1939). Dit huwelijk bleek een stormachtig huwelijk te zijn. Lupe deelde Johnny's liefde voor het water en de watersport niet. Lupe leed ook aan extreme stemmingswisselingen en pleegde uiteindelijk, na hun scheiding, zelfmoord in een diepe depressie.

Met zijn derde vrouw, Beryl Scott (gehuwd 1939 - gescheiden 1948), had hij drie kinderen, Johnny Scott Weissmuller (of Johnny Weissmuller, Jr., ook een acteur) (geboren op 23 september 1940, overleden op 27 juli 2006), Wendy Anne Weissmuller (geboren 1 juni 1942) en Heidi Elizabeth Weissmuller (31 juli 1944 - 19 november 1962). Dit huwelijk duurde langer dan zijn eerste twee, maar er was nog steeds de zware druk van de studio's waarmee hij contracten had. Beryl ontwikkelde haar eigen sociale cirkel rond haar backgammon en bridgespel. Bovendien brachten de kosten van het handhaven van de weelderige levensstijl financiële problemen met zich mee. Een combinatie van deze factoren maakte een einde aan dit huwelijk. Beryl nam de verantwoordelijkheid op zich voor de opvoeding van de kinderen en kreeg een substantiële regeling voor kinderbijslag.

Johnny ontmoette en trouwde met Allene Gates (1948-gescheiden 1962) nadat zijn scheiding van Beryl was afgerond. Johnny Jr. woonde een tijdje bij het stel. Hij genoot van een hechte familie tijd met het paar op een manier die hij nooit had ervaren toen zijn vader en moeder getrouwd waren. Helaas, toen Johnny Sr. niet meer regelmatig werk in de filmindustrie had, bracht het verlies van regulier werk opnieuw financiële problemen met zich mee. Johnny en Allene begonnen te worstelen in hun relatie en na herhaalde scheidingen, uiteindelijk gescheiden.

Maria Bauman (gehuwd 1963 - zijn dood 1984) kwam in het leven van Weissmuller net voor het verwoestende verlies van zijn jongste dochter, Heidi bij een auto-ongeluk. Johnny Jr. beschreef het huwelijk als het ergste van Weissmuller. Hij vertrouwde de vrouw van zijn vader niet en was het in latere jaren niet eens met de manier waarop zij met zijn zorgen of zaken omging. Niettemin waren Johnny Sr. en Maria getrouwd tot het moment van zijn dood. Van alle huwelijken van Weissmuller heeft deze het langst standgehouden.

Latere jaren

In de late jaren 1950 verhuisde Weissmuller terug naar Chicago en begon een zwembadbedrijf. Hij leende ook zijn naam aan andere ondernemingen, maar had geen zakelijk succes. Hij ging met pensioen in 1965 en verhuisde naar Fort Lauderdale, Florida, waar hij oprichtend voorzitter was van de International Swimming Hall of Fame.

In 1970 woonde hij de Britse Commonwealth Games in Jamaica bij, waar hij werd gepresenteerd aan koningin Elizabeth. Hij verscheen ook met de voormalige co-ster Maureen O'Sullivan in "The Phynx" (1970).

Weissmuller woonde tot eind 1973 in Florida en verhuisde vervolgens naar Las Vegas, Nevada. Hij werkte een tijdje als begroeter in het MGM Grand Hotel. In 1974 brak hij een heup en been. Terwijl hij in het ziekenhuis werd opgenomen voor deze verwondingen, kwam hij erachter dat hij ondanks zijn kracht en levenslange dagelijkse regime van zwemmen en sporten een ernstige hartaandoening had.

In 1976 verscheen hij voor het laatst in een film met een filmploeg die wordt ontslagen door een filmmagnaat, gespeeld door Art Carney. De film was "Won Ton Ton, de hond die Hollywood heeft gered." Hij verscheen ook zijn laatste openbare verschijning dat jaar, toen hij werd ingewijd in de Body Building Guild Hall of Fame.

Weissmuller kreeg in 1977 een aantal beroertes. Een tijd lang in 1979 was hij een patiënt in het Motion Picture & Television Country House and Hospital in Woodland Hills, Californië. Later verhuisde hij met zijn laatste vrouw, Maria, naar Acapulco, Mexico.

Johnny Weissmuller stierf op 20 januari 1984 aan longoedeem in een bejaardentehuis in Acapulco. Hij is daar begraven in de Valley of The Light Cemetery.

Zijn voormalige co-ster en filmzoon, Johnny Sheffield, zei over hem: "Ik kan alleen maar zeggen dat het werken met Big John een van de hoogtepunten van mijn leven was. Hij was een ster met een hoofdletter" S "en hij gaf een speciaal licht en een deel van dat licht drong in me op. Het kennen en samen zijn met Johnny Weissmuller tijdens mijn vormende jaren had een blijvende invloed op mijn leven. "

Johnny Weissmuller heeft een ster op de Hollywood Walk of Fame op Hollywood Boulevard 6541 in Hollywood, Californië.

Filmografie

  • Het Amerikaanse meisje verheerlijken (1929) (Paramount) - Adonis
  • Crystal Champions (1929) (Paramount) - Zelf
  • Tarzan de aapmens (1932) (MGM) - Tarzan
  • Tarzan en zijn maat (1934) (MGM) - Tarzan
  • Tarzan ontsnapt (1936) (MGM) - Tarzan
  • Tarzan vindt een zoon! (1939) (MGM) - Tarzan
  • Tarzan's geheime schat (1941) (MGM) - Tarzan
  • New York Adventure van Tarzan (1942) (MGM) - Tarzan
  • Tarzan triomfeert (1943) (RKO Pathé) - Tarzan
  • Tarzan's Desert Mystery (1943) (RKO Pathé) - Tarzan
  • Stage Door Kantine (1943) (United Artists) - Himself
  • Tarzan en de Amazones (1945) (RKO Pathé) - Tarzan
  • Moerasbrand (1946) (Paramount) - Johnny Duval
  • Tarzan en de luipaardvrouw (1946) (RKO Pathé) - Tarzan
  • Tarzan en de jaagster (1947) (RKO Pathé) - Tarzan
  • Tarzan en de zeemeerminnen (1948) (RKO Pathé) - Tarzan
  • Jungle Jim (1948) (Columbia) - Jungle Jim
  • De verloren stam (1949) (Columbia) - Jungle Jim
  • Mark van de gorilla (1950) (Columbia) - Jungle Jim
  • Gevangen meisje (1950) (Columbia) - Jungle Jim
  • Pygmy eiland (1950) (Columbia) - Jungle Jim
  • Woede van Congo (1951) (Columbia) - Jungle Jim
  • Jungle Manhunt (1951) (Columbia) - Jungle Jim
  • Jungle Jim in het verboden land (1952) (Columbia) - Jungle Jim
  • Voodoo Tiger (1952) (Columbia) - Jungle Jim
  • Savage Muiterij (1953) (Columbia) - Jungle Jim
  • Valley of Head Hunters (1953) (Columbia) - Jungle Jim
  • Moordenaar Aap (1953) (Columbia) - Jungle Jim
  • Jungle menseneters (1954) (Columbia) - Jungle Jim
  • Kannibaalaanval (1954) (Columbia) - Zelf
  • Jungle Moon Men (1955) (Columbia) - Zelf
  • Devil Goddess (1955) (Columbia) - Zelf
  • De Phynx (1970) (Warner Bros.) - Cameo
  • Won Ton Ton, de hond die Hollywood redde (1976) (Paramount) - Crewman

Referenties

  • Medaille-records van Olympiërs. databaseSports.com, 2006. Ontvangen op 12 februari 2008.
  • Woede, David. Johnny Weissmuller, Twice the Hero. Minneapolis: Artist's Press 2000. ISBN 0924556021
  • Packer, Eleanor Het verhaal van Johnny Weissmuller, de Tarzan van het scherm met samenvattingen van de films, Tarzan, de aapmens en Tarzan en zijn maat? Racine, Wisconsin: Whitman, 1934 ASIN: B000IULKZG
  • Weismuller, Johnny. Tarzan mijn vader. Toronto: ECW Press 2002. ISBN 1550225227

Pin
Send
Share
Send