Ik wil alles weten

Solomon Burke

Pin
Send
Share
Send


Solomon Burke (geboren James Solomon McDonald, 21 maart 1940 - 10 oktober 2010) was een Amerikaanse ritme- en bluesartiest en songwriter die, ondanks het matige succes als opnamekunstenaar, een grote impact heeft gehad op de muziekbusiness. Burke, een Grammy Award-winnende singer / songwriter, putte uit gospel, soul en blues om een ​​unieke R & B-stijl te creëren toen het genre nog in de formatieve fase verkeerde.

Beginnend met zijn carrière als kunstenaar en prediker van gospelmuziek, nadat hij in de jaren zestig bij Atlantic Records tekende, concentreerde zijn carrière zich op seculiere lijnen. Hij had een reeks R & B-hits, waaronder "Cry to Me", "If You Need Me (Call Me)," "Tonight's the Night" en "Goodbye Baby (Baby Goodbye)." Het grootste deel van zijn muziek ging echter niet over naar de pop-hitlijsten, net als door collega-evangelie omgedraaide R & B-sterren Aretha Franklin en Wilson Pickett. Burke bereikte niettemin het reguliere publiek door zijn schrijven van de iconische R & B-hit 'Everybody Needs Somebody to Love', die op grote schaal bekend werd door covers van The Rolling Stones, Pickett en de soundtrack van de hitfilm The Blues Brothers.

Eind jaren zestig verliet Burke Atlantic en tekende hij in de loop van het volgende decennium met verschillende labels. Zijn grootste hit kwam in 1969: een cover van "Proud Mary" van Creedence Clearwater Revival. In latere decennia toerde hij veel en trad hij op tijdens talloze R & B-retrospectieve concerten, waar zijn krachtige stem en charismatische aanwezigheid op het podium hem tot een populaire attractie maakte.

Burke werd in 2001 ingewijd in de Rock and Roll Hall of Fame. "Everybody Needs Somebody to Love" staat op Rolling Stone Magazine's lijst van de 500 Greatest Songs aller tijden.

Biografie

Burke werd geboren als James Solomon McDonald op 21 maart 1940 in Philadelphia, Pennsylvania. Vóór zijn tienerjaren predikte hij al in de kerk van zijn familie in Philadelphia en organiseerde hij zijn eigen gospelradioshow. Als een jonge volwassene bleef hij werken in de evangeliewetenschap en prediking. Hij nam gospel en wat R&B op het Apollo-label op in de late jaren 50. In 1960 tekende hij bij Atlantic Records en begon hij, net als verschillende andere gospelzangers uit die tijd, op weg naar meer seculiere muziek.

R & B succes

Zijn eerste kleine hit was "Just Out of Reach of My Open Arms" in 1961, een cover van een countrynummer. In 1962 bereikte hij de R & B Top Five met "Cry to Me", het jaar daarop gevolgd door de hitopname van "If You Need Me (Call Me)". In 1964 schreef en nam hij zijn bekendste nummer op: "Everybody Needs Somebody to Love". Het nummer werd vrijwel onmiddellijk gecoverd door The Rolling Stones en later door Wilson Pickett, die Burke hulde in zijn inleidende stijl inleiding tot het nummer. In 1965 stond Burke bovenaan de R & B-hitlijsten met "Got to Get You Off of My Mind". In 1980 bereikte "Everybody Needs Somebody" een nieuw publiek en werd het een rock- en R & B-standaard toen het werd uitgevoerd door John Belushi en Dan Akroyd in de climactische concertscène van de hitfilm The Blues Brothers.

Burke's krachtige zang en podiumaanwezigheid werden goed ontvangen door live publiek, zowel door collega's als door critici. Hij kon echter niet doorbreken in de mainstream. Hij verhuisde naar het Bell-label in 1969 en nam in de jaren '70 opnames op voor Dunhill, MGM en Chess.

In de jaren '80 en '90 was Burke een van de belangrijkste exponenten van klassieke soulmuziek, en tourde en produceerde platenalbums in een stijl die zijn gospel- en R&B-wortels samenvoegde. Als gevolg hiervan werd zijn muziek voornamelijk verkocht aan een publiek dat Burke's muzikale roots waardeerde in plaats van popmuziek. Burke's live en opgenomen muziek bleef een favoriet van degenen die een legendarische soulzanger wilden ervaren die zijn oorspronkelijke stijl had behouden. In 1987 verscheen hij in de film The Big Easy zoals papa noemt. Hij zou blijven touren met een 21-koppige band door de jaren 1990.

Later carrière

Bekend als een succesvolle familieman met een groot aantal kleinkinderen, werden Burke en zijn familie in 2000 uitgenodigd om op te treden in het Jubileum van de Familie in het Vaticaan. Sindsdien is hij door paus Johannes Paulus II en paus Benedictus XVI terug naar het Vaticaan uitgenodigd voor de kerstviering van het Vaticaan. Hij werd in 2001 ingewijd in de Rock and Roll Hall of Fame.

Solomon Burke presteert op het podium op zijn gouden troon

Burke's carrière werd in 2002 enigszins nieuw leven ingeblazen met de release van Geef me niet op op Fat Possum Records, waarin hij liedjes zong die speciaal voor het album waren geschreven door artiesten van topklasse, waaronder Bob Dylan, Brian Wilson, Van Morrison en Elvis Costello. Het album won de Grammy Award voor Best Contemporary Blues Album.

In 2004 was Burke te zien in de film van 2004 Bliksem in een fles, zingen "Turn on Your Love Light" en "Down in the Valley." In hetzelfde jaar stond hij op het nummer "I Pray On Christmas" op het album Blind Boys Of Alabama Ga het op de berg vertellen, die een Grammy won voor het beste traditionele Gospel-album. In 2004 nam Burke ook een duet op met de Italiaanse soulzangeres Zucchero.

In september 2006 keerde Burke terug naar zijn roots met de release van een album met 14 nummers Nashville. Het omvatte gastvocals van Emmylou Harris, Dolly Parton, Patty Griffin, Gillian Welch en Patty Loveless. Hij maakte ook een aantal memorabele live-optredens, waaronder duetten met Jerry Lee Lewis tijdens zijn "Last Man Standing" -concert in New York (2006) en gastslots op The Tonight Show met Jay Leno en Late Night met Conan O'Brien. In 2007 organiseerde Burke mede-viering van het levenswerk van Atlantic Records-oprichter Ahmet Ertegun in het Lincoln Center in New York.

Wist je dat Solomon Burke zijn concerten vaak uitvoerde terwijl hij op een gouden troon zat

In juni 2008 bracht hij een nieuw album uit, Zoals een vuur, met nummers geschreven door Ben Harper, Eric Clapton, Jesse Harris en Keb 'Mo', waarvoor hij een Grammy-nominatie ontving. Dit werd gevolgd door een Europese zomertour met concerten in Portugal, Engeland, Denemarken, Duitsland, België, Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland, Noorwegen, Slowakije en Zweden. Op deze laatste tours trad hij vaak zittend op (meestal in koninklijke 'King Solomon'-pracht). Toch bleef hij een aanstekelijk energieke aanwezigheid op het podium.

In 2010 kwam Burke uit met de door Willie Mitchell geproduceerde Niets is onmogelijk voor E1 Entertainment, waarvoor hij ook een Grammy-nominatie ontving. Later in 2010 bracht hij zijn laatste album uit, Houd je vast, een samenwerkingsalbum met De Dijk, een Nederlandse band.

Dood

Graf van Solomon Burke in Hollywood Lawn Hollywood Hills

Op 10 oktober 2010 stierf Burke op Amsterdam Schiphol Airport terwijl hij op een vliegtuig was van Washington Dulles Airport dat net was geland. Hij had op 12 oktober moeten optreden met De Dijk in Amsterdam. Zijn dood was te wijten aan natuurlijke oorzaken.

De begrafenis van Burke werd gehouden op 22 oktober 2010 in de City of Refuge in Gardena, Californië en was open voor het publiek. Het was simulcast op internet en bij een herdenking in de Sharon Baptist Church in Philadelphia onder leiding van minister Lester Fields en Solomons jongere zus, apostel Laurena Burke Corbin, en bijgewoond door Burke's uitgebreide East Coast-familie.

Burke werd begraven in het gedeelte Murmuring Trees van het Forest Lawn Memorial Park in Hollywood Hills, Los Angeles, Californië.

Nalatenschap

Hoewel Burke geen pop-hit-maker was - hij had nooit een top-20-hit op de pop-hitlijsten - hij maakte zijn stempel als een belangrijke vroege pionier in soulmuziek. Toen hij in de jaren zestig opnam voor Atlantic Records, voegde hij een countrygeluid toe aan zijn R & B-werken en produceerde hij unieke melodische ballades met verfijnde arrangementen. Zijn zeer gepolijste, emotionele liedjes, die gospel-, pop- en country-invloeden combineerden, vormden het patroon voor succesvolle, vroege soulmuziek. De muziek van Burke speelde een belangrijke rol bij het beïnvloeden van grote artiesten zoals de Rolling Stones, die op hun vroege albums Burke's 'Cry to Me' en 'Everybody Needs Somebody to Love' behandelden.

Solomon Burke werd beschouwd als een soulmuzieklegende en werd in 2001 ingewijd in de Rock and Roll Hall of Fame. Verschillende van zijn kinderen en kleinkinderen hebben een succesvolle carrière gehad in verschillende facetten van de muziekindustrie.

Neil Portnow, president / CEO van The Recording Academy, prees Burke kort na zijn dood:

Een diep spirituele man, zijn liefde en passie voor zijn vak hield hem op tournee en trad op tot uitverkocht publiek tot aan zijn laatste dagen ... De muziekindustrie heeft een van zijn meest kenmerkende stemmen verloren.1

Discografie

  • Je kunt rennen maar je kunt je niet verbergen-1958 (Apollo)
  • Solomon Burke-1962 (Kenwood)
  • Rock 'n' Soul-1964 (Atlantische Oceaan)
  • De rest van Solomon Burke-1965 (Atlantische Oceaan)
  • Ik wou dat ik het wist-1968 (Atlantische Oceaan)
  • Koning Solomon-1968 (vervolg)
  • Trotse Mary-1969
  • King Heavy-1972
  • Elektronisch magnetisme-1972
  • Ik heb een droom-1974
  • Terug naar mijn afkomst-1975
  • Muziek om de liefde door te bedrijven-1975
  • Trottoirs, hekken en muren-1979
  • Heer, we hebben een wonder nodig-1979
  • Sta op en doe iets-1979
  • King of Rock 'n' Soul-1981
  • Take Me, Shake Me live-1983
  • Levende ziel!-1984
  • Er komt verandering-1986
  • Love Trap-1987
  • Into My Life You Came-1990
  • Dit is zijn-1990
  • vaderland-1990
  • Soul of the Blues-1993
  • Live bij House of Blues-1994
  • Definitie van Soul-1997
  • We hebben een wonder nodig-1998
  • Deze keer niet door water maar door vuur-1999
  • Soulman-2002
  • Geef me niet op-2002
  • De ongelooflijke Solomon Burke op zijn best-2002
  • Het Apollo-album-2003
  • Doe het met wat je hebt-2005
  • Nashville-2006
  • Like a Fire-2008
  • Niets is onmogelijk-2010
  • Houd je vast (met De Dijk) -2010

Notes

  1. ↑ Solomon Burke sterft Grammy Awards. Ontvangen 24 november 2019.

Referenties

  • Burke, Solomon. Doe het met wat je hebt. Los Angeles: Shout! Factory, 2005. ISBN 9780738930657.
  • DeRemer, Leigh Ann. Hedendaagse muzikanten. Deel 36: Profielen van de mensen in muziek. Farmington Hills, MI: Gale Group / Thomson Learning, 2002. ISBN 9780787660260.
  • George-Warren, Holly, Patricia Romanowski en Jon Pareles. The Rolling Stone Encyclopedia of Rock & Roll. New York: Fireside, 2001. ISBN 9780743201209.
  • Rhino / Findaway World, Llc. De definitieve collectie. Chagrin, Falls, OH: Findaway World, 2008. ISBN 9781605145488.
  • Whitburn, Joel. Top R en B singles, 1942-1999. Menomonee Falls, WI: Record Research Inc., 2000. ISBN 9780898201369.

Externe links

Alle links opgehaald op 16 november 2019.

  • Burke zingt "Iedereen heeft iemand nodig om lief te hebben"
  • "Als je me nodig hebt, bel me)"
  • Solomon Burke discografie
  • Solomon Burke-pagina op AllMusic.
  • Solomon Burke Vind-A-Grave.

Bekijk de video: Solomon Burke Cry To Me (Juni- 2021).

Pin
Send
Share
Send