Ik wil alles weten

Townes Van Zandt

Pin
Send
Share
Send


Townes Van Zandt (7 maart 1944 - 1 januari 1997) was een singer-songwriter, performer en dichter in country en folk. Zijn meest beroemde composities waren "If I Needed You" en "Pancho and Lefty."

Hij ontstond in de late jaren zestig onder de renaissance in country muziek die songwriters zoals Kris Kristofferson bekendheid verwierf en hij verwierf enige bekendheid in de vroege jaren zeventig samen met andere artiesten zoals John Prine en Steve Goodman, die elk, zoals Van Zandt, regelmatig speelden op de Austin City Limits televisieshow.

Van Zandt werd zeer gerespecteerd onder zijn landgenoten en was een integraal onderdeel van de muzikale muziekcultuur in Texas, die zich losmaakte van de gecommercialiseerde "Nashville Sound". Hij was soms teruggetrokken, speelde kleine en middelgrote clubs in Texas en vocht het grootste deel van zijn leven tegen alcoholisme. Zijn liedjes weerspiegelden vaak een weemoedig gevoel van isolatie en verlies, onderbroken door een wrang gevoel voor humor.

Townes Van Zandt heeft een groot corpus van nummers achtergelaten dat door talloze artiesten is gecoverd en stierf op Nieuwjaarsdag 1997, waarschijnlijk als gevolg van een bloedstolsel in zijn longen. Veel latere songwriters noemen hem een ​​grote invloed.

Biografie

Geboren in Fort Worth, Texas in een olierijk, aristocratisch gezin, reisde hij tijdens zijn jeugd door Texas en Colorado. Hij was de derde-achterkleinzoon van Isaac Van Zandt, een prominente leider van de Republiek Texas. Van Zandt County in Oost-Texas werd vernoemd naar zijn familie in 1848. Naar verluidt werd Van Zandt verzorgd door zijn familie voor het gouverneurschap van Texas, maar hij stopte in de jaren 1960 met het besluit om een ​​zangcarrière na te streven.

Van Zandt was van zeer hoge intelligentie en werd in zijn vroege jaren twintig manisch-depressief gediagnosticeerd. Hij werd behandeld met insuline-shocktherapie, die veel van zijn langetermijngeheugen aantastte. Er wordt gedacht dat zijn mentale toestand heeft bijgedragen aan zowel de passie als het gevoel van isolatie dat duidelijk te horen is in zijn liedjes. Gedurende een groot deel van de jaren zeventig leefde hij een teruggetrokken leven in een hut in Tennessee, zonder sanitair of telefoon, die slechts af en toe verscheen om shows te spelen.

Hoewel hij naar verluidt Hank Williams als zijn idool beschouwde, was een van zijn andere belangrijke invloeden de bluesman Lightnin 'Hopkins uit Texas, wiens liedjes een constant onderdeel van zijn repertoire waren. De beste vriend van Van Zandt was collega-liedjeslegende Guy Clark uit Texas. Hij werd vooral gerespecteerd in het "outlaw" genre van country muziek dat in de jaren 1970 opgroeide rond figuren als Willie Nelson en Waylon Jennings. Nelson had een grote hit met de compositie "Pancho and Lefty" van Van Zandt, terwijl Emmylou Harris en Don Williams in 1981 samenwerkten met het liefdeslied "If I Needed You" van Van Zandt. Van Zandt creëerde zelf een grote hoeveelheid originele nummers, opgenomen en gepubliceerd op meer dan een dozijn albums. Zijn muzikale stijl benadrukte de aangrijpende, vaak beklijvende teksten en prachtige, ongecompliceerde melodieën waarvoor hij het meest bekend was, onderbroken door behendig vingerkiezen van zijn gitaar.

Van Zandt was meester van de kleine, intieme show, waar hij lied en verhaal zou samenvoegen tot een onvergetelijke avond. Over het algemeen verlegen en gereserveerd, worstelde hij met alcoholisme gedurende zijn volwassen leven. Soms werd hij dronken op het podium en vergat hij de teksten van zijn liedjes. Sommige critici geloven dat zijn alcoholisme zijn uitvoeringen remde, terwijl anderen geloven dat het zijn lyrische uitdrukking meer echt maakte. Zijn uitvoeringen kenmerkten een droge humor - een integraal onderdeel van zijn songwriting. Vroeg in zijn carrière schreef hij veel luchtige en humoristische liedjes. De meeste van zijn latere nummers waren echter donkere of bitterzoete liefdesliedjes en ballades, zoals 'Ter wille van het lied' en 'Tecumseh-vallei'. Gevraagd waarom zoveel van zijn liedjes triest waren, antwoordde hij: "Nou, veel van de liedjes zijn niet triest, ze zijn hopeloos."

Hoewel Van Zandt nationaal tourde, tijd doorbracht in Nashville en Colorado, en populair was in Europa, trad hij grotendeels op voor een klein maar waarderend publiek in bars in Texas. Sommigen denken dat hij na een punt geloofde dat hij alleen postuum zou worden herkend. "Ik zie geen heel lang leven voor mezelf," vertelde hij ooit aan een interviewer. "Ik heb het zo ontworpen." Hij noemde zelfs een van zijn relatief vroege albums (1972) "The Late, Great Townes Van Zandt."

Hij bleef schrijven en optreden tot in de jaren 1990 tot zijn dood op nieuwjaarsdag, 1997, waarschijnlijk als gevolg van een massieve bloedstolsel in de longen na een heupoperatie. Hij stierf met een fles wodka in zijn hand en zijn dochter Katie Belle aan zijn zijde. Toen hij stierf, vertelde zijn dochter naar verluidt zijn vrouw Jeanene: "Mama, papa vecht met zijn hart," vat zijn leven min of meer samen.

Nalatenschap

Townes Van Zandt wordt herinnerd als een geweldige songwriter die vele muzikanten inspireerde. Hij is aangehaald als een bron van inspiratie door artiesten als Lyle Lovett, Emmylou Harris, Bright Eyes, Nanci Griffith, Steve Earle, Cowboy Junkies en Meat Puppets.

Het album van 2001 Poet: A Tribute to Townes Van Zandt aanbevolen uitvoeringen gewijd aan de erfenis van Van Zandt door Willie Nelson, Delbert McClinton, Guy Clark, Nanci Griffith, Billy Joe Shaver, Emmylou Harris, Ray Benson, John Prine, Lucinda Williams, Robert Earl Keen, Steve Earle, Pat Haney, John T. Van Zandt, Cowboy Junkies, Flatlanders en Dukes.

Nanci Griffith werd geciteerd als zeggend: "Ik beschouw Townes als de grootste volksliedenschrijver die mijn geboortestaat van Texas ooit heeft geboren. Sommigen van ons liedschrijvers zijn alleen tekstschrijvers, maar hij was absoluut een dichter."

Singer-songwriter Steve Earle was nog uitbundiger in zijn lof en zei: "Townes Van Zandt is de beste songwriter ter wereld en ik sta op de koffietafel van Bob Dylan in mijn cowboylaarzen en zeg dat."

Verschillende concerten zijn georganiseerd als eerbetoon aan Van Zandt, met top country- en folkacts, en tientallen artiesten hebben zijn liedjes gecoverd op hun eigen albums en singles. Een live versie van "Dead Flowers" van Van Zandt werd gebruikt tijdens de laatste scène van de film uit 1998, De grote Lebowski.

In 2004 kwam de film Be Here to Love Me: A Film About Townes Van Zandt het verslag van het leven en de erfenis van de kunstenaar werd uitgebracht in de Verenigde Staten.

Discografie

  • Omwille van het lied - 1968
  • Onze moeder de berg - 1969
  • Townes Van Zandt - 1970
  • Delta Momma Blues - 1971
  • Hoog, laag en tussendoor - 1972
  • The Late Great Townes Van Zandt - 1972
  • Live in de Old Quarter, Houston, Texas - 1977 (opgenomen in juli 1973)
  • Vliegschoenen - 1978
  • Leef en duister - 1987 (opgenomen in Nashville, april 1985)
  • Bij mijn raam - 1987
  • Rain On A Conga Drum: Live In Berlin - 1991 (opgenomen in oktober 1990)
  • Roadsongs - 1993
  • De Nashville-sessies - 1993 (1974 studio-opnames)
  • Achteruitkijkspiegel - 1993 (live opgenomen in Oklahoma, 1979)
  • Geen dieper blauw - 1994
  • Abnormaal - 1996 (opnieuw uitgegeven in 1998 met 3 nummers vervangen)
  • The Highway Kind - 1997
  • Documentaire - 1997 (uitgegeven, opnieuw bewerkt in de VS als 'Last Rights')
  • Pijn - 1999 (live opgenomen, 1994/1996)
  • A Far Cry From Dead - 1999
  • Samen in het Bluebird Café w / Guy Clark en Steve Earle - 2001 (live opgenomen, september 1995)
  • Texas Rain: The Texas Hill Country Recordings - 2001 met (onder andere) Willie Nelson, Emmylou Harris, Doug Sahm en Freddy Fender
  • Live At McCabe's - 2001 (opgenomen in februari 1995)
  • Een zachte avond met Townes Van Zandt - 2002 (live opgenomen in New York, november 1969)
  • Helemaal niets - 2002 (live opgenomen, 1994/1996)
  • Akoestisch Blauw - 2003 (live opgenomen, 1994/1996)
  • In het begin - 2003 (opgenomen rond 1967)
  • Live At The Jester Lounge, Houston, Texas, 1966 - 2004
  • Achteruitkijkspiegel, volume 2 - 2004 (live opgenomen, 1978/1979)
  • Houston 1988: A Private Concert, DVD and CD - DVD 2004, CD 2005
  • Live At Union Chapel, Londen, Engeland - 2005 (opgenomen in april 1994)

Referenties

  • Kingsbury, Paul (redacteur). The Encyclopedia of Country Music. Lomax, John III. "Townes Van Zandt." Oxford University Press, 2004. ISBN 9780195176087
  • Kruth, John. To Live's to Fly: The Ballad of the Late, Great Townes Van Zandt. Da Capo Press, 2007. ISBN 9780306815539
  • Zollo, Paul. Songwriters op Songwriting. Da Capo Press, 2003. ISBN 9780306812651

Externe links

Alle links zijn op 14 december 2015 opgehaald.

  • Townes Van Zandt: The Self-Destructive Hobo Saint www.highbeam.com.
  • Townes Van Zandt Central www.townesvanzandt.com.
  • Homepage van Townes Van Zandt Blue Sky ippc2.orst.edu.
  • Alle muziekgidsinvoer voor Townes Van Zandt wm10.allmusic.com.
  • Be Here to Love Me op IMDB www.imdb.com/title.

Pin
Send
Share
Send