Ik wil alles weten

Dziga Vertov

Pin
Send
Share
Send


Dit nieuwe experimentele werk van Kino-Eye is gericht op het creëren van een authentiek internationale absolute taal van cinema - ABSOLUTE KINOGRAFIE - op basis van de volledige scheiding van de taal van theater en literatuur. "

Stilistische aspecten

Vanwege de twijfels vóór de screening en de grote anticipatie, die voortkwam uit de pre-screening-verklaringen van Vertov, had de film een ​​enorme interesse gekregen voordat hij zelfs werd vertoond. Vertov werkte binnen een marxistische staat en streefde ernaar een futuristische stad te creëren die zou dienen als commentaar op bestaande idealen in de Sovjetideologie. De esthetiek van de kino wordt bereikt door de weergave van elektrificatie, industrialisatie en de prestaties van werknemers door middel van zware arbeid. De film is een voorloper van het modernisme in de film.

Op een meer technische noot, Man met een filmcamera 'Het gebruik van dubbele belichting en schijnbaar "verborgen" camera's verstoorde de standaard lineaire film, waardoor een surrealistische montage ontstond. In veel scènes veranderen personages van grootte of verschijnen ze onder andere objecten door dubbele belichting. Vanwege deze technische innovaties is het tempo van de film snel en boeiend. De sequenties en close-ups vangen emoties op zonder dialoog. Het gebrek aan "acteurs" en "sets" van de film zorgt voor een uniek beeld van de dagelijkse wereld; één "gericht op het creëren van een echte, internationale, puur filmische taal, volledig verschillend van de taal van theater en literatuur."

Vertov's gebruik van stilistische symboliek was vooral effectief bij het creëren van een universeel thema in de hele film. In een scène worden bijvoorbeeld verborgen camerabeelden gesplitst van een paar dat huwelijkscertificaten krijgt en een ander paar bij een scheidingskantoor. Kort daarna worden twee oude vrouwen getoond die een begrafenisstoet bijwonen en wordt een vrouw getoond die een kind baart. Deze scherp gesneden foto's creëren een schokkend effect voor de kijker.

Late carrière

Het filmsucces van Vertov ging door tot in de jaren 1930. In 1931 liet hij vrij Enthousiasme: Symphony of the Donbass, een onderzoek naar Sovjet mijnwerkers. Enthousiasme is een 'geluidsfilm' genoemd, met geluid dat op locatie is opgenomen, en deze mechanische geluiden zijn samengeweven en produceren een symfonieachtig effect.

Drie jaar later, Drie liedjes over Lenin keek naar de revolutionair door de ogen van de Russische boeren. Voor zijn film was Vertov echter ingehuurd door Mezhrabpomfilm(Gorky Film Studio), een Sovjet-studio die voornamelijk propaganda-inspanningen produceerde. Om te voldoen aan de verwachtingen van de studio en de Sovjetregering, werd de film bewerkt met Stalin en een meer acceptabel, "Stalinesque" einde. Met de opkomst en officiële sanctie van het socialistisch realisme in 1934, werd Vertov gedwongen zijn persoonlijke artistieke output aanzienlijk te verminderen, en uiteindelijk werd hij weinig meer dan een redacteur voor Sovjetjournaals. Slaapliedje, misschien werd de laatste film waarin Vertov zijn artistieke visie kon behouden, uitgebracht in 1937. Dziga Vertov stierf aan kanker in 1954, na het overleven van Stalins zuiveringen.

Invloed

De erfenis van Vertov leeft nog steeds voort. Zijn onafhankelijke, exploratieve stijl heeft vele filmmakers en regisseurs beïnvloed en geïnspireerd. Filmbedrijven als "Vertov Industries" zijn ontstaan ​​en beschouwen Dziga Vertov als een bron van inspiratie.

Citaten

  • "Het is verre van eenvoudig om de waarheid te tonen, maar de waarheid is eenvoudig."

Filmografie

Poster voor Kino-Glaz (1924)
  • 1919 Кинонеделя (Kino Nedelya, Cinema Week)
  • 1919 Годовщина революции (Verjaardag van de revolutie)
  • 1922 История гражданской войны (Geschiedenis van de burgeroorlog)
  • 1924 Советские игрушки (Sovjet-speelgoed)
  • 1924 Кино-глаз (Kino Glaz, Cinema Eye)
  • 1925 Киноправда (Kino Pravda)
  • 1926 Шестая часть мира (Een zesde van de wereld / Het zesde deel van de wereld)
  • 1928 Одиннадцатый (De elfde)
  • 1929 Человек с киноаппаратом (Man met de filmcamera)
  • 1931 Энтузиазм (Enthousiasme)
  • 1934 Три песни о Ленине (Drie liedjes over Lenin)
  • 1937 Памяти Серго Орджоникидзе (Herinneringen aan Sergo Ordzhonikidze)
  • 1937 Колыбельная (Slaapliedje)
  • 1938 Три героини (Drie heldinnen)
  • 1942 Казахстан-фронту! (Kazachstan voor het front!)
  • 1944 В горах Ала-Тау (In de bergen van Ala-Tau)
  • 1954 Новости дня (Nieuws van de dag)

Referenties

  • Barnouw Erik. Documentaire Cinema's Second Avant-Gardey: A History of the Non-fiction Film. Oxford University Press, 1974.
  • Ellis, Jack C. The Documentary Idea: A Critical History of English-Language Documentary Film and Video. Prentice Hall, 1989. ISBN 0132171422
  • Feldman, Seth. Peace between Man and Machine: The Man with a Movie Camera van Dziga Vertov.
  • Grant, Barry Keith en Jeanette Sloniowski, eds. Documentatie van de documentaire: close readings van documentaire film en video. ISBN 0814326390
  • Keathley, Christian M. Cinema's tweede avant-garde. Master's Thesis, UF, 1993.
  • Le Grice, Malcolm. Abstracte film en verder. Studio Vista, 1977. ISBN 0262620383
  • Tode, Thomas, Barbara Wurm, eds. Dziga Vertov. De Vertov-collectie in het Oostenrijkse filmmuseum. Oostenrijks filmmuseum, 2006.
  • Tsiviaan, Yuri. Dziga Vertov's man met de filmcamera. Audio-commentaartrack. DVD.
  • Vertov, Dziga. Kino-Eye: The Writings of Dziga Vertov. University of California Press, 1995. ISBN 0520056302
  • Warren, Charles, ed. Beyond Document: Essays on Non-fiction Film. Wesleyan University Press, 1996. ISBN 0819562904

Pin
Send
Share
Send