Ik wil alles weten

Marlon Brando

Pin
Send
Share
Send


Marlon Brando, Jr. (3 april 1924 - 1 juli 2004) was een prominente Amerikaanse acteur die Hollywood transformeerde met zijn innovatieve praktijk van methode-acteren die geïnspireerd was door James Dean en Robert De Niro. Hij bracht de technieken van methode-acteren naar de voorgrond in de films Een tram genaamd verlangen en Aan de waterkant, beide geregisseerd door Elia Kazan in de vroege jaren 1950. Hij werd genomineerd voor Beste Acteur door de Academie voor vier opeenvolgende jaren voor: Een tram genaamd verlangen (1951), Viva Zapata (1952), Julius Caesar (1953) en Aan de waterkant (1954). Brando won de beste acteur Oscar in 1954 en 1973 (De peetvader).

In de jaren zestig was Brando een van de eerste acteurs-activisten die marcheerde voor burgerrechten en Indiaanse rechten. Hij weigerde zijn Oscar te accepteren voor 'The Godfather', uit protest tegen discriminatie van indianen in de filmindustrie en in het overheidsbeleid.

In 1999 noemde het American Film Institute hem de Vierde grootste mannelijke ster aller tijden. In zijn laatste jaren werd hij evenzeer bekend om zijn bizarre gedrag als om zijn acteerwerk.

Vroege leven

Marlon Brando was de jongste van drie kinderen van Marlon Brando Sr. (1895-1965) en Dorothy Pennebaker Brando (1897-1954). Zijn oudere zussen waren Jocelyn Brando (1919) en Frances Brando (1922). De jeugd van Marlon Brando werd doorgebracht in Omaha, Nebraska tot 1935 toen zijn ouders uit elkaar gingen. Dorothy hield alle drie de kinderen en nam ze mee om bij haar moeder in Santa Ana, Californië te gaan wonen. Na twee jaar in Californië hebben Marlon Sr. en Dorothy het gezin verenigd en herenigd, zich vestigend in een klein stadje in de buurt van Chicago genaamd Libertyville, Illinois.

Brando's vroege leven was noch stabiel, noch bijzonder gemakkelijk. Zijn moeder, hoewel bekend als een getalenteerde en goedhartige persoon, leed aan de gevolgen van alcoholisme. Ze werkte lange uren en was vaak van huis weg. Dorothy Brando werkte bij het plaatselijke theater en staat erom bekend dat Henry Fonda zijn acteercarrière begon. Brando en zijn zus Jocelyn brachten vele uren door in het theater en hun moeder moedigde een interesse in acteren aan. Van jongs af aan kon hij veel verschillende mensen nabootsen.

Zijn jeugd werd gekenmerkt door een opstandig karakter en hij werd van zijn middelbare school in Liberty verbannen. Als gevolg hiervan stuurde zijn vader Brando naar de Shattuck Militaire Academie in Faribault, Minnesota toen Brando 16 jaar oud was. Marlon Sr. had op dezelfde school gezeten toen hij jonger was. Het was in Shattuck dat Marlon floreerde in het theater. Hij begon het ook goed te doen in academici, de rigoureuze structuur bleek precies te zijn wat hij nodig had. Tijdens zijn laatste jaar op de middelbare school, 1943, kreeg zijn rebelse houding opnieuw de overhand. Hij kreeg een proeftijd omdat hij met een officier had gesproken en werd uitgezet omdat hij zijn proeftijd had verbroken. De studenten, die van Brando hielden, waren boos en vochten voor hem om terug te komen. De school nodigde hem uiteindelijk uit voor het einde van zijn opleiding, maar Brando besloot niet te eindigen.

Brando verliet Illinois en verhuisde naar New York City. Zijn beide zussen woonden in New York en Jocelyn had al op Broadway opgetreden. Brando schreef zich in bij de American Theatre Wing Professional School, New School Dramatic Workshop en de Actors 'Studio. Tijdens de Dramatische Workshop van de New School had Brando een ervaring die zijn leven zou veranderen. Het was hier dat hij Stella Adler ontmoette en de methoden van het Stanislavski-systeem bestudeerde.

Carrière

Marlon Brando in Een tram genaamd verlangen, gefotografeerd door Carl Van Vechten, 1948.

Zijn toewijding aan methode-acteren bezorgde hem een ​​rol op Broadway in het drama van 1944 Ik herinner me mama. Na veel lof in de rol die hij volgde met in de hoofdrol Truckline Café, waar hij een ontmoedigde, dwarslaesie veteraan afbeeldde, en hoewel het stuk een financiële mislukking was, stemden critici hem in "Broadway's meest veelbelovende acteur". Zijn volgende rol als Stanley Kowalski in het spel van Tennessee Williams Een tram genaamd verlangen gaf Brando de pauze die hem naar het sterrendom bracht. Het stuk opende in 1947 en werd geregisseerd door de beroemde Elia Kazan. Brando wilde het stuk zo graag dat hij naar Provincetown, Massachusetts reed om een ​​auditie voor Williams zelf te geven. Williams zou later zeggen dat zodra hij de deur opende, hij wist dat hij zijn ideale Stanley had.

Na het succes van dit stuk kwam Hollywood Brando's deur binnen. Ze vroegen hem om een ​​schermtest te doen voor Warner Brothers Studios, die vervolgens Brando een contract voor zes jaar aanbood. Brando was sceptisch over een langlopend contract, dus wees het af. De schermtest is te zien op de dvd-release van 2006 van Tram als een speciale functie. In 1950 won hij de rol van een bittere en kreupele oorlogsveteraan in De mannen en voorbereid door een maand in bed door te brengen in het ziekenhuis van een veteraan.

Brando maakte indruk op het bioscooppubliek op dezelfde manier als hij degenen deed die hem elke nacht zagen Een tram genaamd verlangen. Hij won de filmrol van Stanley Kowalski en werkte voor de tweede keer samen met regisseur Elia Kazan. Toen de film in 1951 in première ging, ontving Brando zijn eerste nominatie voor een Academy Award voor beste acteur. Hij ontving vervolgens nominaties voor zijn volgende drie rollen: Viva Zapata! in 1952 Julius Caesar in 1953, en Aan de waterkant in 1954. Hij won uiteindelijk bij de vierde poging en werkte opnieuw samen met Kazan. Met elke nieuwe uitvoering kreeg Brando meer respect en zijn uitvoeringen werden al snel geprezen als het werk van een genie.

In 1953 speelde hij ook in het toneelstuk van Lee Falk Armen en de man. Het zou de laatste keer zijn dat hij ooit in een toneelstuk speelde. Het was een druk jaar voor Brando omdat hij ook verscheen als Johnny Strabler in De wilde. Zijn verbeelding van een motorische rebel zette de standaard voor opstandige personages en vond een groot publiek in de tienerpopulatie van het land. De film had een grote impact op de verkoop van motorfietsen, leren jassen en jeans. Elvis Presley was zo onder de indruk van de uitvoering dat hij Brando's uiterlijk en karakter imiteerde in zijn rock-and-roll-uitvoeringen, en ook het karakter van Johnny kopieerde voor zijn karakter van Vince in de film van 1957 Jailhouse Rock.

Gedurende de jaren 1950 bleef Brando rollen aannemen waarmee hij zichzelf op veel gebieden kon uitdagen. In Jongens en poppen hij nam een ​​zangrol op zich. In The Teahouse of the August Moon hij speelde een Japanse tolk genaamd Sakini in het naoorlogse Japan. Toen speelde hij een luchtmachtofficier in Sayonara en won zijn zesde Oscar-nominatie. Om de jaren vijftig af te ronden speelde Brando een nazi-officier in De jonge leeuwen.

In de jaren zestig speelde Brando in films zoals One-Eyed Jacks (1961), een western die de enige film zou zijn die Brando ooit zou regisseren; Muiterij op de Bounty (1962); Reflecties in een gouden oog (1967), waarin een onderdrukte homo-legerofficier wordt afgebeeld; en Brandwond! (1969), die Brando later zou claimen als zijn persoonlijke favoriet, hoewel het een commerciële mislukking was. Tegen het einde van het decennium ging zijn carrière achteruit omdat zijn reputatie als een moeilijke ster en zijn lange reeks van commerciële mislukkingen zijn tol eisten aan zijn bespreekbaarheid.

De peetvader

Tegen 1972 had Brando 11 opeenvolgende mislukkingen van commerciële films. Die snaar werd verbroken met zijn optreden als Vito Corleone in De peetvader. Het was regisseur Francis Ford Coppola die Brando overtuigde om zich te onderwerpen aan een make-uptest voor een rol in zijn film. Brando heeft een make-uptest ondergaan, maar het was make-up die hij op zichzelf aanbracht. Zijn make-up zou katoenen ballen bevatten om zijn wangen uit te blazen. Coppola was gefascineerd door de uitvoering en smeekte de studio om de casting van Brando als hoofd van de beroemde misdaadfamilie toe te staan. De rol resulteerde in zijn tweede Academy Award voor beste acteur.

Uiteindelijk zou hij zijn tweede Oscar gebruiken om te protesteren tegen de slechte behandeling van indianen in film en televisie. Hij boycotte de ceremonie en stuurde actrice Sacheen Littlefeather om de prijs namens hem te weigeren. (Later werd onthuld dat ze een actrice was met de naam Maria Cruz, een voormalige winnaar van de Miss American Vampire-competitie in 1970.)

Ondanks zijn protest presteerde Brando in Laatste Tango in Parijs (1972), geregisseerd door Bernardo Bertolucci, werd ook genomineerd voor beste acteur.

Superman

Naarmate Brando's carrière zijn eisen weigerde te laten verschijnen en zijn bizarre gedrag meer in het nieuws kwam dan zijn portretten. Hij eiste een grote som geld voor een heel klein deel als Jor-El in de eerste Superman film uit 1978. Zijn voorwaarden waren onder andere het niet vooraf lezen van het script of auditie voor iemand en zijn regels moesten worden opgeschreven en op kaarten buiten het scherm worden weergegeven.

Brando filmde scènes voor Superman II, maar toen de studio weigerde hem te betalen wat hij vroeg, weigerde hij toestemming om de beelden in de film te gebruiken. De wereld moest dus wachten tot Brando stierf om de film te zien zoals Richard Donner deze in 2006 opnieuw had bedoeld, Superman II: The Richard Donner Cut. Datzelfde beeldmateriaal werd ook gebruikt in de nieuwere versie die in 2006 werd gemaakt Superman komt terug. Naast de gebruikte beelden werden door de hele film opgenomen voice-overs gebruikt.

Laatste rollen

In 1979 eiste en ontving hij één miljoen dollar per week om kolonel Kurtz te spelen Apocalyps nu. Hij werd verondersteld slank en fit te zijn en het boek te hebben gelezen Hart van duisternis. Hij kwam opdagen met een gewicht van ongeveer 220 pond en had het boek niet gelezen.

Ondanks het feit dat hij zijn pensionering in 1980 aankondigde, besloot hij ondersteunende rollen te spelen Een droog wit seizoen (waarvoor hij in 1989 opnieuw werd genomineerd voor een Oscar), The Freshman in 1990 en Don Juan DeMarco in 1995 (gedurende welke tijd hij Johnny Depp ontmoette en bevriend raakte). In zijn laatste film De score (2001) speelde hij met Robert De Niro.

Activisme

Buiten de studio's was Brando een activist die deelnam aan de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging en de poging om de rechten van de indianen te erkennen.

Begin jaren zestig droeg Brando duizenden dollars bij aan zowel de Southern Christian Leadership Conference (SCLC) als aan een studiebeurs voor de kinderen van de vermoorde Mississippi NAACP-leider Medgar Evers. Tegen die tijd was Brando al betrokken bij films die berichten over mensenrechten droegen: 'Sayonara', waarin interraciale romantiek aan de orde kwam, en de 'The Ugly American', die het gedrag van Amerikaanse functionarissen in het buitenland en het schadelijke effect op de burgers van buitenlandse landen.

Kort na de dood van Dr. Martin Luther King, Jr. in 1968, kondigde Brando aan dat hij de hoofdrol wegnam van een grote film (De overeenkomst) om zich te wijden aan de burgerrechtenbeweging. Hij nam deel aan vele marsen en boycots.

Brando nam ook deel aan "Free Huey" -protesten nadat Black Panther-leider Huey P. Newton in 1968 werd berecht wegens vermoording van een politieagent uit Oakland, Californië.

Priveleven

Huwelijken

In 1957 trouwde Brando met zijn eerste vrouw, actrice Anna Kashfi. Brando dacht dat ze van Aziatische Indiase afkomst was, en Anna, wetende dat Brando een reputatie had voor exotische vrouwen, hield de charade vol. In werkelijkheid was ze een Ierse rooms-katholiek uit Wales genaamd Joan O'Callaghan. Het huwelijk eindigde in 1959 met het echtpaar met één zoon, Christian Brando.

In 1960 trouwde Brando met een andere actrice, Movita Castaneda, die zeven jaar ouder was dan Brando. Ze hadden twee kinderen.

In 1962 tijdens het filmen Muiterij op de Bounty Brando ontmoette de Tahitiaanse schoonheid Tarita Teriipia, die zijn liefde voor de film speelde. Ze was 18 jaar jonger dan hij en werd zijn derde vrouw. Hij had twee kinderen bij haar.

Brando had ook drie kinderen met zijn meid Christina Maria Ruiz die bij hem woonde in de late jaren 1980 en vroege jaren 1990.

Brando heeft ook drie kinderen geadopteerd.

Familie tragedies

In 1990 werd Brando's zoon Christian gearresteerd voor de moord op het vriendje van zijn zus, Dag Drollet. Hij pleitte schuldig en kreeg een gevangenisstraf van tien jaar. De zus die hij verdedigde, Cheyenne, pleegde zelfmoord in 1995.

Na de dood van familie en vrienden raakte hij depressief en werd hij zwaarlijvig. Hij bracht het laatste decennium van zijn leven het voorwerp van media-nieuwsgierigheid door.

Laatste jaren en overlijden

Op 1 juli 2004, om 18.30 uur lokale tijd stierf Brando op 80-jarige leeftijd. Hij stierf in het UCLA Medisch Centrum aan ademhalingsfalen veroorzaakt door longfibrose. Brando was ook gediagnosticeerd met leverkanker en leed tegelijkertijd aan congestief hartfalen. In 2006 was bekend dat Brando de laatste jaren van zijn leven aan dementie had geleden.

Brando werd gecremeerd en zijn as was op twee plaatsen verspreid. Een deel van zijn as was verspreid in Tahiti en een deel van zijn as was verspreid in Death Valley.

Filmografie

  • De mannen (1950)
  • Een tram genaamd verlangen (1951)
  • Viva Zapata! (1952)
  • Julius Caesar (1953)
  • De wilde (1953)
  • Aan de waterkant (1954)
  • Désirée (1954)
  • Jongens en poppen (1955)
  • Operatie Theehuis (1956) (kort onderwerp)
  • The Teahouse of the August Moon (1956)
  • Sayonara (1957)
  • De jonge leeuwen (1958)
  • The Fugitive Kind (1959)
  • One-Eyed Jacks (1961) (ook regisseur)
  • Muiterij op de Bounty (1962)
  • De lelijke Amerikaan (1963)
  • Verhaaltje voor het slapengaan (1964)
  • Morituri (1965)
  • De achtervolging (1966)
  • De Appaloosa (1966)
  • Ontmoet Marlon Brando (1966) (kort onderwerp)
  • Een gravin uit Hong Kong (1967)
  • Reflecties in een gouden oog (1967)
  • Snoep (1968)
  • De nacht van de volgende dag (1968)
  • Brandwond! (1969)
  • King: A Filmed Record ... Montgomery to Memphis (1970) (documentaire)
  • The Nightcomers (1972)
  • De peetvader (1972)
  • Laatste Tango in Parijs (1972)
  • De Missouri breekt (1976)
  • Raoni (1978) (documentaire) (verteller)
  • Superman: The Movie (1978)
  • Apocalyps nu (1979)
  • De Formule (1980)
  • Een droog wit seizoen (1989)
  • The Freshman (1990)
  • Hearts of Darkness: A Apmmypse van een filmmaker (1991) (documentaire)
  • Christopher Columbus: The Discovery (1992)
  • Don Juan DeMarco (1995)
  • Het eiland van dr. Moreau (1996)
  • De moedige (1997)
  • Gratis geld (1998)
  • De score (2001)
  • Superman komt terug (2006) - Postuum uiterlijk, verschijnt in archiefbeelden als Jor-El
  • Superman II: The Richard Donner Cut (2006)

Referenties

  • Bosworth, Patricia. 2001. Marlon Brando. New York: Viking. ISBN 0670882364
  • Brando, Marlon en Robert Lindsey. 1994. Brando: liedjes die mijn moeder me heeft gegeven. New York: Random House. ISBN 0679410139
  • Downing, David. 1984. Marlon Brando. New York: Stein and Day. ISBN 0812829816
  • Thomas, Tony. 1973. De films van Marlon Brando. Secaucus, NJ: Citadel Press. ISBN 080650370X
  • Schickel, Richard. 1991. Brando: A Life in Our Times. New York: Atheneum. ISBN 0689121083
  • Manso, Peter. 1994. Brando: The Biography. New York: Hyperion. ISBN 0786860634
  • Staggs, Sam. 2005. When Blanche Met Brando: The Scandalous Story of "A Streetcar Named Desire". New York: St. Martin's Press. ISBN 0312321643

Externe links

Alle links zijn opgehaald op 15 augustus 2018.

  • Marlon Brando bij de Internet Movie Database
  • Marlon Brando tijdlijn Twoop.com
  • Brando bio Leninimports.com
  • Bernstein, Adam. 2004. Washington Post. doodsbrief
  • De waarnemer (UK). 2005. Veiling van Brando's bezittingen

Pin
Send
Share
Send